​Лікарі - у центрі уваги громади

20.08.20 10:00
Сільський голова О.Г.Кондратенко з сімейним лікарем Віталієм Туравєєвим
Сільський голова О.Г.Кондратенко з сімейним лікарем Віталієм Туравєєвим

Три роки тому у Знам’янському районі за кошти Євросоюзу, громади села та обласного районного і сільського бюджетів було покращено медичні послуги в Мошоринській амбулаторії загальної практики сімейної медицини, утеплено фасад приміщення, здійснено ремонт та утеплення покрівлі на суму 598 тисяч, з яких від іноземних партнерів отримали 135 тисяч 600 гривень – це кошти Європейського союзу та Програми розвитку ООН, громада зібрала 30 тисяч, спонсори, зокрема підприємці та сільгосптоваровиробники надали 170 тисяч, кошти Мошоринської сільської ради – 162,4 тисячі гривень та по 50 тисяч гривень надійшло з обласного та районного бюджетів.

Жителі села пам’ятають, як щороку на даху будівлі замінювали то дві, то три шиферини. Але цей безкінечний процес завершився завдяки спільним діям, і тепер амбулаторія має все необхідне для надання належних медичних послуг населенню. Та гостро постало питання з лікарем, якого в селі не було тривалий час.

Сімейний лікар Віталій Туравєєв
Сімейний лікар Віталій Туравєєв
Вже минуло більше року з моменту старту медичної реформи в Україні. З квітня 2018 року кожен може обрати собі сімейного лікаря, терапевта або педіатра і підписати з ним декларацію. Вибір спеціаліста обмежується лише максимально допустимою кількістю пацієнтів для лікаря. Принаймні так це працює у містах. У сільській місцевості картина зовсім інша – не вистачає лікарів і люди не мають можливості підписати декларації. І ця проблема гостра як для людей, бо обмежує їх можливості для отримання гарантованих державою безоплатних пакетів медичних послуг та лікарських засобів, так і для підприємства. Адже заклад отримує кошти від Національної служби здоров’я України лише за кожну укладену декларацію. Тому, щоб вийти з даної ситуації директор КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної роботи» Руслан Пушкаренко велику роботу проводить з пошуку лікарів та використовує всі можливості, щоб молоді фахівці залишалися саме на території нашого району.

Найбільшою перевагою є те, що до вирішення цього питання підходять спільно з сільськими головами, які розуміють, що населенню потрібні якісні медичні послуги, тому для залучення лікарів створили свої соціальні гарантії, і результат є. На сьогодні у Мошоринській амбулаторії загальної практики сімейної медицини вже працює молодий спеціаліст, сімейний лікар Віталій Туравєєв, який піклується про здоров'я мешканців території.

Сільський голова Олексій Григорович Кондратенко зазначив, що для жителів громади – це важлива подія. Адже село вісім років було без постійного лікаря і тепер мають надію, що молодий спеціаліст залишиться назавжди. Адже переїхав з Добровеличківського району з дружиною Світланою та маленькою донечкою.

- Разом з депутатами на сесії вирішили, що жителям потрібен лікар, а лікарю потрібно житло, комфортні умови праці та достойна заробітна плата, - розповідає Олексій Григорович. – Тож створили свої соціальні гарантії: придбали житло, забезпечили надбавку до окладу та разову виплату. Також, завдяки соціально-відповідальному бізнесу - ТОВ «Рос Агро», голова правління Роман Васильович Моцний та виконавчий директор Петро Володимирович Гетьманець, було придбано медичне обладнання та вироби медичного призначення, зокрема сумку-укладку для сімейного лікаря; ваги електронні для новонароджених; апарат штучної вентиляції легень ручний для дорослих; мішок дихальний ручний дитячий; зростомір дитячий; та два механічних тонометри.


Також житло та надбавку до заробітної плати пропонують лікарям, які працюватимуть у Богданівці. У Богданівській амбулаторії є необхідне обладнання для діагностики недуг та надання медичної допомоги хворим, лабораторія для дослідження аналізу крові.

Богданівський сільський голова Анатолій Іващук розповів, що на території сільської ради живе понад чотири тисячі людей, тому потрібно два лікаря. Також зазначив і те, що готують житло для двох лікарів. У двоповерховому будинку на даний час здійснюються ремонтні роботи, тобто готують дві квартири, кожен поверх – по 100 квадратних метри. Також забезпечать 100-відсоткову надбавку до окладу та разову виплату лікарям, які погодяться працювати у Богданівській АЗПСМ. А головне у Богданівці можна себе реалізувати як спеціаліста, адже амбулаторія має всі умови для надання належних медичних послуг.

Директор КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної роботи» Руслан Пушкаренко зазначив, що прикладається максимум зусиль, щоб залучити молодих спеціалістів, які б виявили бажання працювати на постійній основі, і щоб з усіма жителями Знам’янщини були укладені декларації. Зараз навчається три лікаря-інтерна, які працюватимуть у КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Є надія, що у тісній співпраці медичних працівників та органів місцевого самоврядування вдасться залучити молодих спеціалістів працювати у сільській місцевості.

текст і фото -
Катерина МАТКО, спеціально для "Суботці-Інфо"



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: