​Яблуневий король живе у Володимирівці

08.11.21 15:47

Яблуневим королем називають Миколу Ліскова, керівника сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Лісовичок», який функціонує на території села Володимирівки. Його смачні, ароматні та екологічно чисті яблука славляться навіть за межами Кіровоградської області.

А на території Знам’янщини, у будь-якому населеному пункті вам підкажуть як знайти «яблуневого короля», бо його соковиту продукцію купують майже всі мешканці степового краю.

Ідея створити сад на території села Володимирівки, де народився і виріс Микола, турбувала його досить давно. Довго вивчав, приглядався, та міркував, як закласти сад, де взяти кошти, хвилювався і за те, щоб вирощена продукція користувалася попитом, а справа була прибутковою.

Микола не був новачком у створенні власної справи, бо з 2003 року заснував фермерське господарство «Соснівське».В обробітку налічувалося близько 70 гектарів землі, займався вирощуванням сільськогосподарської продукції, овочівництвом. Але сад марився Миколі Борисовичу навіть у сні, з соковитими, налитими медовим ароматом яблуками.

Тож, спочатку він закупив понад сім тисяч саджанців яблунь, висадив у розсаднику. За ними здійснював особливий догляд, облаштував крапельне зрошування і вже наступного року висадив деревця на площі два гектари.

А коли отримав перший урожай, зрозумів, що справа варта більшої уваги. Тож надалі площу розширив, а саджанці заклав відповідно до сучасних садівничих технологій. Встановив систему крапельного зрошення на випадок, коли не вистачатиме природної вологи. Тепер Володимирівський сад можна сміливо назвати садом інтенсивного типу, яскравим представником епохи сучасних садів. Вони високопродуктивні, менш витратні, з кращою якістю плодів. А самого Миколу люди з повагою величають яблуневим королем.

Неодноразово до Миколи Ліскова приїжджали переймати досвід з різних областей України. Ділився успіхами роботи з колегами Херсонської, Сумської, Черкаської, Вінницької та Миколаївської областей.

Микола говорить, що тільки потрапляє до саду, то відпочиває душею і переконується, що саме ця робота – йому найбільше до душі. Родючим насадженням він віддає всі сили і вміння. Дерева у відповідь підростають, радують врожаями, а Микола поряд із цим набирається досвіду.

- У мене постійно з’являються нові ідеї з приводу того: що вдосконалити, що змінити, що переробити наступного року, щоб сад порадував ще кращим врожаєм, – розповідає Микола. – У саду є дві найгарячіших пори – обрізка дерев та збір урожаю. Також кожної осені у мене виникала єдина проблема - зберігання врожаю. Для цього потрібно було обладнати сховище за всіма вимогами.- Значну допомогу у розвитку та розширенні сфери послуг декілька років тому отримав від Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Загалом вартість проекту склала 1 мільйон 746 тисяч 314 гривень, за які придбано холодильне обладнання з камерою об’ємом 550 куб.м., систему крапельного зрошення, мульчувач, екструдер зерновий, сучасний трактор, універсальний подрібнювач, гранулятор та фруктові контейнери, 1 мільйон 192 тисячі гривень отримали за Програмою ЄС/ПРООН, решта – кошти кооперативу.

- Завдяки придбаному холодильному обладнанню вдалося вирішити проблему із зберіганням яблук, - зазначив Микола Лісков. - Тепер вони довго зберігають свої корисні властивості та смакові якості. Система крапельного зрошення підвищила врожайність плодового саду. Використовується у господарстві і мульчувач. Придбання нового трактора зменшило витрати і підвищило продуктивність праці під час вирощування сільськогосподарських культур та продуктів садівництва. Але, на цьому не зупиняємося, - продовжує Микола Лісков, - є плани на перспективу – розширення площі плодових дерев та закладення ягідників.

Коли справа до душі, то й робота у задоволення і кооператив розвивається.

- Я на той час навіть не міг уявити, що від іноземних партнерів отримаю підтримку на розвиток більше мільйона, - розповідає Микола Лісков. - Це для мене було фантастикою. Одним словом отримані, проекти діють, розвиваються та мають результат.

Вперше взявши участь у грантових програмах я відчув, як можна реалізовувати власні ініціативи за допомогою іноземних інвестицій. А головне – не потрібно боятися. І як стверджує мудрість: «Єдиний спосіб зробити видатну роботу – щиро любити те, що робиш». Бажаю всім знайти свою справу до душі.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: