Хвала людям, які зберігають пам'ять про рідний край

28.08.20 11:23

Цього року, у рамках святкування Міжнародного дня музеїв, у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї у Кропивницькому відбулася урочиста церемонія нагородження переможців обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова, пише сайт «Вісник Кіровоградщини». Директорка обласного краєзнавчого музею Наталія Агапєєва розповідає, що премія заснована рішенням обласної ради ще у 1993 році і присуджується щороку на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи.

Згідно з рішенням конкурсної комісії цього року у число лауреатів потрапили і люди, які досліджують пам'ятки Знам’янського районну, зокрема у переможницею у номінації «Популяpизація істоpико-культуpної та пpиpодничої спадщини кpаю, pозвиток музейної спpави» стала директорка Знам’янського районного краєзнавчого музею Оксана Лутай - за краєзнавчі статті газети «Вісник Кіровоградщини».


Багато і цікаво пані Оксана писала зокрема і про села, що входять у Суботцівську громаду. Зокрема, у її статтях подано широку інформацію про братські могили радянських воїнів-визволителів у селі Казарні, на території Трепівської сільської ради, а також про церкву Максима Сповідника у селі Суботцях. Окремої уваги заслуговують публікації про пам’ятні знаки українському козаку, поету, філософу Семену Климовському в селі Мошориному.

При написанні матеріалів пані Оксана ретельно опрацьовує документи Державного архіву області, документи з фондів краєзнавчих музеїв, православних церков району, інформацію з багатьох наукових та краєзнавчих видань, книги з цифрової бібліотеки обласної універсальної наукової бібліотеки імені Чижевського. Важливим аспектом є застосування у її статтях свідчень очевидців, що дозволило більш об’єктивно висвітлити ту чи іншу подію в історії району, зробити статті більш образними.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: