​Кооператив «Лісовичок»: Успішний стартап, що має гарне продовження

02.09.20 10:00

Днями сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Лісовичок», що успішно розвивається на території села Володимирівки відзначив свій п’ятирічний ювілей. Основною діяльністю кооперативу є садівництво. Його ароматні та екологічно чисті яблука користуються попитом далеко за межами області.

Три роки тому керівник кооперативу Микола Лісков поділився успіхами роботи з колегами Херсонської, Сумської, Черкаської, Вінницької та Миколаївської областей. Основними чинниками, що спонукали до кооперування є, насамперед, поліпшення економічного становища усіх членів кооперативу шляхом організації обслуговування, вирішення проблем зайнятості і підвищення добробуту мешканців села.

Микола Лісков розповідає, що значну допомогу у розвитку та розширенні сфери послуг отримав від Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Загалом вартість проекту склала 1 мільйон 746 тисяч 314 гривень, за які придбано холодильне обладнання з камерою об’ємом 550 куб.м., систему крапельного зрошення, мульчувач, екструдер зерновий, сучасний трактор, універсальний подрібнювач, гранулятор та фруктові контейнери, 1 мільйон 192 тисячі гривень отримали за Програмою ЄС/ПРООН, решта – кошти кооперативу.

- Завдяки придбаному холодильному обладнанню вдалося вирішити проблему із зберіганням яблук, - розповідає Микола Лісков. - Тепер вони довго зберігають свої корисні властивості та смакові якості. Система крапельного зрошення підвищила врожайність плодового саду. Використовується у господарстві і мульчувач, а екструдер зерновий використовують для перетворення зернових кормів для тварин у більш зручну для вживання й корисну форму. Тобто, членам кооперативу ми надаємо ті послуги, які необхідні для їх власних особистих підсобних господарств.

Придбання нового трактора зменшило витрати і підвищило продуктивність праці під час вирощування сільськогосподарських культур та продуктів садівництва, що в свою чергу забезпечило вирішення проблемних питань мешканців громади.

- Але, на цьому не зупиняємося, - продовжує Микола Лісков, - є плани на перспективу – розширення площі плодових дерев та закладення ягідників. Тож, у майбутньому, після об’єднання маємо надію на подальшу роботу з Є/С ПРОООН. Я на той час навіть не міг уявити, що від іноземних партнерів отримаю підтримку на розвиток більше мільйона. Це для мене було фантастикою. Одним словом отримані, проекти діють, розвиваються та мають результат.

Коментуючи для сайту «Суботці.Інфо» розвиток кооперативного руху у громаді, заступник голови районної ради Дмитро Молодченко зазначив:

- Саме СОК «Лісовичок» став прикладом того, коли кооперативний рух набуває нового значення — багатофункціональності, а саме: розширення кола своєї діяльності та надання послуг членам кооперативу, які необхідні для ведення їх власних особистих підсобних господарств. Наполегливість, ініціатива та бажання рухатись вперед була оцінена іноземними партнерами і ми вже маємо позитивний досвід написання проектів, є вагомі результати. Тож і в подальшому, Суботцівська ОТГ має великий шанс стати учасником програм іноземних донорів і зможе залучати кошти не лише зі свого бюджету. А також завдяки залученню грантових проектів міжнародної технічної допомоги матимуть можливість реалізовувати свої ідеї усі населені пункти об’єднаної територіальної громади. Ті хто брав участь у грантових програмах і відчув, як можна реалізовувати власні ініціативи за допомогою іноземних інвестицій, бажають продовжувати співпрацю та розширювати можливості.

Записала Катерина МАТКО – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: