​Казарнянський добробут працює прозоро: заробили – поділили!

08.09.20 10:00

У селі Казарні з 2008 року функціонує сільськогосподарський кооператив «Казарнянський добробут». Шлях до його створення був важким, але це є ще одним доказом того, що результату завжди досягають ті, хто його прагне. Створення молочного кооперативу - це не просто можливість постійної реалізації молока за справедливою ціною, це шанс відчути себе справжніми підприємцями. Адже українське село - це ярмарок можливостей.

Кожен житель села є маленьким підприємцем. Він вирощує овочі, якими годує свою сім'ю і торгує на ринку. Він тримає домашніх тварин, які дають йому м'ясо і молоко. І це - теж його заробіток. Найчастіше ціни, за якими він продає свою продукцію, - набагато нижчі ринкових. Одним із способів отримувати адекватні гроші за плоди своєї праці є створення кооперативу.

Керівниця кооперативу «Казарнянський добробут» - Валентина Хильченко
Керівниця кооперативу «Казарнянський добробут» - Валентина Хильченко
Керівниця кооперативу Валентина Хильченко пригадує, скільки довелося усім пережити, поки змогли досягти нехай і невеличких, та вже ж таки успіхів.

Задум про створення такого кооперативу виник давно, адже селян не влаштовувала ціна на продукцію. Підтримали ідею та надали міцну підтримку місцеві органи влади. Також, за допомогою МБФ «Хайфер Проджект Інтернешенл» та «Данон Дніпро», у приміщенні було зроблено належний за санітарними нормами ремонт та встановлено необхідне обладнання.

Танкер може охолодити до 2,5 тонни молока. А ресурс села Казарня складав майже дві тони, але здавати свою продукцію виявили бажання і жителі сусідніх сіл. Збирачем молока було представництво «Екосистем Данон Дніпро», і здебільшого молоко йшло на виготовлення дитячої продукції. Алей й вимоги до якості молока були високі: щоб жирність молока була не нижчою від 3,4 відсотка, критерії відносно кислотності, прозорості, термостійкості, заборона на антибіотики...

- Виконували умови як могли. Часом доходило до того, що навіть однієї тони молока не могли зібрати для молоковоза, який заради нас накручував кілька зайвих сотень кілометрів. Ми так працювали до 2013 року. І от постало питання — як зберегти кооператив? Кинулися шукати інших партнерів, - згадує пані Валентина.

Найближче молокопереробне підприємство «Ласка» не виявила бажання співпрацювати, можливо мало вдосталь сировини. Черкаська «Юрія» погодилася заїжджати, але про бонуси за додаткові параметри якості можна було забути. На щастя, в Дмитрівці запрацювало на повну силу ТОВ «Мрія». Товариству потрібен був надійний постачальник, а кооперативу — ринок збуту, де б достойно оцінили смачне і поживне молоко. А тут ще вдалося взяти участь у європейському проекті, завдяки якому придбали молоковоз та сільськогосподарську обслуговуючу техніку. Загальна вартість проекту склала 393 тисячі 153 гривні, з яких кошти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» – 295 тисяч 811 гривень, з обласного бюджету отримали 38 тисяч, громада зібрала 59 тисяч 293 гривні.

Молоковозом збирають та доставляють молоко, а сільськогосподарська техніка, зокрема косілка, гребка, дискова борона здається в оренду й приносить кооперативу невеликий прибуток. А якби був ще й трактор, послуг надавали б більше. Але й з тих грошей «Казарнянський добробут» примудряється ще й селу допомагати. Капітально відремонтував приміщення, де тепер міститься церковна трапезна. Раніше купив для школи парти.

На даний час налічується 50 членів кооперативу. Це мешканці Нововодяного, Глибокої Балки, Милової Балки, Казарні. Часом привозять молоко жителі Трепівки і Новотрепівки. Прикро те, що молодь не бажає утримувати корів. Та є багато, хто не бажає співпрацювати з кооперативом, і причина проста, бо з літри молока не зробиш півтори, ми постійно тестуємо продукцію на наявність чужорідних речовин, маємо екомілки для визначення якості молока. Базовий показник жирності (3,4%), що вища жирність молока, то господар більше отримує.

- Заробітну плату ми виплачуємо щотижня. Її ми виплачуємо людям кожні шість днів. За минулий рік кооператив заготовив 303 тони молока. За рік люди отримали один мільйон 547 тисяч гривень. Кооператив заробив 430 тисяч – обслуговування молоковоза, заробітна плата та податки, - заслужено пишається здобутками наша співрозмовниця.

Кооператив «Казарнянський добробут» стабільно і прозоро працює. Члени кооперативу бачать скільки заробили і по чесному поділили.

Хоч і важко працювати, але все ж таки є і переваги: люди бачать результат своєї нелегкої праці, сплачуються надходження до сільського бюджету та створено три робочих місця. А головне люди зрозуміли, що тільки об'єднавшись, вони зможуть самі визначати, з ким працювати, кому і за якою ціною продавати молоко; а якісне молоко здавати вигідніше!


Записала Катерина МАТКО – для «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: