​Політичні лідери громади: Тетяна Стрельцова

20.09.20 15:04

Сайт «Суботці.Інфо», з огляду на місцеві вибори, що наближаються, планує серію інтерв’ю із людьми, які заявили про свої наміри балотуватися на посаду голови громади. Інтерв’ю беремо у порядку черговості – з ким і коли вдалося домовитися про зустріч, переговорити, - тож чекайте на кілька статей. Це інтерв’ю – із виконуючою обов’язки сільської голови Суботців, Тетяною Стрельцовою.

- Давайте познайомимо читачів із Вами. Розкажіть про свою освіту, трудовий шлях.

- У 1992 році закінчила Суботцівську середню школу. В 1995 році закінчила з відзнакою Верхівський с/г технікум Вінницької області, за спеціальністю землевпорядкування. У 2007 році закінчила Державну льотну академію України і отримала вищу освіту за спеціальністю «Обслуговування повітряного руху» та здобула кваліфікацію інженера з аеронавігаційної інформації. У 2010 році закінчила Харківський національний аграрний університет ім. В.Докучаєва за спеціальністю «Землевпорядкування та кадастр» та здобула кваліфікацію інженер-землевпорядник. Свою трудову діяльність розпочинала відразу після закінчення технікуму, землевпорядником КСП ім. Леніна. На той час розпочиналася земельна реформа, власними силами розпаювала землі колективної власності. У 2002 році запросили до відділу земельних ресурсів у Знам’янському районі, головним спеціалістом. У 2008 році перейшла до обласного управління земельних ресурсів, де працювала головним спеціалістом, потім заступником начальника управління земельного кадастру. Мала кар’єрні перспективи. У 2010 році була обраною депутатом та секретарем сільради. На виборах у 2015-му році мене знов обрали депутаткою і колеги призначили секретарем на другий термін. В 2018 році голова сільради звільнився, тож по сьогодні я виконую обов’язки Суботцівського сільського голови. Загалом маю досвід державної служби і роботи в місцевому самоврядуванні 20 років, а загальний стаж роботи 25 років.

- В Україні триває реформа децентралізації. Як вона відбувалася у Суботцівській громаді?

- Пам’ятаю, як у квітні 2015-у році наша сільська рада ініціювала об’єднання з Казарнянською і Трепівською сільськими радами, іншим територіям колишній сільський голова не пропонував. Слухання пройшли тільки на території Суботцівської с.р. На жаль, громадські слухання у попередньо згаданих селах так і не проводились, бо сільські голови не підтримали ініціативу та проігнорували звернення не запитавши навіть у громади. На наші звернення нам щоразу казали: «Давайте через рік!» і рухів в даному напрямку не проводили, а це є першим етапом створення ОТГ. Територіальну громаду ми створили у грудні 2019 року, а розпорядженням №95 від 14.08.2019 року було ініційоване добровільне об’єднання територіальних громад та створення Суботцівської ОТГ з адміністративним центром у селі Суботці.

Мою ініціативу було розглянуто на засіданні сесії Суботцівської сільської ради та ухвалено відповідне рішення, тож у будинку культури 23-го серпня пройшли громадські слухання і було вирішено об’єднати 27 сіл, з них: Суботці, Костянтинівка, Коханівка Суботцівської сільської ради, сіл Богданівка, Кучерівка Богданівської сільської ради, сіл Володимирівка, Новороманівка, Саблине Володимирівської сільської ради, сіл Казарня, Барвінівка, Глибока Балка, Мілова Балка, Нововодяне, Новополяна Казарнянської сільської ради, сіл Трепівка, Долино-Кам’янка, Зелений Гай, Копані, Новотрепівка, Спасо-Мажарівка, Топило Трепівської сільської ради, сіл Мошорине, Васине Мошоринської сільської ради, сіл Петрове, Новоолександрівка, Сокільники Петрівської сільської ради в Суботцівську об’єднану територіальну громаду з центром у селі Суботці. Після обговорення мешканці сіл Суботці, Костянтинівка, Коханівка підтримали цю ініціативу. На засіданні сесії Суботцівської сільської ради 27 серпня 2019 року було прийнято відповідне рішення, за результатом якого того ж дня сільським головам перелічених сільрад вручено листи з пропозицією щодо добровільного об’єднання.

- Як вам створення громад у сьогоднішній конфігурації?

- Я задоволена тим, що нам вдалося переконати як районну владу так і обласну, про створення Суботцівської ОТГ бо село Суботці гідні бути центром громади. Були різні думки у сільських голів, деякі були також проти конфігурації «один район – одна громада», інші хотіли увійти до складу міської ОТГ. Під час засідань комісій по питанню децентралізації Знам’янського району, я відстоювала позицію створення Суботцівської громади і не розуміла, чому сільські голови чекали, коли район «спустить» їм рішення комісії про об’єднання. Якщо вже п’ять років тому за оцінками комісії з обласної державної адміністрації ми та Дмитрівка були спроможними центрами, то навіщо було реалізовувати схему «один район – одна громада»? Я намагалася донести кожному, що наші шість територій мають перспективу, до того ж маємо привабливе географічне розташування!

- З якими проблемами довелося зіткнутися, коли прийшли на посаду?

- На той момент я вже багато років була депутатом і секретарем, писала протоколи, складала проекти рішень, свої повноваження і роботу знала, як і проблемні питання села. Я прийшла з органів державної влади із досвідом і для мене було нескладно вивчити бюджет та відповідні Закони. Найважче було у тому що, коли раптово пішов попередній сільський голова з посади, потрібно було терміново брати відповідальність за громаду. В той час наближалася важлива дата – 265 річниця заснування села. Потрібно було подбати за організацію свята, завершити облаштування відкритої сцени, залучити спонсорів та благодійників, зробити концертну програму і це все за два тижні, бо з початку року мій попередник нічого не розпочинав. Але все вдалося! Було виділено кошти з бюджету та залучено спонсорів, відкрили благодійний рахунок, через який село почало вперше прозоро приймати і витрачати кошти на організацію свята та благоустрій. Залучено багато колективів та ансамблів із різних міст. Це був справжній фурор. Шкода, що в цьому році заборонено проводити такі заходи, громада хоче такого свята. А так загалом всі проблеми вирішуємо. Найактуальніша проблема це екологія, як і по всій Україні. Та і це питання ми зрушили з місця. В центральній частині села по вул.Урожайній та Центральній закрили несанкціоновані сміттєзвалища, бо вони не відповідали жодним вимогам. Натомість, за погодженням департаменту екології Кіровоградської ОДА створили на віддаленій території, за межами села Костянтинівка звалище твердих побутових відходів. Закупили 16 контейнерів під збір пластику та встановили на всіх вулицях, плануємо в цьому році придбати сміттєвоза, вже частково, двічі на тиждень, у багатоповерхових будинках збирається сміття.

- Які актуальні проблеми вирішуєте у громаді?

- Наразі можу сказати про те чого досягли. Наприклад, у нас вже немає проблем із водопостачанням (за винятком у місяці великого водозабору це травень і червень, коли йде полив розсади). Комунальне підприємство «Сількомунгосп» щороку оновлює водогін, звісно з бюджету надається для таких цілей фінансова підтримка. У нас зараз працюють чотири свердловини від яких подається вода по всій території. Все село залежить від централізованого водопостачання, тому ми завжди виділяємо кошти відповідно до потреби.

- Що скажете щодо перспектив використання інструментів прозорого керування громадою?

- В сільській раді створений офіційний сайт Суботцівської сільської ради subrada.gov.ua, де публікуються всі рішення сільської ради, оголошення та інше, також створена сторінка у Facebook. Згідно законодавства всі видатки оприлюднюються на єдиному вебпорталі використання публічних коштів, річний план закупівель та звіт про результати проведення процедури закупівлі, які підтверджують проведення процедури закупівлі, за результатами якої укладено договір про закупівлю,доступний шляхом перегляду в електронній системі закупівельprozorro.gov.ua

- На кого ви можете покладатися?

- Значну допомогу у розвитку нашої території надає промислове підприємство ВП «Знам’янський кар’єр» ЦУП Укрзалізниці, постійно допомагають у ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, приймають активну участь в зимовий період по розчищенню снігу, ПП «Ареал», ФГ «Лан» ТОВ «Знам’янський граніт». Щороку до акції «За чисте довкілля» долучається учнівська молодь працівники та вчителі місцевої школи, працівники сільської ради, а також Суботцівський СКП «Сількомунгосп» завдяки їм все робимо своїми силами. Я не можу сказати, що підприємства надають постійну допомогу без прохання, але наприклад у 2019 році коли звернулася із листами до підприємців та фермерів аби відремонтувати пам’ятники загиблим солдатам, до цієї акції долучилися майже всі, як кажуть: «З миру по нитці» і пам’ять вшановано, і центр села засяяв!

- Ви згадали про школу – як вони працюють в умовах карантину?

- Наша школа – краща в районі. Ми про неї дбаємо, щороку виділяємо субвенцію району для придбання меблів. За кошти державного бюджету район закуповує парти, але державою не передбачено кошти на придбання вчительського столу чи шаф для зберігання речей. Тому з першого року Новітньої Української Школи, за моїм керуванням, ми щороку виділяємо 50 тисяч. Також виділяли субвенцію на жалюзі в їдальню на посуд та інше. Ще за кошти спонсора - А.П.Райковича, - зробили відмостку навколо приміщення школи. Ми знаємо, що школа – це наш розвиток. Моя мета - максимальне збереження шкіл в селах. Окрім школи, на території працює дитсадочок, який вміщає до 90 дітей, він також найкращий у районі. Ми зробили капітальний ремонт даху, поточний ремонт стелі, музичної зали.

- Як працюють інші заклади та установи ?

- Цього року ми виділили кошти на побудову вбиральні в амбулаторії. Сподіваюся, що стан речей покращиться, коли створимо ОТГ і амбулаторію передадуть нам на баланс. Головне, що вона працює. Є лаборант, хоч і бракує обладнання. На жаль у квітні місяці закрився ФАП у селі Коханівка, у Костянтинівці було переведено фельдшера на пів ставки це дуже прикро, адже відремонтовано приміщення ФАПу, в село вкладено великі кошти з місцевого бюджету. Там вже є газ, зовнішнє освітлення, цьогоріч постелили асфальт, відсипано інші вулиці, встановили зупинку для шкільного автобусу. Люди почали купувати будинки, а це означає що село розвивається, стає привабливим. Щодо інших установ, то на жаль, в Суботцях, як і в інших селах закрили відділення «Ощадбанку». Ми з цього питання зверталися як письмово так і усно в центральну філію, але відповідь була надана стандартна: «Філія збиткова». Я називаю це фінансовий геноцид. Ніхто не думає про пенсіонерів, які вимушені будуть їхати до міста і там стояти у чергах. Працюю над цим питанням і зараз.

- Якими є перспективи для тих людей, які шукають роботу у громаді? Де вони можуть себе реалізувати?

- Будемо розглядати різні можливості. Планується створення нових робочих місць вже в новій об’єднаній громаді. Будуть створенні відділи центру надання адміністративних послуг, фінансовий, освіти, культури, земельний, інші сектори, архітектор, старостинські округи. Плануємо відкрити у селах філії комунального підприємства. Також займемося поновленням пожежної частини на території с.Трепівки. Вона раніше функціонувала, але її закрили п’ять років за браком фінансування, пожежі трапляються щодня тому на території ОТГ така частина повинна бути обов’язково. Ще плануємо створити муніципальну поліцію, щоб було 5-6 дільничних інспекторів, адже територія велика. Зрозуміло, що все буде робити нелегко, потрібно починати з нуля. Хотілося б, щоб у громаді були створені молодіжні та громадські ради. У нас є Ветеранська рада, головою якої є Валентина Ребрик. Плануємо, створити робоче місце для спеціаліста, який працюватиме із молоддю. Наприклад, проводитиме тренінги, залучатиме молодь до активностей, заходів, змагань. Мрію влаштовувати кіновечори для жителів. Одне з наших завдань – це, щоб молодь не виїжджала із сільської місцевості. На інших територіях будемо робити все можливе щоб зберегти робочі місця, які на сьогоднішній час функціонують.

На цьому ми закінчили розмову з Тетяною Миколаївною. Ми не публікуємо передвиборчих програм чи обіцянок, адже це не є завданням інформаційного сайту. Але продовжуємо слідкувати за політичною ситуацією у Суботцівській громаді. Очікуйте на інтерв’ю з іншими політичними лідерами та відомими людьми громади!

Записала Вікторія Талашкевич



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: