​Як живе ветеранська організація у Суботцях?

22.09.20 10:00

У шаленому ритмі щоденних клопотів і постійних турбот мало хто з молодих і громадян середнього віку згадує про літніх людей. А щоб ще зайти до оселі й просто по-сусідськи поговорити або й допомогти одинокому старенькому щось полагодити — час, звісно, мало в кого знайдеться. Щоправда, є небайдужі душі, котрі турбуються. Та їх одиниці.

У Суботцях діє первинна ветеранська організація, яку очолює Валентина Петрівна Ребрик, активна і цілеспрямована. Вона добре знає територію, хоч і не місцева, але село Суботці для неї стало рідним, бо нині виповнилося вже 50 років, як проживає тут. Пропрацювала дев’ять років секретарем Суботцівської сільської ради, з 1973 по 1983 рік. Пам’ятає як було, як працювалося і як зараз змінюється село.

Валентина Ребрик, очільниця первинної ветеранської організації у Суботцях
Валентина Ребрик, очільниця первинної ветеранської організації у Суботцях
- Валентино Петрівно, як оцінюєте стан розвитку села і перспективи об’єднаної громади?
-
Я дуже люблю Суботці. За останні роки село розквітло, центр набув привабливого вигляду, упорядковуються території, дороги ремонтуються. Завдяки підтримці Суботцівської сільської ради ми започаткували гарну традицію - вітати наших старожилів з ювілейними датами. Відвідуємо, вручаємо подарунки, адже людям похилого віку потрібна увага, теплі і щирі слова підтримки, які розвіюють їх самотність.

- А що, хіба раніше не відвідували ветеранів?
- Ми постійно відвідуємо ветеранів, вивчаємо їх умови проживання, шукаємо шляхи вирішення проблем, допомагаємо у вирішення нагальних питань. Як голова первинної ветеранської організації неодноразово зверталася за допомогою до фермерів та підприємців села, які надавали фінансову та матеріальну допомогу. Жодного разу не відмовили у проханні підтримати ветеранів ПП «Ареал», ТОВ «Знам’янська агропромислова компанія» та ТОВ АФ «Хлібодар». Протягом останніх двох років кошти на подарунки для ювілярів виділяє і сільська рада.

- Вирішення яких актуальних проблем потребують Суботці?
- На даний час однією з проблем є те, що не так давно закрили відділення «Ощадбанку», але, наскільки мені відомо, ця проблема торкнулася й інших територій. Людям дуже не зручно, і найбільше нарікань чула саме від пенсіонерів. Є такоє бажання, щоб ліки в аптеці були дешевшими, адже ціна на них більша на 20-30%, ніж в райцентрі. Також, одним із побажань – щоб запрацював стоматологічний кабінет. Кабінет та обладнання є, але лікаря немає.

- Які заходи проводяться на території села?
- Цей рік вніс свої корективи, карантинні умови заборонили проведення масових заходів. Але раніше започатковано гарну традицію День народження села. Організовувалися масові гуляння до народних свят: Новорічно-Різдвяних, Масляної та інших. У Суботцях бережуть традиції та примножують надбане.

Поки готувався матеріал, редакція сайту «Суботці.Інфо» поцікавилася у директора КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Руслана Пушкаренка, чому в Суботцівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини стоматологічний кабінет обладнаний, але не працює. За його словами, згідно реформи первинної ланки, утримання лікаря-стоматолога за кошти бюджету не передбачено. Натомість надання таких послуг для населення можливе за умови, що приватний підприємець лікар орендує у селі кабінет. Очікуйте на велике інтерв’ю із Русланом Володимировичем вже незабаром.


Записала Катерина Матко – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: