​Руслан Пушкаренко: «Запросіть у село лікаря!»

23.09.20 10:00

Серед найважливіших чинників при створенні громад є доступ до медичних послуг. Власне, це і є однією з умов спроможної громади. І ніде правди діти, сільська медицина не числилася в пріоритетах урядовців і можна було похвастатися хіба що проблемами.

Директор Знам'янського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Руслан Пушкаренко
Директор Знам'янського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Руслан Пушкаренко
Децентралізація зробила у цьому напрямку не просто крок,а стрибок. Відкриваються амбулаторії такого рівня, що й містяни позаздрять. Але все ж занадто багато накопичилося невирішеного, щоб говорити про суцільний успіх. То на що у медичному просторі об’єднаних громад можуть розраховувати мешканці сіл? Про це говоримо з директором Знам'янського районного центру первинної медико-санітарної допомоги - Русланом Пушкаренком.

- Руслане Володимировичу, які перспективи розвитку медицини у Знам`янському районі?

- Перспективи обнадійливі. А знаєте чому? Бо є підтримка і розуміння вимог сьогодення від сільських голів, депутатів різних рівнів, а головне це прагнення колективу якнайшвидше адаптуватися до нових умов, освоїти навички і техніку, бажання постійно вчитися і самовдосконалюватися. Є певні вимоги до навчань, які оцінюються балами, то частина лікарів вже втричі, а то й вчетверо більше набрали балів. А це означає, що збагатилися сучасними знаннями, методиками, вміннями. З розумінням ставляться і пацієнти. Ми приходимо до того, що сімейний лікар не просто людина, котра дає направлення до вузького спеціаліста, а різносторонній фахівець, який чи яка дають поради щодо здорового способу життя, харчування, розпорядку дня, адже все це запорука здоров`я. Тим більше, що не таємниця - більшість тих, хто звертається літні люди, а у час пандемії до хронічних хвороб додається тривожний стан, ізоляція.

Лікар має бути психологом, застосовувати всі фахові навички, щоб допомогти зарадити, заспокоїти… Що сьогодні маємо? У нас у районному центрі первинної медико-санітарної допомоги працює 146 працівників, з яких – 26 лікарів, 76 працівників середнього медперсоналу, 14 – молодшого медперсоналу та інші.

Структура налічує 12 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 16 фельдшерських пунктів. Понад 38 тисяч мешканців району і міста уклали декларації з лікарями, що складає 75 відсотків до загальної кількості. Кожен лікар мусив укласти декларацій понад визначену норму, щоб задовольнити пацієнтів. Обсяг медичної практики, складає для лікаря-педіатра - 600 декларацій, для сімейного лікаря 1 тисяча 800 декларацій, для терапевта 2 тисячі.

Можу гарантувати, що без медичної допомоги не залишиться ніхто. Контроль Національної службою здоров’я України є постійним адже мова йде про кошти, які наразі й справді «йдуть за пацієнтом». Варто наголосити, що з минулого року Національна служба здоров'я адмініструє урядову програму реімбурсації (ред.. – відшкодування) лікарських засобів «Доступні ліки». Програма запроваджена для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 254 лікарських засобів, 78 з яких можна отримати безоплатно, решту - з незначною доплатою.

- Ви наголошували, що не вистачає сімейних лікарів. А яка ситуація у віддалених селах? Чи реально отримати там якісну медичну допомогу?

- Для нас це одне з пріоритетних завдань. Ніде правди діти, залучити у село висококваліфікованого спеціаліста при дефіциті лікарів дуже складно. Оголошуємо про вакансії через суспільне телебачення, на власному сайті та у соцмережах. Постійно проводимо моніторинг вакансій по всій Україні та запрошуємо молодих спеціалістів. Досягнуто домовленості з сільськими головами про соціальні гарантії для лікарів, зокрема – це мотиваційні виплати у розмірі від 20 тисяч гривень, забезпечення житлом та відшкодування комунальних послуг, 100-відсоткове преміювання до посадового окладу. Такі умови спрацювали і у Дмитрівській та Мошоринській амбулаторіях загальної практики сімейної медицини працює два молодих фахівця. Родину сімейного лікаря Мошоринської АЗПСМ забезпечено службовим житлом та завдяки соціально відповідальному бізнесу («РОСАГРО», керівник Моцний Р., керуючий-Гетьманець П.В.) придбано сумку-укладку сімейного лікаря. І не можу не похвалитися. Днями розпочала працювати Вікторія Зелепухіна, лікар-педіатр Дмитрівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та готова піклуватися про здоров’я діточок. Працюють і три лікаря-сумісника із міської лікарні, Наше першочергове завдання, щоб всі мешканці Знам’янщини уклали декларації. Маємо і перспективи: навчаємо двох лікарів-інтернів, котрі до нас повернуться.

- Чи маєте успішні кейси взаємодії влади, бізнесу та громади у розвитку мережі ФАПів та амбулаторій?

- Торік вдалося залучити державні кошти та придбати шість новеньких службових автомобілів на три мільйони гривень та одинадцять комплектів телемедичного обладнання на суму 1 мільйон 200 тисяч. Це була спільна конкурсна програма Мінрегіону та Міністерства охорони здоров’я щодо надання субвенції з державного бюджету на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Наш заклад взяв участь у цій конкурсній програмі і найбільше в області залучили коштів з державного бюджету для придбання службових автомобілів у співфінансування з сільськими радами. Не дивлячись на те, що умовами договору не передбачене фінансування фельдшерських пунктів та залежності їх функціонування (не менше 750 жителів населеного пункту), збережено мережу фельдшерських пунктів у селах з кількістю населення більше 100 осіб.

Здійснено ремонти у Богданівській та Цибулівській АЗПСМ. Завершено капітальний ремонт Диківської АЗПСМ у співфінансуванні з сільською радою. За рахунок цільової субвенції з сільських рад вдалося покращити послуги, зокрема придбано сечовий аналізатор для Диківської АЗПСМ, гематологічний та сечовий аналізатори для Дмитрівської та Богданівської АЗПСМ. Є підтримка влади, є допомога сільгоспвиробників, фермерських господарств. Особливо важливою вона була задля запобігання коронавірусної інфекції COVID-19, завдяки коштам ми забезпечили засобами захисту медичних працівників. На благодійний рахунок надійшло майже 120 тисяч гривень.

- Які плани розвитку медицини у Суботцівській громаді?

- Сьогодні маємо багато напрацювань, які будемо обговорювати з депутатським корпусом, новообраним головою ОТГ, старостами. Це спільна робота, до якої долучатиметься багато фахівців, представників громадськості, мешканців сіл. Тож відразу після виборів на нас чекає велика робота. Ми в числі 250 закладів охорони здоров’я первинного і вторинного рівнів, які виграли конкурсний відбір та навчаємось на партнерській програмі від USAID, тож в перспективі ще й якісні знання та досвід.


Записала Надія Коленченко – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: