​Народний театр у Суботцях - минуле і сучасність

25.09.20 10:00

Чи можна вважати театр у селі розкішшю для громади? Та й взагалі, чи потрібен він сучасному суспільству, для чого і яке майбутнє у нього може бути? Про культурне життя села Суботці та його перспективи розповіла Тетяна Лакатош, художня керівниця Суботцівського будинку культури та Народного театру малих форм «Мальви».

На передньому плані - Тетяна Лакотош
На передньому плані - Тетяна Лакотош
- Пані Тетяно, театр у селі та ще й народний... таке буває?

- Звичайно! І своє звання - «народний», театр «Мальви» здобув ще у 1991 році. Оскільки це звання колектив має захищати один раз на три роки, у 2019 році, оновленим складом, ми, в черговий раз, його підтвердили.

-
Хто вони - учасники театру? Його актори, режисери, постановники?

- Головні учасники театру - місцеві дітлахи і молодь. Ми працюємо в сучасному стилі. Організовуємо концерти, невеличкі вистави, різноманітні сценки. Дотримуємося стилю, який цікавий місцевому глядачу. Погодьтеся, півторагодинна вистава в будинку культури - не надто легко сприйматиметься, тому ми переробляємо на новий лад цікаві постановки. Так, наприклад, під новий рік підготували «12 місяців» та «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

Хочеться, щоб діткам було цікаво грати у постановках, а глядачам за цим спостерігати. У нас є театральний колектив "Казка" - це менші діти, а Народний театр малих форм "Мальви" - це вже старші. На сьогоднішній день театральний гурток відвідує 38 дітей, віком від 6 до 18 років.

- Пані Тетяно, як давно ви працюєте художнім керівником театру «Мальви»? Де працювали до цього?

-
У Суботцівському будинку культури я працюю з 2017 року. До цього працювала у селі Трепівка, керувала художньою самодіяльністю, колективом «Родовід». Коли перейшла працювати у Суботці мені запропонували стати художнім керівником театру «Мальви».

-
Як гадаєте, чи потрібні взагалі в селах подібні культурні заклади, художні колективи і для чого?

- Звичайно! Це розвиток для дітей. Але головне, що вони захоплюються цим. Уявіть, у них по 6-7 уроків, втомлюються, а вони все одно приходять в сільський будинок культури, знаходять в собі сили і бажання займатися. Я вважаю, це мужні і сильні діти. Адже це не просто так собі гурток. Тут вони вчаться взаємодіяти з колективом, вчаться висловлювати свою думку, не боятися публічності. Багато діток приходили до нас сором’язливими і зажатими. А тепер приходять з новими цікавими креативними ідеями. Додають виставам молодіжного і сучасного акценту.


- У вашому Будинку культури є ще якісь гуртки чи самодіяльність?

- Аякже! Є хореографічний і вокальний гуртки. В місцевій школі, до речі, теж їх дуже багато, різноманітних. Все це дітям на благо, це допомагає по життю. Діти мають можливість розвиватися.

- Хто підтримує вашу діяльність? Адже це витрати на поїздки, харчування, костюми.

- Нас завжди підтримує сільська рада. Якщо це виїзд - нам фінансують витрати на дорогу, їжу і, навіть, солодкі подарунки чекають після повернення. Що стосується костюмів, то вони є в наявності у Будинку культури, деякі були пошиті за кошти сільського бюджету. За власний рахунок ми замовили лише брендовані футболки з назвою «Мальви», так захотіли самі діти, бо це виглядає стильно і сучасно.


- А що стосується сільських свят, берете участь?

- Суботцівський будинок культури не просто бере участь, ми організовуємо різноманітні святкування. Так, наприклад Івана Купайла і Масляна - це народні гуляння на все село, тут ми проявляємо всю фантазію і свій артистизм. Інші свята - 8 березня чи то 9 травня - це завжди постановки якихось тематичних мініатюр.

-
Як працюєте зараз, у зв’язку з карантинними обмеженнями?

- Даємо концерти он-лайн. Це, свого роду, теж цікавий досвід, спрямований на розвиток творчих особистостей. А таких у нас в селі, повірте, дуже багато. У Суботцях багато талановитих і активних людей, а значить наше майбутнє завжди буде цікавим і насиченим.

Записала Ася Цуркан, фото – з профілю Тетяни Лакотош у Фейсбуці та інших відкритих Інтернет-джерел



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: