У селі Трепівка привітали ювілярку!

01.10.20 10:00

Днями відзначила свій поважний 95-річний ювілей жителька села Трепівки Олександра Іванівна Лєсная. Цього дня її оселя була багата на гостей, адже вітали рідні, сусіди, односельці. Квітами та подарунками привітав ювілярку голова Трепівської сільської ради Ю.О.Долинка. Музичний подарунок підготували працівники сільського будинку культури М.Є.Лужанський та В.А.Овчарук. Дякувала іменинниця за щирі і теплі вітання, а на очах бриніли сльози, як на кіноплівці промайнула її молодість.

жителька села Трепівки Олександра Іванівна Лєсная
жителька села Трепівки Олександра Іванівна Лєсная
На Луганщині є мальовниче село Червонопопівка. Воно розташоване на березі річки Красної, що впадає у Сіверський Дінець. Сосновий ліс, луки, крейдяні гори, а далі - терикони шахт.

95 років тому 11 вересня 1925 року в сім’ї Уляни та Івана Степанових народилася друга донька – Олександра, а потім - Полінка. Троє дівчат були дружні та працьовиті, не цуралися роботи по господарству. Шура, так називали її рідні, дуже любила співати, її голос знала вся вулиця. Закінчивши 7 класів, влаштувалася працювати в колгосп різноробочою.

1941 рік… Війна все змінила в одну мить. Батько, Іван Іванович пішов на фронт захищати Батьківщину. Наші війська тримали оборону за Дінцем. Під час обстрілів згоріла хата і все господарство. В селі свою чорну справу робили поліцаї. Наталія – комсомолка. Пізно ввечері закопала свій комсомольський квиток і пішла до партизанів. Потім служила радисткою у Прибалтиці, була поранена, контужена… Доля не наділили її довгим життям.

Олександра разом із односельцями рили протитанкові рови. Але в 1942 році дітей комуністів насильно вивезли до Німеччини. Важкою там була робота. А в серці жевріла надія на повернення додому. Звільнили союзні війська – американці. Довгоочікуваний День Перемоги зустріла у Франції, разом із партизанами. Довга дорога додому… Повернулася у листопаді 1945 року.

Батько загинув у 1942 році, на Волховському фронті. Війна забрала трьох материних братів, батькового брата, померла сестра Наталія…

жителька села Трепівки Олександра Іванівна Лєсная
жителька села Трепівки Олександра Іванівна Лєсная
Але життя продовжувалося. У колгоспі виділили будівельні матеріали, щоб звести хатину. Все лягло на жіночі плечі, бо чоловіків забрала війна. Олександра працювала на шахті, а мати і Поліна - в колгоспі. Шура була гарною дівчиною з кучерявим та русявим волоссям. Сподобалася красивому, спокійному та інтелігентному парубку, який щойно повернувся з війни. Був нагороджений трьома бойовими орденами і двома медалями. У нього також війна забрала двох братів, а вдома - старі батьки.

Одружилися молодята у 1947 році. Виховали трьох дітей, дали освіту. Віктор - гірничий рятувальник, Валентина – керівник Укртелекому, Любов - педагог. Жили дружно та щасливо. Але в 1991 році помер чоловік. Здоров’я похитнулося. Була вимушена покинути рідний дім та переїхати до доньки та зятя на Кіровоградщину. Тут її огорнули турботою та любов’ю. Минуло 25 років, Трепівка стала другою домівкою. Поки були сили, їздила на Донбас, до родичів, на могили до рідних. Тепер залишились тільки спогади. Вона - ветеран війни. Має 4 ювілейні медалі, нагороджена знаком «50 років визволення України».

Записала Катерина Матко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: