​Дмитро Молодченко: «Новоутворені громади повинні мати успішний старт»

02.10.20 13:00

Наближаються чергові місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня, а це означає, що робота Знам’янської районної ради сьомого скликання наближається до завершення. Особливістю цих виборів для нашого району є те, що вперше за майже його сторічну історію вибори до районної ради проводитися не будуть, оскільки відповідно до постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів», наш район ліквідовано.

Про те, що вдалося зробити в районі, розмовляла редакторка районної газети Катерина Матко із заступником голови районної ради Дмитром Молодченком.

Заступник голови районної ради Дмитро Молодченко
Заступник голови районної ради Дмитро Молодченко
- Дмитро Миколайовичу, які важливі, а інколи й непрості питання в умовах державних реформ вдалося вирішити?

У рамках впровадження реформи освіти було визначено опорні навчальні заклади, затверджено їх Статути та Положення про їх філії. У рамках впровадження реформи в системі охорони здоров’я, комунальний заклад «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» реорганізовано у комунальне некомерційне підприємство. Районною радою також було затверджено Порядок поділу та передачі майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл району, у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Одним із надзвичайно важливих стало рішення «Про затвердження реєстру об’єктів нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл Знам’янського району». Підготовка проекту рішення з даного питання тривала не один місяць, і на сьогодні ми маємо упорядкований Реєстр, зі змінами пов’язаними з передачею майна новоутвореним об’єднаним територіальним громадам.

- Дмитро Миколайовичу, одним із болючих питань було прийняття рішення про передачу центральної районної лікарні до комунальної власності міської ради, що змусило зробити такий вирішальний крок?

- Дійсно, з почату каденції одним з найболючіших для нас постало питання забезпечення повноцінного функціонування центральної районної лікарні. У грудні 2017 року було прийнято рішення про передачу до комунальної власності міської ради цілісного майнового комплексу центральної районної лікарні. За це рішення саме зараз, на початку виборчої кампанії, на нас ллється шквал критики. Але, щоб не говорили, ми прийняли правильне рішення, яким врятували лікарню і дали право повноцінно функціонувати. Звичайно, в процесі медичної реформи ще тривають певні незручності, але все влаштується, лікарня відпрацює механізм роботи в нових реформаторських умовах, і побачите, з кожним роком медичні послуги покращуватимуться. Головне – це те, що лікарню зберегли, зберегли потужну матеріально-технічну базу.

- Якби не прийняли рішення про створення єдиної лікарні, то районна лікарня взагалі б припинила своє існування?

- Проблема виникла у результаті активних процесів у рамках децентралізації та реформування системи охорони здоров’я на рівні держави. Держава виділяла кошти на фінансування ЦРЛ лише з розрахунку кількості населення району, яке мало там обслуговуватися. Відповідно і міська рада отримувала субвенцію на лікування жителів міста, але направляла на міську лікарню. Проте жителі міста продовжували звертатися за медичною допомогою до центральної районної лікарні, оскільки міська лікарня імені Лисенка, яка до того була просто відомчою, залізничною лікарнею, не могла надати повний спектр послуг. Склалася безвихідна ситуація: ЦРЛ, згідно закону не могла відмовити жителям міста у наданні медичних послуг, в той же час міська рада перераховувала досить незначну суму коштів на лікування своїх громадян, спрямовуючи їх основну частину на свою, міську лікарню, і фінансування центральної районної лікарні з 2016 року лягло на плечі районного бюджету та бюджетів сільських рад. Протягом 2016-2017 років допомогу на утримання ЦРЛ надавала також і обласна рада.

- А якщо пояснити мовою цифр?

- У 2018 році для фінансування ЦРЛ необхідно було 35 млн грн, а сума державної субвенції на галузь медицини складала лише 13,8 млн грн. Тобто, на фінансування лікарні не вистачало 21,9 млн грн, і знайти таку суму в районному бюджеті було неможливо. До того ж необхідно було утримувати інші галузі бюджетної сфери. Тому збереження лікарні за районом, в умовах значного дефіциту коштів на її утримання, було можливим лише при умові значного скорочення медперсоналу (приблизно 120 чол.) та відділень лікарні. На це ми піти не могли, бо розуміли, що буде дві неповноцінні лікарні з однаковими відділеннями.

- Чи обговорювали вирішення даної проблеми з обласною владою, сільськими головами?

- Відбулася нарада за участю керівництва облдержадміністрації, директора департаменту охорони здоров’я, депутатів районної та міської рад, на якій було визначено два варіанти збереження лікарні: створення єдиного медичного простору на території району та міста, шляхом об’єднання обох лікарень або ж фінансувати ЦРЛ за рахунок коштів сільських бюджетів. Щоб почути пропозиції сільських голів з даного питання, голова районної ради Сергій Макаренко зібрав членів Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, до складу якої входять всі сільські голови. На засіданні також були присутні окремі депутати обласної та районної рад. Після тривалого обговорення членами Координаційної ради одноголосно було прийнято рішення щодо створення єдиного медичного простору, шляхом об’єднання районної та міської лікарень. Прикро, що деякі члени координаційної ради, які перші вносили пропозицію і голосували «за» передачу ЦРЛ до міської ради, мотивуючи тим, що всі кошти вільного залишку ідуть на утримання лікарні, тобто немає можливості використовувати їх на розвиток громад, тепер, у період виборів, звинувачують районну раду, використовуючи це для брудного піару. Але незважаючи на критику, ми тоді взяли відповідальність і зберегли потужний медичний заклад, який надає медичні послуги і сільському, і міському населенню. Ще раз наголошую, що іншого виходу з ситуації не було. На даний час відділення лікарні працюють, медперсонал збережено, люди мають можливість отримувати медичні послуги.

- У квітні цього року розпочався другий етап медичної реформи, що змінилося?

- Лікарня, серед небагатьох в області, отримала статус опорної. А сьогодні держава інвестує лише в опорні лікарні: в рамках проекту «Велике будівництво», закуповуватиметься новітнє медичне обладнання, буде створено сучасне приймальне відділення з необхідним обладнання та устаткуванням. І це підтверджує правильність прийнятого районною радою рішення. Для жителів району зараз важливим є те, що лікарня продовжує надавати широкий спектр медичних послуг, а їх фінансування буде здійснювати Національна служба здоров’я.

- Як працює первинна ланка?

- Прикладом успішної роботи у рамках медичної реформи є діяльність районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Тут пацієнти отримують первинну медичну допомогу, відповідно до укладених декларацій, незалежно від місця проживання. Районна рада призначила директором цього підприємства Руслана Пушкаренка, який зарекомендував себе гарним менеджером, і на сьогодні вже залучив до роботи в сільських амбулаторіях не одного молодого лікаря. Висококваліфіковані, віддані своїй справі лікарі, середній та молодший медичний персонал, працюють в амбулаторіях та фельдшерських пунктах з повною віддачею, і я хочу від імені депутатського корпусу та від себе особисто подякувати їм за таку нелегку, але важливу справу.

- Об'єктивним критерієм оцінки роботи є розв'язання першочергових соціальних проблем, як вирішуються ці питання?

- Протягом останніх п’яти років спільно з райдержадміністрацією, районною радою, депутатами всіх рівнів, сільськими головами, бізнесом та громадою вдалося залучити з державного бюджету значні кошти на соціально-економічний розвиток району в сумі 78 млн 126,8 тис грн, а саме на такі галузі: «Освіта» – 34 млн 698,5 тис грн; «Охорона здоров'я» – 23 млн 876,8 тис грн; «Культура» – 7 млн 544,4 тис грн; «Житлово-комунальне господарство» – 12 млн 7,1 тис грн. Хочу зазначити, що незважаючи на різні обставини і політичні розбіжності, особливона те, що частина депутатів відкрито блокувала роботу ради, роками не з’являючись на сесії,називати прізвища не буду з етичних міркувань, але виборці можуть знайти потрібну їм інформацію на офіційному сайті, районна радав повному обсязі забезпечує виконання своїх повноважень, працює системно, відкрита для спілкування, дискусій, об’єктивних зауважень і ділових пропозицій..

- Як вдалося забезпечити стабільну роботу?

- Запорукою нашої стабільної роботи була плідна співпраця районної ради і райдержадміністрації, сільських рад, установ, підприємств і організацій району. Тому, користуючись нагодою, я хочу подякувати всім депутатам, хто вболівав і вболіває за долю району, хто брав активну участь у роботі сесій, вирішуючи важливі для району питання. Щира вдячність за активну роботу, спрямовану на добробут нашого району Народному депутату України Олесю Довгому, депутатам обласної ради Юрію Гугленку, Наталії Ревенко, Михайлу Могилею, сільським радам, районній державній адміністрації, керівникам установ, підприємств і організацій району.

До закінчення каденції планується ще декілька пленарних засідань ради, адже потрібно буде вирішувати ще багато нагальних питань, пов’язаних з ліквідацією району. А поки-що чекаємо відВерховної Ради та Кабінету Міністрів України прийняття відповідних нормативно-правових актів, пов’язаних із завершенням процесу децентралізації.

Спілкувалася Катерина МАТКО.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: