​Люби і знай свій рідний край!

02.10.20 10:00

Днями вчителі географії з Суботців, Трепівки, Мошориного, Казарні, Богданівки, Ново-Романівки, Дмитрівки та Цибулевого здійснили краєзнавчо-туристичну екскурсію на Буцький каньйон, який знаходиться у селі Буки Черкаської області та географічний центр України у селі Мар’янівці Шполянського району.

На скелястих берегах річки Гірський Тікич розкинулось селище Буки, що виникло у першій половині XVI століття. Назва його походить від того, що тут колись росли букові дерева. Відомі Буки ще й тим, що саме тут, на річці Тікич, була збудована перша в Україні гідроелектростанція. Вона протікає по території п’яти сіл Маньківського району і скрізь краєвид особливий, але в Буках, як кажуть у народі: «природа відпочивала і створила Буцький каньйон, водоспад «Вир» та Радіонову скелю».

Буцький каньон утворений у протерозойських гранітах, вік яких 2 мільярди років. Відразу за водоспадом - скелястий берег з виступами сірого граніту, висотою близько 30 метрів. Довжина каньйону біля 2,5 км, ширина – 80 м. Площа, що підлягає природоохоронним заходам – 80 га. З травня 1975 року цей об’єкт – державна комплексна пам’ятка природи місцевого значення.

Проблема, над якою працює районне методичне об’єднання вчителів географії нашого району- «Підвищення ефективності уроків географії, шляхом використання краєзнавчого матеріалу та компетентнісного підходу до навчання». Головне завдання - підвищити професійну майстерність кожного вчителя та широке використання у навчально-виховному процесі краєзнавчого матеріалу.

Щорічно, вчителі географії проводять виїзні засідання методоб’єднання та вже відвідали усі природоохоронні об’єкти Знам’янського району, зокрема:
- гідрологічну пам’ятку природи загальнодержавного значення озеро-болото «Берестувате»;
- заповідне урочище «Чорний ліс»;
- Зелену садибу «Гайдамацька Січ» с. Цибулеве;
- комплексну пам’ятку природи загальнодержавного значення «Витоки річки Інгулець», яка розташована на північ від с. Топило Трепівської сільської ради;
- діючий Суботцівський гранітний кар’єр;
- заповідне урочище місцевого значення «Бочки», розташоване на захід від села Дмитрівки;
- урочище «Литвинки»;
- ботанічні пам’ятки природи місцевого значення, які розташована в околицях сіл Іванківці та Юхимове.

В межах області та України побували в урочищі «Каскади», Маловисківського району; у Корсунь – Шевченківському історико-краєзнавчому музеї, ландшафтному парку та заповіднику.

Всі напрацьовані матеріали були презентовані вчителями географії для колег області.


Авторка - Катерина МАТКО




Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: