​Юлія Костюченко: «Для нашого колективу головне – щоб діти розвивалися, щоб хотіли співати й відчували, як це круто»

15.10.20 16:00

Питання організація дозвілля дітей та підлітків було і залишається актуальним. Як зробити так, аби те, чим займається молодь у вільний час, приносило їм задоволення і, можливо, стало основою майбутньої професії, знає наша сьогоднішня співрозмовниця, керівниця вокально-естрадного колективу «Джерельце» Мошоринського сільського Будинку культури Юлія Костюченко.

- Пані Юліє, розкажіть трохи про історію «Джерельця»

- У 2013 році я закінчила Олександрійське училище культури за спеціальностями «Народне інструментальне мистецтво. Народні інструменти» та «Культурно-дозвіллєва діяльність» і мені в Будинку культури Мошориного дали вести театральний гурток. Ми возили наші п’єси та мініатюри по багатьох конкурсах не тільки в області, але й по Україні. Потім я вступила на вокальний факультет Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв та вирішила заснувати вокально-естрадний колектив «Джерельце».

До колективу входять діти віком від 10 до 15 років. Ми приймаємо всіх охочих, я перевіряю в них наявність музичного слуху, голосу, відчуття ритму, музичної пам’яті. Заняття відбуваються три рази на тиждень, тривають десь до 1,5 години. Спочатку ми розспівуємося (нам допомагає акомпаніатор або я сама граю розспівки), а потім працюємо над піснями. До нашого репертуару входять пісні українські народні та сучасні. Я завжди прислуховуюся до дітей, що їм подобається, але щоб це було гарно естетично.

На сьогодні у складі колективу: Алла Закусова, Аліна Смиченко, Ліза Кобець, Аміна Овдійчук, Валерія Стеблина, Альбіна Яшан, Влада Кислінська, Даша Плахотня, Анжела Плахотня, Сніжана Кавецька, Маша Кавецька, Аріна Хоменко, Анна Фетчук, Даша Скорбич, Юліанна Бискуб, Ірина Вольна, Ауріка Балан.

- Якими успіхами на сьогодні може похвалитися «Джерельце»?

У «Джерельця» є досвід виступів на конкурсах і заходах районного, обласного і навіть всеукраїнського рівня. Перше, що спадає на думку – це «Калиновий спів», «Чута-фест» (районні), «Новорічні віншування (обласний), виступали і на виставці «АгроEкспо». Успішно виступили у вокально-хореографічному конкурсі StarLink, що відбувався у селі Суботці. Наш соліст Владислав Пугачов посів І місце, а Ірина Маркович стала третьою. Діти були дуже задоволені: привезли дипломи, статуетки, медалі.

- Чи відчуває очолюваний Вами колектив достатню підтримку сільської влади, представників бізнесу?

- Мошоринська сільська рада та сільський голова Олексій Григорович Кондратенко нам дуже допомагають: за кошти бюджету закуплено необхідну апаратуру, відремонтовано кабінети, зроблено танцювальний клас для двох хореографічних колективів нашого Будинку культури. Допомагають нам з транспортом під час виїздів та з пошиттям костюмів і фермери: «РосAгро» під керівництвом Петра Володимировича Гетьманця, фермерське господарство «Сіверянин», очолюване Василем Івановичем Костюченком, та інші.

- Ви сказали, що у колективі учасники від 10 до 15 років, і це означає, що немає жодного, який би пробув у «Джерельці». Як Вам працюється за такої плинності юних вокалістів?

- Звісно, нелегко, коли діти 3-4 роки співають у колективі, а потім закінчують школу і вступають до вишів. Здається, тільки-но в колективі напрацьований матеріал, тільки-но в учасників поставлений голос – як вони виходять з Будинку культури і треба повторювати все знову і знову.

- Як трапляється частіше: Ви доводиться шукати учасників у колектив чи діти, знаючи про «Джерельце», самі приходять до Вас?

- У нас все відбувається за обопільною згодою. Звісно, я розповідаю, пропоную, але оскільки в нас більш-менш сучасний репертуар, то дітям практично одразу починає подобатися. Ясна річ, є учасники, так би мовити, «з характером», але більшість таких, яким спів приносить справжнє задоволення, і вони навіть вступають на вокальні відділення вишів. Скажімо, Владислав Пугачов вступив цього року на вокальне відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету.

Взагалі, для нашого колективу головне – щоб діти розвивалися, щоб хотіли співати й відчували, як це круто. І щоб в ідеалі захотіли пов’язати з музикою своє професійне життя: вступали до училищ культури, до мистецьких вищих навчальних закладів. Але неодмінно, щоб співи приносили їм задоволення!

Записав Дмитро Шульга, фото надала героїня розповіді



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: