​Дмитро Молодченко: «Культура і спорт на селі не мають фінансуватися за залишковим принципом»

16.10.20 16:00

Культура та спорт в селах нині, на жаль, переживають не кращі часи. Як і економічна, освітня та медична сфери. Не секрет, що протягом останніх десятиліть фінансування спортивної та культурної галузей відбувалось за залишковим принципом. Це має своє логічне пояснення, адже за умов недостатнього фінансування, коли коштів не вистачає на життєво необхідні для населеного пункту речі, про культуру та спорт у нас прийнято забувати. Чому так відбувається, і що з цим робити, ми говорили із заступником голови Знам’янської районної ради – Дмитром Молодченком.

Дмитро Молодченко
Дмитро Молодченко
Кожен з нам міг спостерігати, що поступово, рік за роком, сільські будинки культури та спортивні споруди приходили в занедбаний вигляд. І якщо в більш-менш великих населених пунктах ще була можливість виділяти кошти, то в маленьких селах клуби нині часто являють собою руїни. Для підтримки та відновлення культурно-спортивної інфраструктури на селі потрібні, по-перше, ініціатива та підтримка громади, по-друге – постійні фінансові вливання, переконаний Дмитро Молодченко.

«У 2015 році, ставши до каденції у Знам’янській районній раді, ми визначили культурно-спортивний напрямок як один із пріоритетних у своїй роботі. Від намірів до дій пройшло небагато часу і за його участі було реалізовано перший великий спортивний проект. За підтримки Дмитрівської сільської ради в селі з`явилося футбольне поле розміром 42х22 метри. Для його будівництва з бюджетів різних рівнів було залучено 1 мільйон 800 тисяч гривень», - розповідає Дмитро Молодченко.

Стадіон у селі Мошорине
Стадіон у селі Мошорине
Згодом таке ж поле, завдячуючи підтримці місцевого сільгоспвиробника збудували у Мошориному. Потім, спільними зусиллями місцевої влади та бізнесу, у Петровому. Минулого ж року відкрили поле в Цибулевому.

«Радує те, що ці об’єкти спортивної інфраструктури не простоюють. Вони буквально послугували каталізатором спортивного руху. Тут проводяться тренування,проходять районні чемпіонати, причому, серед представників різних вікових груп. Наші зусилля оцінили і діти і дорослі»,– зазначає Дмитро Молодченко.

Високовартісним та великим за обсягом робіт став проект відновлення культурно-спортивного комплексу у Богданівці. Величезне, збудоване за радянських часів приміщення, з актовим та спортивним залами, кабінетами для гуртків та секцій протягом останніх 20 років не отримувало достатнього фінансування. Найплачевнішою була ситуація зі спортивним залом. До наших днів він дійшов абсолютно занедбаним.

Спортивна зала у Богданівці
Спортивна зала у Богданівці
«Спорт – це здоров’я і розвиток. Це я, як спортсмен із багаторічним стажем, можу стверджувати зі стовідсотковою впевненістю. Гідні умови для тренувань мають величезне значення, займатися спортом в руїнах неможливо. Кошти на реконструкцію виділили обласний і районний бюджети, з бюджету села профінансували виготовлення проекту. Тепер спортивне життя в селі не зупиняється і взимку.Не забули ми і про культурне життя району. Зокрема, надавалася допомога музичним школам в Суботцях і Богданівці. А в них, між іншим, навчається більше двох сотень дітей. Ми купували для них музичні інструменти, устаткування для проведення концертів тощо», – сказав Дмитро Миколайович.


Записала Ірина Пересунько – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: