​Сільська медицина: робота для ентузіастів?

18.10.20 10:00

Прийняти відвідувачів у ФАПі, об’їздити пацієнтів у двох селах, поміряти тиск, зробити щеплення, надати першу медичну допомогу, відвідати новонароджених діток. І це зовсім не повний перелік роботи, яку має виконати звичайний медичний працівник у селі.

Чи має він для цього ресурси і де їх узяти? Як взагалі живе медицина в українському селі сьогодні, розповіла Катерина Вітова, медик з Трепівки, яка є кандидаткою у депутати Суботцівської ОТГ.

- Пані Катерино, розкажіть, будь ласка, трохи про себе – як давно працюєте медиком, що входить у коло ваших постійних обов’язків?

- Народилася я в місті Знам’янка, виросла в селі Зелений Гай. В шостий клас перейшла в Трепівську школу. По закінченні вступила до Кіровоградського медичного коледжу ім. Мухіна. Потім пішла в декретну відпустку. А тепер працюю у двох ФАПах – в Зеленому Гаю та Долино-Кам’янці. Надаю місцевому населенню такі послуги – роблю щеплення, уколи, міряю тиск, за потреби надаю першу медичну допомогу. Також здійснюю патронаж новонароджених діток.

- З якими проблемами зіштовхується медична сфера у селі на сьгодішній день, що скажете, з огляду на власний досвід?

- Що сказати? У ФАПах немає навіть води та туалетів. За транспорт і говорити немає чого. Пересуваюся на своєму власному мопеді. До ФАПу приблизно 2-2,5 кілометри. А взимку – пішки. Шкільний автобус не бере.

- Наскільки складно працювати в умовах пандемії коронавірусу?

- На щастя, це питання нас не зачепило, ще випадків зафіксованих не було. Але люди поінформовані про засоби індивідуального захисту, користуються ними. Спочатку була паніка, нині теж всі хвилюються, щоб не заразитися. У ФАП заходять в масках. І поштарка по селу їздить в масці.

- Пані Катерино, на цьогорічних місцевих виборах Ви є кандидаткою в депутати. Куди балотуєтеся і з якою метою?

- Так, я кандидатка в депутати Суботцівської ОТГ. Хочу впливати на майбутнє і хочу змін. Медичні послуги на селі мають бути доступними так само, як і в місті.

- Чого очікуєте від об’єднання громади?

- Все залежить від того, хто стане головою ОТГ. Сподіваюся на краще, що ФАПи не закриватимуть, що буде нормальне фінансування. Бо нині доводиться ходити просити кошти в місцевих орендарів землі. На ремонт приміщення і потреби ФАПу. Або робити все за власний кошт. Дороги, ясно, що ніхто не зробить, а дуже хотілося б, щоб відремонтували. Бо страшні ями і вибоїни. Бувало, що дірки вимивали водою на греблі, вже страшно їздити. На даний момент засипали, але це ненадовго.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: