​Навіщо потрібно створювати об’єднану територіальну громаду?

19.10.20 10:00

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасні медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, хороші дороги, чисті та освітлені вулиці. Наразі в Україні запущено процес децентралізації, який полягає в передачі низки важливих повноважень органам місцевого самоврядування. Люди на місцях отримують реальну можливість керувати життям своєї громади.

Одним із важливих наслідків реформи є посилення матеріальної спроможності громад. У бюджетах ОТГ залишається 85% власних надходжень, наприклад, всі види орендної плати, податок на доходи фізичних осіб тощо. Розпорядником цих коштів буде місцева влада.

«Створення об’єднаних територіальних громад – це нині один із ключових процесів, який відбувається в царині місцевого самоуправління. Перебуваючи на посаді заступника Знам’янської районної ради я в повній мірі відчув на собі всі складнощі, які необхідно подолати, перш ніж новостворена ОТГ ефективно запрацює. Першим практичним досвідом команди, частиною якої мені пощастило бути, стало створення у 2018 році Дмитрівської об`єднаної територіальної громади», – розповідає кандидат на посаду голови Суботцівської ОТГ Дмитро Молодченко.

Дмитро Молодченко
Дмитро Молодченко
Створення Суботцівської ОТГ надасть широкі повноваження громаді і достатньо коштів, щоб вона була спроможна самостійно вирішувати усі нагальні питання. Відповідальність за свої дії теж, відповідно, лягає на громаду. Кандидат на посаду голови Суботцівської ОТГ Дмитро Молодченко, маючи за плечима восьмирічний управлінський досвід саме в Знам`янському районі, розробив чіткий план роботи в новоствореній ОТГ.

«Процес зміни адміністративно-територіального устрою має бути максимально непомітним для людей, а якість і доступність послуг, що надавалися на районному рівні, не повинні знизитися. Я маю чіткий план розвитку нашої громади. Знаю, як збалансувати бюджет, де брати додаткові кошти. І хочу запевнити, що робитиму все під пильним наглядом громадської ради нашої ОТГ, аби врахувати інтереси всіх мешканців», – зазначає Дмитро Миколайович.

Ефективно впливати на якість житлово-комунальних послуг, розподіл коштів та опікуватися першочерговими задачами можна лише тоді, коли відповідальні за виконання цих завдань люди знаходяться на місцях, тож створення об`єднаної територіальної громади – це не просто вимога законодавства України, але й вимога часу.

«Практичну основу децентралізації в районі закладено. Об’єднавши зусилля, ми змогли втілити проект Дмитрівської ОТГ і зараз на його прикладі можна побачити, що ця модель територіального устрою є успішною. І якщо громада в мене повірить – успіх Суботцівської ОТГ неминучий», – підсумував Дмитро Молодченко.

А що ви думаєте про перспективи створення Суботцівської об’єднаної територіальної громади? Пишіть у коментарях!



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: