​Сільська школа – вирішальна роль у розвитку громади!

19.10.20 16:00

Сільські школи часто грають вирішальну роль у розвитку всієї громади. От тому важливо приділяти їм максимальну увагу – починаючи від покращення якості навчання і до забезпечення сучасної матеріальної бази. Яка вона, сучасна сільська освіта, і чого чекають вчителі від об’єднаних територіальних громад, розповіла Наталія Димешко, заступниця директора з навчальної роботи ОНЗ «Мошоринська загальноосвітня школа I-III ступенів».

Наталія Димешко, заступниця директора з навчальної роботи ОНЗ «Мошоринська загальноосвітня школа I-III ступенів»
Наталія Димешко, заступниця директора з навчальної роботи ОНЗ «Мошоринська загальноосвітня школа I-III ступенів»
- Пані Наталіє, розкажіть трохи про себе – де навчалася, коли почала працювати у школі?

- Народилася я в селі Мошорине. У 2001-му році закінчила Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка, за фахом «вчитель історії та народознавства». Трудову діяльність розпочала в Мошоринській загальноосвітній школі I-III ступенів. Працювала вчителем історії. З 2010-го року займаю посаду заступника директора з навчальної роботи.

- Як оцінюєте перспективи об’єднання громади для села Мошорине?

- Це дуже серйозне питання, оскільки реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади вже запущена. Я, як мешканка села Мошорине, очікую позитивних змін. Плідна праця та ефективне управління сприятиме розвитку сільської місцевості.

- Про які актуальні проблеми, що потребують вирішення, можна говорити як про завдання для ради майбутньої громади?

- Якщо говорити за освіту – це, перш за все, забезпечення її якості, а також покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, і не тільки опорних, а й філій. Обладнання в школах має бути більш сучасним. Навчальні заклади необхідно забезпечити новітніми гаджетами.

- А що скажете про приміщення вашої школи, в якому воно стані?

- Опорний навчальний заклад “Мошоринська загальноосвітня школа I-III ступенів Знам’янської районної ради Кіровоградської області” має окремий підрозділ-філію – «Володимирівська загальноосвітня школа». За сприяння Знам’янської райдержадміністрації, Знам’янської районної ради та Мошоринської сільської ради проводяться поточні і капітальні ремонти. Відремонтовано їдальню (обідній зал та частково харчоблок). Замінено покрівлю на спальному корпусі, котельні у спортивному залі основного корпусу. В цьому році розпочато ремонт внутрішніх туалетів. Триває капітальний ремонт сходів центрального входу навчального закладу та заміна асфальтового покриття на тротуарну плитку.

- З яких сіл приїжджають діти на навчання?

- Шкільний автобус здійснює підвезення дітей з сіл Васине (школа закрита) і Володимирівка (діти з філії, які виявили бажання навчатися в ОНЗ).

- Навчання в умовах епідемії коронавірусу, які проблеми виникають?

- Це дійсно проблема на сьогоднішній день. Не у всіх сільських дітей є доступ до швидкісного інтернету. Є сім’ї, у яких взагалі немає сучасних гаджетів. І дитина просто не має можливості навчатися.

- Пані Наталіє, ви є кандидатом в депутати Суботцівської ОТГ від Мошоринської сільської ради. З якою метою балотуєтеся?

- Хочеться змін, щоб мати можливість вирішувати проблеми громади на рівні ради. Маємо забезпечити розвиток інфраструктури на території всіх населених пунктів, які увійдуть до складу ОТГ, і, по мірі можливості, приділяти увагу всім жителям, які проживають на території.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: