​До людей з відкритим серцем!

23.10.20 10:00

Мошоринська первинна ветеранська організація є найактивнішою організацією в районі, а очолює її вже сім років поспіль позитивна, ініціативна та щира людина – Людмила Вікторівна Єрьоменко.

Людмила Вікторівна Єрьоменко
Людмила Вікторівна Єрьоменко
Народилася Людмила Вікторівна 9 травня 1950 році у м.Знам'янці. У 1967 році закінчила Знам’янську середню школу №3. Ще зі школи мріяла стати вчителем. Любила літературу, багато читала. У 1968 році вступила на філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту. Після успішного закінчення освітнього закладу чотири роки працювала піонервожатою в Іванковецькій середній школі. У 1972 році отримала призначення у Мошоринську середню школу вчителем російської мови та літератури, та віддала роботі з дітьми більше 40-років.

Крім знань, вкладала у дитячі душі людяність, доброту, справедливість. Любили її учні і добре засвоювали її настанови. За свою багаторічну працю Людмила Вікторівна нагороджена багатьма грамотами та подяками відділу освіти райдержадміністрації, обласного управління освіти, почесними грамотами Міністерства освіти України.

Її портрет прикрашав районну Дошку Пошани. За її розум, справедливість, терпіння, розуміння, можна сказати, що це людина своєї справи. Для кожного вона – щирий співрозмовник і порадник, готова прийти на допомогу у будь-яку хвилину.

Дуже шанують у селі за її трудову діяльність у професії вчителя. Скільки випускників за її порадою здобули дипломи, посвідчення, і зараз працюють у різних куточках країни, займаючи визначні посади, та не забувають про свого вчителя. Багато з них також обрали професію вчителя. Всі й до цього часу спілкуються та постійно підтримують зв’язок, дякують їй за її мудре слово і настанови.

Людмила Вікторівна – жінка з добрим серцем, щирою та відкритою душею, доброзичлива і привітна, дуже відповідальна і порядна. Тому ветерани с.Мошорине й довірили саме їй очолювати ветеранську організацію.

Активна, компетентна у багатьох питання, завжди переймається турботами пенсіонерів, щоденно шукає можливість допомогти у скрутну хвилину, підтримати, розрадити. За її ініціативи ветерани с.Мошорине здійснили багато корисних справ, провели чимало цікавих заходів, екскурсій.

Активісти ветеранської організації є членами ініціативної групи з благоустрою території рідного села.

- Їм не потрібно нагадувати, вони періодично збираються і наводять лад у парку, у центрі села, доглядають за клумбами, саджають та вирощують квіти. Це наші помічники і порадники, - з теплотою розповідає про членів ветеранської організації Мошоринський сільський голова Олексій Григорович Кондратенко.

А ще ветерани щорічно окреслюють маршрути та подорожують мальовничими місцями нашої Кіровоградщини і ближніх областей. Побували у Лебединському та Мотронівському монастирях Черкаської області, у Диківському Свято-Богоявленському монастирі, у Васинській церкві Петра і Павла. Відвідали музей під відкритим небом «Гайдамацька січ» Володимира Вознюка, що у селі Цибулеве. Щовесни відвідують та милуються різнобарв’ям квітів у дендропарку міста Кропивницького.

Декілька років підряд організовували для трудівників сільського господарства свята, де розповідали про людей. Їх життєві і цікаві історії залишаться у сільському музеї, над створенням якого ветерани вже працюють декілька років і роботи знаходиться на завершальному етапі. А для майбутніх поколінь є що зберігати у музеї, бо село має свої традиції, тут живе багато талановитих і працьовитих людей.

Для музею вже зібрані старовинні речі, які слугували для роботи. Це – веретено, прядка, патіфон, радіола, кочерги, праски, одяг, взуття, вишиті речі, посуд, глечики та багато іншого. До ветеранів села Мошорине приїздили представники етнопроекту «Баба-Єлька», які займаються пошуком та збереженням автентичних народних пісень, обрядів, рецептів, історій, фотографій на території області. І в Мошориному знайшли багато цікавого,щоб показати сучасникам і зберегти для нащадків. Частували старовинними стравами власного виробництва та виконали старовинні пісні Раїса Пилипівна Бузько та Зіна Павлівна Юха. Презентувала давні експонати побуту та сільського вжитку Валентина Дмитрівна Могильна.

Мошоринська ветеранська організація щорічно брала участь в організації святкувань до Дня народження рідного села. До цього ж свята було вишито український рушник з орнаментом, притаманним лише цій місцевості.

Також майстрині вишивальниці Галина Жувак, Параска Прокопчук, Лідія Рукавішнікова та Наталія Кондратенко вишили Ікону Пресвятої Богородиці, яка оберігає село та знаходитиметься у музейній кімнаті.

Ветерани створили альбом історії про роботу Мошоринської первинної ветеранської організації, з яскравими фотографіями та цікавими розповідями. А ще Мошоринські активісти започаткували клуб «Берегиня», де разом генерують ідеї, створюють літературні посиденьки, готують для односельців-ювілярів вітання та гумористичні сценарії.

Також Мошоринські ветерани є студентами Університету ІІІ віку, де освоюють нові технології, вчаться працювати за комп’ютером, користуватися інтернет-ресурсами.

Також діє гурток «Ниточка», який веде Наталія Іванівна Кодратенко та навчає охочих техніці в’язання та вишивання. Багато ще справ та ідей у членів Мошоринської первинної ветеранської організації, і такі активні люди втілять їх у життя!


текст - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: