​Людмила Грібеннікова: «Вірю, що всі зміни, які відбуваються в країні та громаді, будуть тільки на користь»

23.10.20 16:00

Наприкінці 2019 року було оголошено про створення Суботцівської об’єднаної територіальної громади, до якої приєдналася й Володимирівська сільська рада у складі сіл Володимирівки, Новороманівки та Сабліного. Про виклики й перспективи входження Володимирівської сільської ради до Суботцівської ОТГ говоримо з Людмилою Грібенніковою, сільською головою Володимирівки.

Людмила Грібеннікова, сільська голова Володимирівки
Людмила Грібеннікова, сільська голова Володимирівки
- Пані Людмило, розкажіть, як Ви прийшли на посаду сільського голови, чим займалися до того?

- Я маю дві вищі освіти, працювала головним бухгалтером комунального підприємства на нашій території. Потім від мешканців будинку, де я проживаю, надійшла пропозиція балотуватися депутатом Володимирівської сільської ради. Коли стала депутаткою, була обрана секретарем сільської ради і пропрацювала на цій посаді майже 10 років, два скликання. За цей час мені вдалося здобути певний авторитет серед жителів усіх сіл території, і в 2015-му мені запропонували балотуватися на посаду сільського голови.

Колектив сільради у Володимирівці
Колектив сільради у Володимирівці
Якщо чесно, то я дуже вагалася, я розуміла всю серйозність і відповідальність цієї посади: все ж таки три села, найменша кількість землі в районі, і дотаційний бюджет, і багато питань, яких треба було вирішувати вчора. Але все ж таки люди переконували мене, що я зможу, що я впораюся. І особливо коли побачила список кандидатів на посаду сільського голови, вирішила таки балотуватися. Виборчий процес був дуже складним: чомусь змагалися не в тому, аби запропонувати власне бачення розв’язання проблем території, а намагалися знайти якійсь компромат на інших кандидатів, підняти себе за рахунок приниження опонентів. Деякі кандидати навіть приходили погрожували, схиляли мене забрати свою заяву, мовляв, візьмемо тебе хоч секретарем, а так зовсім без роботи залишишся. Але відчуваючи підтримку й довіру людей, я не мала права відступати.

Сільська голова відвідує мешканців громади
Сільська голова відвідує мешканців громади
- Як на ваше бачення, після такої важкої передвиборчої кампанії, за 5 років на посаді сільського голови Вам вдалося збільшити рівень підтримки й довіри жителів?

- Мені важко сказати, наскільки цей рівень збільшився, але значна частина тих людей, котрі в період мого балотування на перший термін мене не підтримували, поміняли свою думку, багато хто почав співпрацювати. Не виключаю, що хтось і розчарувався. Взагалі у нас громада складна у спілкуванні, люди не розуміють, що є в повноваженнях сільського голови, а чого немає. Іноді сільський голова не може вирішити певні питання не тому, що він чи вона того не хоче, а тому що це не твої повноваження. Як, наприклад, розподіл земель за межами населеного пункту. Але в будь-якому разі я вдячна людям, які підтримували і підтримують, вірили і вірять. Завдяки їм черговий раз знаходиш в собі сили для вирішення складних проблем. Окремо хочу подякувати тим сільгоспвиробникам, які сприяли розв’язанню проблемних питань та попри всі незгоди готові подати руку допомоги.

Село Володимирівка
Село Володимирівка
- Які питання зараз у фокусі уваги Вас як сільського голови?

- Не можна не відзначити, що Володимирівська сільська рада у порівнянні з нашими сусідами – Мошоринською, Суботцівською сільськими радами – виглядає бідніше й занедбаніше. Чому? Як би ти не намагався доглядати за деревами чи розбивати квітники, як би ти не виполював бур’яни, але руїни із села ти нікуди не подінеш. Зруйнований майновий комплекс цукрового заводу завдає конкретної шкоди. Сама ця обстановка руїн давить на людей, вони втрачають віру в те, що колись буде краще.

У наших сусідів більші можливості завдяки тим сільгоспвиробникам, які працюють на їхній території, завдяки більшій кількості земель. Але дякуючи керівництву району, в останні роки позитивні зміни відбувалися і на території Володимирівської сільської ради. За ці 5 років з’явилося світло у двох селах, 6 КТП за 2 роки – непоганий показник. Звісно, хотілося б більше. Ми налаштовані були зробити світло й у Новороманівці, але нас недофінансували в цьому році. Зведено нову амбулаторію. У нас з’явилися дитячі майданчики, зокрема на території дошкільних навчальних закладів у с. Сабліне та в с. Володимирівка. Власними силами переобладнали місце, де колись був пам’ятник Леніну, тепер там зона відпочинку для батьків з дітьми.

Село Володимирівка
Село Володимирівка
Зі свого боку я зробила все можливе для того, щоб люди відчували себе комфортніше на цій території. Але, на жаль, не всі люди готові жити краще. Після того, як ми облаштували місця для сімейного відпочинку, я намагалася достукатися до людей, аби вони зрозуміли, що їм лишається тільки зберегти й примножити те, що для них зроблено. Але, на жаль, я бачу недбайливе ставлення до того, що було облаштовано для їхнього комфорту. Особливо шкода, що не цінують те, що мають, представники молодого покоління. Можливо, це наслідок недостатнього виховання дітей і підлітків у родині. Душа болить, коли бачиш, наприклад, що ввечері працівники сільської ради висаджують алеї самшиту, а ранком приїжджаємо – а від тієї алеї нічого не лишилося, усе повиривали з корінням.

Зараз проводяться зустрічі, люди пред’являють свої претензії, що їм більше краси хотілося б у селі – і я з ними згодна, мені теж цього хочеться. Але в першу чергу сама громада повинна навчитися створювати для себе ті комфортні умови, в яких вони хочуть проживати, зробити щось для себе, для своїх дітей власними руками, а також берегти те, що для них створюється. Я вважаю, що велике значення має самоорганізація населення, яка на нашій території, на жаль, на недостатньому рівні. По-білому заздрю тим територіям, в яких активно працює ветеранська рада, у нас вона надто пасивна. Коли я зараз зустрічаюся з людьми, я намагаюся вселити в них віру у власні сили, що по-перше, все залежить від нашої налаштованості, якщо ми будемо прикладати хоч які-небудь зусилля, нам завжди готові будуть допомогти. Під лежачий камінь вода не тече. І я дуже сподіваюся, що створення об’єднаної територіальної громади підштовхне мешканців наших сіл в першу чергу дбати самим про власний комфорт і добробут.

-
Які Ваші очікування від приєднання до Суботцівської ОТГ?

- Я оптимістка по життю й щиро вірю, що всі зміни, які відбуваються в країні та громаді, будуть тільки на користь. Коли розглядалося питання про приєднання до Суботцівської ОТГ, то в нас люди розділилися. Одні хотіли приєднатися, інші категорично були проти, бо їх лякала географічна незручність. Від входження до Суботцівської ОТГ я і всі мешканці, у першу чергу, сподіваємося на те, що кількість об’єктів соціальної сфери на нашій території буде збережена. Покладаємо великі надії на розвиток культури та спорту, ми маємо велику потребу в стадіонах, тренажерних майданчиках. Ймовірно, тоді ми зможемо переключити увагу дітей та підлітків на щось корисне. Крім того, люди хвилюються, аби не зменшилася кількість та не погіршилася якість адміністративних послуг, які наразі отримують жителі сіл Новороманівка, Сабліне, Володимирівка на території Володимирівської сільської ради, щоб ці послуги лишились доступними.

Людмила Грібеннікова, сільська голова Володимирівки
Людмила Грібеннікова, сільська голова Володимирівки
Сподіваємося на соціально-економічний ріст, Володимирівка потребує цього чи не найбільше серед усіх територій, бо в нас фактично немає робочих місць, у нас дуже багато земель промисловості, які на сьогоднішній день не використовуються, і через це ми отримуємо значні збитки, територія не має можливості розвиватися, у нас геть зовсім відсутній бюджет розвитку. Але якщо залучити інвестиції і на цих руїнах майнового комплексу цукрового заводу, на тих полях фільтрації з’являться переробні підприємства або електростанції із сонячними батареями, то це будуть і доходи ОТГ,і створені робочі місця, і кращі умови для жителів території. Я сподіваюся і наших мешканців налаштовую на те, що ми на порозі позитивних змін.


Записав Дмитро Шульга, фото надала героїня розмови



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: