Алла Прозоровська: "Після медичної реформи працювати стало краще"

23.10.20 18:00

Алла Прозоровська працює медичною сестрою в Суботцівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Працювати в медицині мріяла з дитинства. Тож після школи довго не роздумувала. У 1991 році закінчила Кіровоградський медичний коледж ім. Мухіна, отримавши спеціальність лікувальна справа.

Алла Прозоровська працює медичною сестрою в Суботцівській амбулаторії
Алла Прозоровська працює медичною сестрою в Суботцівській амбулаторії
Про те як працюється і які питання вдається вирішувати в сучасних умовах розповідає Алла Миколаївна.

- Завжди важко переходити з колишньої системи управління на нову, але цього вимагає сучасність і головне – це знання, вміння злагоджено підходити до вирішення кожного питання. В умовах реформи медицини не все так просто, але які б зміни не відбувалися, колектив у нас хороший, згуртований і всі зусилля спрямовуємо, щоб жодні зміни не впливали на пацієнта. Як говорять мудрі люди, що будь-які зміни краще втілювати, якщо є мудрий керівник. Саме таким є директор КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Руслан Пушкаренко. Він молодий, досвідчений гарний менеджер, будь-які питання вдається вирішувати швидко і на користь пацієнтам.

В амбулаторії працює досвідчений сімейний лікар, зі стажем роботи Ніна Миколаївна Бородата, з якою уклали декларації жителі села Суботці, Коханівки, Костянтинівки. Загалом амбулаторія обслуговує 3 тисячі 400 населення. Після медичної реформи працювати стало краще, хоч і роботи додалося.

- В чому є покращення?

- Ми отримали нове авто для обслуговування викликів на дому. Забезпечені комп’ютерною технікою, люди отримують електронні направлення та рецепти. Сімейний лікар уклав декларації понад норму. Для того, щоб більшу кількість людей охопити деклараціями, адже розуміємо, що людям необхідний доступ до пакетів державної програми медгарантій, у тому числі програми «Реімбурсації «Доступні ліки», вторинної та третинної (спеціалізованої) меддопомоги».

- Алло Миколаївно, як працює програма «Доступні ліки»?

- З квітня минулого року Національна служба здоров'я адмініструє урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Програма запроваджена для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 254 лікарських засобів, 78 з яких можна отримати безоплатно, інші ж - з незначною доплатою.

- Алло Миколаївно, хтось задоволений нововведеннями про сімейних лікарів, а хтось ні, як ви вважаєте?

- Звісно, краще коли у вас є сімейний лікар. Тоді і потрапити на прийом значно простіше і зручніше у вибраний час. І, що найголовніше, ви постійно перебуваєте під контролем одного спеціаліста, який добре знає стан вашого здоров’я, а отже і результат лікування буде значно кращим.

- Чи забезпечена амбулаторія усім необхідним?

- Для надання належної медичної допомоги ми забезпечені всім необхідним. Маємо кардіограф, працює телемедицина. Також зберегли лабораторію, на сьогодні це дуже важливо для населення, адже не місці можна зробити загальний аналіз крові, сечі та крові на цукор.

- Як працюєте в умовах пандемії?

- На сьогодні дуже сумна статистика, кількість випадків по Україні щоденно збільшується. Але керівництво первинної ланки медичних закладів забезпечує всім необхідним: масками, дезінфекторами. Намагаємося приймати людей за електронними направленнями, щоб не було скупчення. Дотримуємося всіх норм.

- Відомо, що ви балотуєтеся в депутати до Суботцівської ОТГ, чому вирішили займатися депутатською діяльністю?

- Я народилася і виросла і живу тут. Спілкуючись з моїми односельцями, я ретельно і довго обмірковувала вибір, який став переді мною - і я прийняла єдине правильне рішення. Досить сподіватися на когось - настав час робити самим! Я вирішила балотуватися у депутати, перш за все для того, щоб відстоювати інтереси виборців, актуальні питання села, медицини. Мої життєві принципи – справедливість та відкритість до людей.


Записала Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: