Оркестр шумових інструментів планують створити у Суботцях

12.11.20 10:00

Які музичні інструменти можна вважати найдавнішими? На думку науковців, це ударні – інструменти, звук на яких видобувається руками, паличками, чи молоточками по тілу, що стає його джерелом. Це найчисленніше і найстародавніше сімейство серед усіх. Іноді їх ще називають словом «перкусія».

Шумові музичні інструменти можна зустріти в музиці будь-якого стилю та жанру, незалежно від країни чи континенту. Існують навіть ансамблі, що виконують твори винятково на перкусійних інструментах. І саме такий оркестр планують створити у Суботцівській школі завдяки інструментам, що їх подарував закладу підприємець і меценат Руслан Згривець.

«Сучасні шумові музичні шумові інструменти наслідують стародавні українські традиції, тому ми й попросили Руслана Федоровича придбати нам і ложки, і маракаси, і трикутник, і бубни, і різні трещітки та металофон», - розповідає Анна Марченко, вчителька музичного мистецтва Суботцівської школи.

До речі, ударні та шумові інструменти завжди відігравало велику роль українській народній музиці. Різноманітні брязкальця, пустотілі раковини, калатальця – все це використовувалося для ритмічної організації музики. Цю ж функцію виконували часто і такі речі побутового вжитку, як деркач, било, калатало, що були невід'ємними супутниками сторожів. Можна зустріти навіть українські кастаньєти, зроблені із двох (!) дерев'яних спарених ложок.

Найпоширенішим же ударним інструментом у народній музиці є бубон. Це легкий дерев'яний обідок, обтягнутий з одного боку шкірою. З часом металеві дзвіночки і тарілочки змінили вигляд бубна, і у такому вигляді він супроводжував танцювальну музику у складі полкової музики Війська Запорозького.

«Ми хочемо створити оркестр шумових інструментів у нашій школі і я планую залучити до нього у першу чергу учнів та учениць п’ятого класу та загалом початкової школи, адже їм це цікавіше», - розповідає Анна Марченко. За її словами, вона давно хотіла започаткувати такий гурт і на власні кошти потихеньку купувала інструменти – то одне, то інше. Тепер же, завдяки допомозі благодійника, котрий придбав для школи великий комплект інструментів на загальну суму у понад п’ять тисяч гривень, справа створення оркестру суттєво просунеться вперед.

«Музичний інструмент для дитини – це ніби чарівна паличка, а той, хто грає на ньому, майже чарівник. Залучення дошкільнят до гри на музичних інструментах дозволяє дітям відчути себе творцями та заохочує уважніше ставитися до звуків», - говорить пані Анна. І дякує благодійнику за підтримку та розуміння важливості розвитку дітей у школі.

Сьогодні, 12-го листопада пані Анна святкує день народження, тож редакція сайту "Суботці.Інфо" щиро вітає її зі святом і бажає втілення всіх мрій!



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: