​Хто має право на безоплатні соціальні послуги?

26.11.20 10:00

Неодноразово жителі сіл звертаються з проханням роз’яснити, хто має право на безоплатні соціальні послуги, так як бути тим, хто вже самостійно не взмозі впоратися з побутовими питаннями.

Одна з жінок розповіла, що на даний час проживає з сином, який має інвалідність, а інший проживає далеко за межами України, чи має вона право на безоплатні соціальні послуги? З цього приводу ми звернулися до директора територіального центру соціального обслуговування надання соціальних послуг Знам'янського району Наталії Іванівни Олефірової.

- Наталіє Іванівно, хто взагалі має право на соціальну допомогу?

- Територіальний центр створений для надання соціальних послуг близько 2000 жителям всіх населених пунктів району та Дмитрівської об’єднаної територіальної громади. Це громадяни похилого віку; особи з інвалідністю; громадяни які опинилися у складних життєвих обставинах; хворі, з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

- Послуги є платні і безкоштовні? І хто має право безоплатно користуватися послугами?

- Безоплатно користуватися послугами усіх відділень мають право одинокі громадяни похилого віку та в яких діти також уже непрацездатного віку або мають інвалідність. На платній основі обслуговуються громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, у яких є працездатні діти.

- Що ж входить до переліку послуг?

- До складу територіального центру входять чотири структурні підрозділи – відділення.

- Відділення соціальної допомоги вдома надає допомогу тим громадянам, які самі не в змозі впоратися з побутовими питаннями. Працівники центру забезпечують доставку продуктів харчування, ліків, прибирають на подвір’ї та в оселі, займаються побілкою, городніми роботами, допомагають у приготуванні їжі, пранні та прасуванні, оформленні документів на отримання субсидій та інших видів соціальної допомоги, вносять оплату за комунальні послуги та інше. Соціальна послуга догляду вдома, відповідно до Державного стандарту, може надаватись постійно (людям ІІІ, ІV групи рухової активності – 2-3 рази на тиждень, людям V групи рухової активності– 5 разів на тиждень), періодично (2 рази на місяць), тимчасово (визначений у договорі період). Строки надання соціальної послуги догляду вдома узгоджуються з її отримувачем та зазначаються у договорі про надання соціальної послуги. Соціальна послуга паліативного догляду надається за місцем проживання її отримувача, тобто вдома. Вона призначена для отримувачів соціальної послуги ІV та V груп рухової активності). Надається допомога у веденні домашнього господарства; у самообслуговуванні;організації денного відпочинку; надання допомоги у догляді за особистими речами, зовнішнім виглядом; при пересуванні по житловому приміщенні; спостереження за станом здоров’я отримувача соцпослуги відповідно до медичних показань і рекомендацій; допомогу в обробленні присадибних ділянок (площа оброблення присадибної ділянки визначається окремо для кожного конкретного випадку, але не більше ніж 0,02 гектара) та інше.

- Яка ж вартість платних послуг?

- Соціальні послуги понад обсяги, визначені Державними стандартами догляду вдома та паліативного догляду, надаються за оплату. В районі близько 200 громадян, які мають дітей працездатного віку отримують соціальні послуги за оплату, яка становить 200-300 грн на місяць.

- Відомо що у селі Мошориному та Дмитрівці працюють відділення стаціонарного догляду для постійного проживання, хто може там перебувати?

- Там наразі мешкають 60 осіб - це одинокі люди або особи з інвалідністю, про яких нікому потурбуватись. А у відділеннях вони забезпечені цілодобовим медичним обслуговуванням, доглядом, чотириразовим раціональним харчуванням, у тому числі з урахуванням віку і стану здоров'я,одягом, взуттям, слуховими апаратами, окулярами, протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування, медикаментами відповідно до призначення лікаря, організовано культурне дозвілля.

- Чи створені всі належні умови і скільки коштує перебування у відділенні?

- Приміщення відділень обладнані автономним опаленням, налагоджено систему холодного та гарячого водопостачання. Є їдальні, кімнати для прання, кімнати гігієни, туалети. Відділення у достатній кількості забезпечені засобами малої механізації, зокрема візками, ходунками, кріслами-стільцями із санітарним оснащенням. Також забезпечено належне облаштування та функціонування санітарних кімнат, в наявності закриті душові кабінки, ванни. Туалети мають перегородки та двері. Приблизна оплата за надані соціальні послуги для громадян, що знаходяться на платному соціальному обслуговуванні та проживанні становить 6500 грн на місяць.

- У чому полягає робота відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги?

- Відділення забезпечує безоплатне надання соціальних послуг громадянам, які відповідно до акта обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної чи грошової допомоги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації, внутрішньо переміщеним особам. У відділенні діє Пункт прокату. На безоплатній основі надаються у тимчасове користування, за довідками лікаря засоби реабілітації (інвалідні візки, милиці, ходунки). Також надається натуральна допомога речами, організовується надання на платній та безоплатній основі швацьких, перукарських послуг, ремонту взуття, послуг із розпилювання дров, тощо.

- Яка ж вартість таких послуг?

- Ціна для осіб, які мають дітей працездатного віку за послугу розпилювання дров становить 96,70 грн за 1 метр кубічний, послуги перукаря (стрижка) – 18 грн, середня ціна за ремонт одягу або взуття від 30 до 65 грн.

- Куди звертатися щоб отримувати соціальні послуги?

- Для отримання соціальних послуг необхідно звернутися до територіального центру і стати на облік. Детальнішу інформацію можна отримати за телефоном: 7-44-31.

Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: