​Марія Смалько розповідає, що потрібно знати про цукровий діабет

04.12.20 10:00

Марія Володимирівна Смалько працює лікарем-терапевтом комунального некомерційного закладу «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та лікарем-ендокринологом у КНП «Знам'янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка».

Марія Смалько, лікарка-терапевтиня
Марія Смалько, лікарка-терапевтиня
Марія Володимирівна у 2006 році закінчила Дніпропетровську медичну академію, і зразу ж розпочала свою трудову діяльність у Мошоринській амбулаторії загальної практики сімейної медицини, тривалий час працювала головним лікарем.У 2017 році закінчила Київську медичну академію післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, кафедра ендокринології.

На сьогодні з Марією Володимирівною дуже багато уклали декларацій інсулінозалежних пацієнтів, які хворіють на цукровий діабет з Богданівської, Трепівської, Суботцівської та інших сільських рад. Адже вона має вузькопрофільну спеціалізацію – лікар-ендокринолог, тож і пацієнтам, які хворіють на цукровий діабет, завжди надає медичні консультації, призначає лікування.

Цукровий діабет – це досить складне і невиліковне захворювання, збільшує смертність людини у 2-3 рази та скорочує тривалість життя у порівнянні з іншими хворобами. Захворювання характеризується хронічною гіперглікемією, високим рівнем глюкози в крові та порушенням всіх видів обміну речовин, в першу чергу вуглеводного. Про те, як жити з цією хворобою наша розмова з лікарем-ендокринологом Марією Смалько.

- Маріє Володимирівно, які фактори спричиняють захворювання?
-
Найголовніші з них — якість харчування, надмірний вплив стресових факторів, низька фізична активність. Водночас цукровий діабет 1-го типу — захворювання, пов’язане з порушенням синтезу інсуліну в підшлунковій залозі. Тут негативно впливають генетичні, вірусні або інфекційні фактори. Для таких хворих значення спадковості становить близько 50%. Тобто гени є «відповідальними» лише за половину випадків діабету 1-го типу. Цукровий діабет 2-го типу в більшості випадків клінічно асоційований з порушенням ліпідного обміну, гіпертонією, ожирінням. Слід зазначити, що останнє явище стає дедалі поширенішим як серед дорослих, так і серед дітей та підлітків. Є і гестаційний (діабет вагітних). Хвороба супроводжується слабкістю, постійним відчуттям спраги, слабким загоєнням ран на шкірі, зниженням імунітету, ускладнюється ожирінням, артеріальною гіпертензією, серцевою та нирковою недостатністю.

- На сьогодні актуальною є загроза захворіти на COVID-19, що порадите?

- Якщо здоровий організм людини здатен самостійно подолати інфекцію, то у осіб з цукровим діабетом та іншими хронічними захворюваннями ймовірний ризик серйозних ускладнень. Хворим необхідно контролювати рівень цукру в крові і своєчасно коригувати глікемічний індекс. В іншому випадку, в організмі людини, створюється сприятливе середовище для розвитку патогенної мікрофлори. Хворі більш чутливі до інфекції за рахунок зниження активності клітин імунної системи.

- Які симптоми коронавірусної хвороби при діабеті?

- Підвищена температура, різка слабкість, погіршення самопочуття, зниження працездатності, сухий спастичний кашель, задуха.

- У період пандемії хворим на цукровий діабет на що слід звернути увагу і яких правил слід дотримуватися?

- Необхідно зробити запас цукрознижуювальних препаратів, вказати на коробці кількість прийому на добу та дозування; тест-смужок для визначення ацетону в сечі, а також препаратів для супутньої патології. Дотримуватись дієти та рекомендацій лікаря щодо харчування. Регулярно оглядати нижні кінцівки (стопи) та місця ін'єкцій. Для профілактики зараження вірусною інфекцією є загальні профілактичні заходи: регулярна гігієна рук, обличчя, носових ходів після прогулянки; антисептична обробка екрану мобільного телефону, предметів догляду; термічна обробка продуктів. Також потрібно дотримуватися соціальної дистанції, уникати скупчення людей, слідкувати за достатньою потребою рідини. При наявності симптомів захворюванняне панікуйте, а зверніться до сімейного лікаря. Також важливо дотримуватися профілактичних заходів. Будьте здорові!

Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: