​Оксана Федорова: "Кайфую від того, що можу допомогти людям!"

07.12.20 10:00

Оксана Василівна Федорова працює лікаркою загальної практики сімейної медицини КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» не так давно, лише п’ятий рік, але робота дуже подобається.

Лікарка завжди толерантна та терпелива, тож після розмови з нею вже з перших хвилин спілкування пацієнти відчувають покращення як душевне, так і фізичне. Можливо, секрет полягає в тому, що вона любить людей і має щире бажання допомагати іншим. Всім своїм пацієнтам дарує тепло і турботу, адже кожен з них заслуговує на це, розуміє, що підтримка їм потрібна, як ніколи в житті.

Три роки пропрацювала головним лікарем Богданівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Багато пацієнтів з села Богданівки уклади декларації саме з Оксаною Василівною, бо зарекомендувала себе чудовим лікарем – знаючим та відповідальним. Вона активно приймає людей, підписує декларації. Про її роботу чуємо лише позитивні відгуки від пацієнтів і колег. Тож сьогодні вона розповість жителям Суботцівської громади, як працюється, на які медичні послуги можуть розраховувати пацієнти та до чого слід прислухатися.

- Оксано Василівно, розкажіть, як зявилося бажання стати лікарем та де навчалися?

- Про роботу лікаря мріяла з дитинства. І першими моїми пацієнтами були ляльки. Вони мовчки приймали ліки і дотримувалися моїх рекомендацій. Тож після школи навіть не розмірковувала про вибір професії, і вступила до Української медичної стоматологічної академії у місті Полтаві. Навчатися було досить складно. І сльози були, і розчарування, і навіть думки - все залишити і повернутися додому, але бажання бути лікарем перемогло. У хвилини відчаю збирала всю силу волю і вчила непросту науку. Два роки інтернатури за спеціальністю лікар загальної практики сімейної медицини пройшла на базі однієї з лікарень міста Кривого рогу. Там набувала безцінні досвід та знання. Та на сьогодні можу сказати, що працювати не легше. На даний час, у період зниження температури повітря, збільшуються випадки захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції, тож дуже відчувається те, що не вистачає лікарів. Навантаженість на лікарів досить висока. Майже всі уклали декларації понад норму, щоб люди мали можливість потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста та мали можливість отримувати гарантовані державою безоплатні медичні послуги та лікарські засоби. Так працює наше законодавство. У мене особисто підписано 2 тисячі 200 декларацій при нормі – 1800. Але робота мені дуже подобається, навіть отримую задоволення від того, що маю знання та можливість допомагати людям.

- Навіщо потрібні саме такі правила?

- Тому що сімейний лікар, терапевт чи педіатр, повинні бути основною точкою входу в медичну систему. Саме вони мають знати про ваше здоров’я все, та бути менеджерами вашого лікування. І, що найголовніше, ви постійно перебуваєте під контролем одного спеціаліста, який добре знає стан вашого здоров’я, а отже і результат лікування буде значно кращим.

- Як записатися на прийом?

- На прийом можна записатися через налаштування «Medcard24», або за телефоном 050-329-84-34. Якщо ви не записалися на прийом, то це не означає, що ви не отримаєте медичної допомоги, але потрапити на прийом до лікаря у цьому разі для пацієнта буде трохи незручно: у порядку черги після того, коли закінчиться основний прийом.

- В умовах пандемії коронавірусної інфекції, що порекомендували б людям?

- Щоб уберегти себе та своїх близьких відCOVID-19, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій та простих правил: мінімізуйте контакти, уникайте скупчення людей, дотримуйтеся дистанції, мийте руки з милом, уникайте перевтоми, прикривайте рот і ніс при чханні, не торкайтеся очей, носа та рота. Маску слід змінювати щочотири години та щойно вона стала вологою. Не використовуйте її повторно. Також, не займайтеся самолікуванням, а одразу звертайтеся до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання.

- Які основні засоби профілактики від COVID-19, та можливий алгоритм дій у разі підозри на коронавірусну хворобу.

- При перших симптомах, залишайтеся вдома. Зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Опишіть йому все, що з вами відбувається. Розкажіть, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфікованими. Виконуйте інструкції свого лікаря.

- Як підготуватися до ПЛР-тесту?

- Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) — основний тест, який виявляє наявність вірусу на ранній стадії захворювання. Для тесту у людини беруть мазок з носа або горла. Щоб результати були достовірними, найкраще здавати ПЛР-тест вранці. Рекомендується перед аналізом, зокрема за 6 годин до тесту не використовуйте спреї, чи таблетки для горла. За 3-4 години до тесту — не жуйте гумку, цукерки, не їжте, не пийте, не полощіть горло, не чистіть зуби та не паліть. Бо результати тестів можуть бути недостовірними.

- Оксано Василівно, на даний час лікарі первинної ланки знаходяться на передовій з невидимим ворогом, чи не пошкодували, що обрали таку небезпечну професію?

- Жодного дня, жодного разу я не пошкодувала, що освоїла та обрала таку непросту професію, як лікар. У мене є все, щоб бути щасливою та здоровою. А запорукою здоров’я є позитивне мислення. Бо здоров’я тримається на нервовій системі. Якщо людина постійно перебуває у стресовому стані, в неї знижується імунітет. Якщо знижується імунітет, з’являється купа хвороб. Кожен знаходить радість у різних речах. Комусь подобається фотографувати або працювати на городі, а комусь – плести з бісеру або кувати сталь. Не можна загострювати увагу на негативі, бо він з’їдає. Особливо в нашій професії. До речі, від негативних емоцій я позбавляюся милуючись природою.

На перший погляд може здатися, що Оксана Василівна невтомна та непохитна, але вона як і всі, мріє про довгоочікуваний відпочинок, відпустку та просто виспатися.


Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: