​Іван Бондаренко: «Для того, щоб зайшов інвестор з Європи, треба показати, що в тебе є земля»

18.12.20 00:00

Розвивати територію в умовах сучасної економіки в Україні доволі непросто. Особливо, коли мова йде про село: роботи немає, інвестицій немає, молоді немає. Та попри це є підприємці, які прагнуть будувати підприємства саме у сільській місцевості, які готові створювати робочі місця з європейською зарплатою. Але на їх шляху трапляється занадто багато «але».

Чому зробити це не просто, розповів підприємець Іван Бондаренко, який балотувався у депутати на території Суботцівської громади, від села Богданівка.

- Іване Олексійовичу, ви мешкаєте у Богданівці?

- Ні. Але в Богданівці проживають мої бабуся, тітка, брат та батько. Тому балотувався саме на території цього села. І знаю, що місцеві мешканці голосували за мене. Нині тут немає інвестора, який готовий би був заводити інвестиції. А, відповідно, в селі немає ні доріг, ні лікарі, та, практично, нічого. А гірше за все, що люди, на сьогоднішній день, вже не вірять ні в кого і ні в що. Місцеві мене знають, бо я допомагав школам – м’ячі дарував, щоб діти займалися спортом, а не всякими непотрібними речами.

- Наскільки я знаю, ви не лише підприємець, а й професійний спортсмен. Спортом все ще займаєтеся, вистачає часу?

- З семи років я ходив на рукопашний бій, на дзюдо. Їздив у Європу, займав там призові місця – Германія, Польща. В Україні теж по змаганнях їздив. А потім спорт відійшов на друге місце, бо на перше вийшов бізнес.

- То підприємницька діяльність таки перемогла. Очевидно, що в депутати ви балотувалися з якоюсь конкретною метою.

- Так, планували заводити на цю територію інвесторів – будувати завод, козину ферму і свинокомплекс. Будівництво мало бути в Богданівці, Суботцях, Трепівці та Мошориному. Але результати місцевих виборів зробили це неможливим, вирішувати питання стало складніше. Якби керівником ОТГ обрали Дмитра Молодченка, то можна було б співпрацювати, ми мали гарантії стабільності. В принципі, саме він і запросив у свою команду. Нікому зараз в Україні не треба інвестиції, таке враження, що взагалі нікому нічого не треба. От немає робочих місць, а потім дивуються, чого люди їдуть в Польщу чи Венгрію, на пана працювати. А можна ж і тут створювати робочі місця. Зараз будемо шукати інший район, куди можна спрямовувати інвестиції.

- Тепер маєте інші плани на рахунок власних інвестицій?

- У нас взагалі в Кіровоградській області дуже непросто завести інвестора. Мені з батьком, наприклад, пропонують Тернопільську область. Кажуть, будь ласка приїжджайте, землю дамо – працюйте. А от в нашій області це нікому не цікаво – завести сюди з Європи гроші і щось будувати. Та що говорити, у нас немає навіть відповідної державної програми. Землі порозбирали землі, а виробництва, як було, так і немає. А треба млини будувати, щоб з муки, наприклад, локшину робити чи гречку переробляти, щоб не турки нам її переробляли і відправляли, а ми. Треба вирощувати хорошу якісну свинину, якої в Україні, на сьогоднішній день, немає. Навіть нормальних свинокомплексів, що були б збудовані за європейським стандартам, немає. А ми співпрацюємо з європейцями. Потрібна державна програма – наприклад, з розведення корів, кіз, норок, індиків. Так і промисловість налагоджувалася, але це в нашій країні нікому не треба. Якщо Україна нічого не вироблятиме, то нам буде кінець.

- Іване Олексійовичу, ви кажете, що завести інвестора з Європи не просто. Чому так?

- Для того, щоб зайшов інвестор з Європи, треба показати, що в тебе є земля. А щоб в тебе була земля, голова ОТГ має бути зацікавлений в прибутку. Ми приїжджали з батьком п’ять років тому, хотіли будувати свинокомплекс, який приносив би у місцевий бюджет 5 млн 400 тис податків, плюс 54 робочі місця з європейською зарплатою. Хотіли будувати козину ферму, щоправда трохи меншу за свинокомплекс. А на ці вибори ми йшли в команді з Дмитром Молодченком, планували заводити інвестиції, розвивати територію. У планах були чотири свинокомплекси, побудувати хотіли, створити купу робочих місць. Одних тільки податків до 35 млн в місяць сплачували б. Але нова виборча система обдурила людей, тому на наступі вони навряд чи підуть. От я знаю, що за мене проголосували, але якимось чином, завдяки новому виборчому законодавству, у якому важко розібратися, я зайняв друге місце і не пройшов. А місцеві мешканці мене підтримували. Сучасна виборча система не прозора і не правильна. І кандидати, яким виборці насправді довіряють, на вибори уже більше не підуть.

Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: