Олександр Зуєв: «Всі поставлені завдання вдалося виконати»

29.12.20 10:00

Дивлячись, як зростають та примножуються ліси рідного краю, ми рідко замислюємося про важку щоденну працю лісівників. Про те, як вирощують та доглядають рослини, як вдається охороняти їх від пожеж та самовільних рубок, як працює лісогосподарське підприємство, про це та інше наша розмова з директором ДП «Чорноліський лісгосп» Олександром Васильовичем Зуєвим.

- Олександре Васильовичу, епідеміологічна ситуація, що склалась в країні внесла свої корективи в економіку всієї держави. Чи відчули складнощі лісівники та чи вдалося зробити заплановане?

- Загалом підприємство виконало всі заплановані на перше півріччя показники. Лісові культури створені на площі 22,4 га, нові ліси не створювались. Створено плантацію новорічних ялин на площі 1,2 га та плантацію горіхоплідних на площі 1 га. Доповнено 57,5 га лісових культур, у тому числі 41,5 га нових лісів. Протягом першого півріччя доглянуто 290,1 га лісових культур, з них 42,9 га – лісові культури захисного призначення. Рубки догляду в молодняках проведено на площі 122 га, що становить 234,6% до планового показника. Під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 18 тисяч 521 кубометр ліквідної деревини. З урахуванням запасів деревини заготовленої в минулому році, реалізовано 11891,8 м. куб продукції у круглому вигляді. Обсяг реалізації склав 36 мільйонів 129 тис. грн., що на 4,7% більше ніж у відповідному періоді минулого року. Крім продукції переробки деревини підприємство протягом півріччя реалізувало значну кількість квітів, декоративного садивного матеріалу, овочів, ягід полуниці, смородини та малини на суму понад 300 тисяч гривень. Деревопереробними дільницями лісгоспу перероблено 2918 м. куб. деревини та випущено продукції переробки на суму 11201,5 тис грн. Лісгоспом за І півріччя до бюджетів усіх рівнів і фондів сплачено 15 мільйонів 943 тис грн, в тому числі Єдиного соціального внеску – 4 мільйона 374 тис грн.

- Чи вплинули карантинні обмеження на діяльність підприємства?

-Так, звичайно ж вплинули, як і на всі підприємства країни. Першочергового удару зазнала реалізація як обробленої так і необробленої деревини, адже зупинилися практично всі транспортні перевезення, закрились кордони. У перші місяці карантинних обмежень ми вимушено зупинили всі свої переробні цехи. Спочатку працівники цехів були у відпустках, а потім за їхньою згодою, були залучені на лісокультурну кампанію. На даний час ринок збуту деревини більш-менш стабілізувався, але дров’яна продукція реалізується повільно і причиною цієї ситуації є теж вплив карантину на фінансовий стан мешканців Знам’янщини.

- Яким лісовим культурам приділяється особлива увага, і чим займається підприємство крім вирощення лісів?

- У лісгоспі обліковується 730,2 га лісових культур, які не переведені у вкриту лісовою рослинністю землю. Особлива увага приділяється лісовим культурам одно і трирічного віку, яких налічується 141 га, адже вони найбільше потребують уваги лісівників і є найбільш вразливі від впливу температурного режиму та інших зовнішніх чинників. З початку вегетативного періоду лісокультурними робітниками підприємства, в переводі на одноразовий, вже доглянуто 484,2 га лісових культур. Це ручні догляди в рядку і механізовані у міжряддях. Наразі всі ділянки доглядаються вчасно і мають задовільний стан.

Функціонують три теплиці: дві в Богданівському і одна у Дмитрівському лісництві. У них проводиться живцювання декоративного садивного матеріалу. Щорічно лісокультурниці живцюють від 10 до 15 тисяч одиниць декоративних вічнозелених рослин. При кожному лісництві є невеличка декоративна шкілка, з якої восени і навесні лісівники реалізують декоративний садивний матеріал, але основною базою є все ж базовий розсадник Богданівського лісництва площею 2,2 га, половину якого займає саме декоративна шкілка та ягідники. Незважаючи на карантинні обмеження вже в цьому році реалізовано декоративного садивного матеріалу на суму понад 230 тис. грн., зазвичай ця цифра значно більша. Буде ще осінній сезон і, сподіваємось, що ця цифра наблизиться до 1 млн грн. Крім декоративного садивного матеріалу на розсаднику щорічно вирощується необхідна кількість посадкового матеріалу для відновлення лісових ділянок, пройдених рубками. Головною лісовідновною породою є дуб звичайний та ясен, але вирощуємо і клени, і аличу з абрикосами. Всі ці супутні породи є невід’ємною частиною нових лісів, створених на землях отриманих у постійне користування.

Крім того, щовесни лісгосп збирає і реалізує в магазині «Лісовичок» ягоди полуниці, смородини і малини, це теж певні надходження як від самих ягід так і від садивного матеріалу ягідників, адже ми маємо три гарні і стійкі сорти полуниці, один смородини і два сорти малини.

До весняних свят вже традиційно вирощуємо і реалізуємо квіткову продукцію на зріз і в горщиках, а восени – хризантеми.

- Відомо, що не так давно на підприємстві запустили лінію по виготовленню брикетів паливних, де і за якою ціною можна придбати продукцію для опалення осель? Актуальне питання для жителів району.

-На території Знам’янського лісництва встановлено та запущено лінію по виготовленню дров колотих. Це новий вид продукції на підприємстві, який відразупройшов сертифікацію Лісової Опікунської Ради. Крім того, на лінії створено три нових робочих місця. Також успішно працює лінія по виготовленню брикетів паливних з відходів лісопиляння (тирси). На сьогодні готові для реалізації 125 тон. На складах лісгоспу знаходилось 9 тисяч 423 кубічні метри деревини. Маємо брикети паливні з пресованої тирси, дрова однометрові та дрова колоті. Чорноліський лісгосп для споживачів пропонує паливні брикети на піддонах за ціною 3000 грн. за 1 тону; паливні брикети в упаковці по 10 кг за ціною 30 грн.; відходи пиляння по 360 грн за 1 кубічний метр; дрова однометрові по 570 грн за 1 кубічний метр. Дрова пиляно-колоті по 1050 грн за 1 кубічний метр, а 1 складометр, відповідно, коштує 735 грн - це значно дешевше, ніж в інших комерційних структурах.

Паливні брикети можна придбати у Дмитрівському лісництві (с. Плоске) та Нижньому складі (с. Богданівка). Дрова колоті – на складі Знам’янського лісництва. Дрова твердолистяних порід, довжиною 1 м - Чутянське лісництво (с. Гутницька), Дмитрівське лісництво (с. Плоске). Послуги з навантаження та доставки дров споживачам, підприємство не надає.

- З дров’яною деревиною зрозуміло. А от як придбати в лісгоспі ділову деревину, адже в домогосподарствах без неї не обійтись?

- Необроблена деревина на підприємстві реалізується на аукціонах через базу електронної торгової системи ТБ «Кіровоградська товарна біржа» та через акредитований майданчик PROZOROУкраїнської універсальної біржі. У невеликій кількості необроблену деревину може придбати будь-який громадянин надавши підприємству довідку з сільської, селищної або міської ради про те, що заявнику необхідна певна кількість деревини для господарських потреб (будівництва господарських споруд).

- Чи трапляються випадки незаконних рубок?

- Так. Виявлено три випадки незаконної рубки лісових насаджень, внаслідок чого незаконно спиляно 75 м куб деревини та нанесено збитки державі у розмірі 607,9 тис грн. У двох випадках самовільних рубок, лісопорушникине встигли вивезти лісопродукцію з лісового масиву. Тож незаконно здобута деревина вивезена на зберігання до завершення слідчих дій на штрафмайданчик Знам’янського лісництва. Всі матеріали лісопорушень передані на розгляд до правоохоронних органів та відкриті кримінальні провадження.

- Олександре Васильовичу, яка робота проводиться з попередження лісових пожеж?

- У лісах пожеж на щастя не виникало. Підприємством створюються та доглядаються протипожежні смуги, перекриваються позапланові лісові дороги, а в рамках протипожежної агітації оновлено всі аншлаги та виставлено білборди на протипожежну тематику. Лісова охорона лісгоспу нараховує понад 40 осіб, вони забезпечують цілодобову охорону лісових масивів. Останнім часом патрулювання проводяться спільно з рятівниками та правоохоронцями. З метою запобігання розповсюдження вогню всі лісові масиви мають мінералізовані протипожежні смуги, які щорічно оновлюються та облаштовуються нові. Створено 8 км нових і доглянуто 227,5 км вже існуючих мінеральних смуг. З початком сезону полювання, в рейдові бригади входить єгерська служба підприємства і представники УТМР.

-Чи є складнощі з утриманням природно-заповідного фонду?

-Майже все Богданівське лісництво - це природно-заповідний фонд. У нас налічується три об’єкти. Лісове і природно-заповідне законодавства відрізняються одне від одного і значно впливає на господарську діяльність на цих територіях. Всі спостерігають захаращеність лісу від Водяного до Цибулевого. Нещодавно дерево впало прямо на проїжджу частину дороги та перекрило рух трасою. Лісівники до глибокої ночі розпилювали та стягували його з асфальту. Дивом не сталося ніякої дорожньо-транспортної пригоди, адже все це трапилось у темну пору доби. Звичайно ми готуємо пакети документів до природоохоронного міністерства з пропозиціями щодо проведення заходів з поліпшення санітарного стану насаджень, але дозволи на роботи отримуємо або в кінці року, коли всі рубки вже потрібно завершити, або взагалі не отримуємо. У результаті маємо сумну картину в лісі, і проблеми для мешканців Богданівки з придбання дров для опалення помешкань. Люди вимушені їхати за паливом до Чутянського та Дмитрівського лісництв, паралельно спостерігаючи як поруч з ними падають і псуються такі ж дрова.

-Охорона праці, теж одне з важливих питань, чи витримуються на підприємстві всі норми закону?

-Створені всі умови для комфортної і безпечної праці. Працівники лісгоспу у повному обсязі забезпечені засобами індивідуального захисту, робочим одягом та комфортними і ошатними робочими місцями.Виконуємо плани по перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників лісгоспу.Нині підприємство працює у штатному режимі і в повному обсязі реалізує заходи з виконання всіх планових показників, гарантуючи працівниками достойний рівень заробітної плати та забезпечуючи безпечні умови праці.


Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: