Інтерв’ю на робочому місці: Професіоналізм плюс управлінські рішення

11.01.21 10:00

Комунальне підприємство «Знам’янська обласна бальнеологічна лікарня» Кіровоградської обласної ради - це місце, де можеш побувати хоч сто разів, а будеш кожного разу дивуватися, дізнаватися щось нове і пишатися, що такий заклад є саме у нашому місті.

Вміють тут вражати не тільки новими технологіями, сучасною апаратурою, професійністю, а й вмінням у найскладніших умовах опановувати нові методи лікування, запроваджувати виняткові процедури з неймовірним ефектом, пропонувати такий комплекс оздоровлення, що позаздрять і у найкращих клініках. Склалася команда, здатна бачити перспективу, правильно розпорядитися коштами, організувати лікувальний процес так, що ті пацієнти, які приїхали вперше, повертаються знову і знову, бо оцінили не тільки цілющу воду, а насамперед професійне і людяне ставлення, новітні технології і вражаючий результат після лікування.

І сьогодні, у період пандемії, лікарня продовжує давати той курс лікування, без якого багато хто просто не зміг би ходити, жити повноцінним життям. І ніде правди діти, доводиться докладати багато зусиль, щоб не траплялося збоїв, хворі почувалися комфортно і затишно, отже в.о. директора Юрій Григораш, заступники - Наталя Пускай і Володимир Джулай втілюють ідеї і плани задля подальшого розвитку бальнеологічної лікарні. І сьогодні - колективне інтерв’ю про все, що хотіли б знати про цей заклад.

Юрій Петрович ГРИГОРАШ

- У чому цінність бальнеологічної лікарні?

- Всього не перелічити. Насамперед неймовірно професійним колективом, а ще - цілющою радоновою водою.

Трохи про радон. Це – радіоактивний хімічний елемент, що належить до групи інертних газів і вважається одним із рідкісних елементів. Він утворюється в результаті процесу розпаду радію з сильним альфавипромінюванням, яке, в помірних дозах, і використовується для оздоровлення людини. Природні радонові води утворюються внаслідок проходження води крізь пласти порід із підвищеною концентрацією урану та радію.

Але тривалий час ані медики, а ні хіміки не могли науково обґрунтувати цілющі властивості деяких мінеральних вод, і тільки з відкриттям у 1896 році явища радіоактивності стало можливим наукове пояснення терапевтичних ефектів різних мінеральних джерел світу. Помірні дози радіації, а отже і радонові процедури, стимулюють імунну систему, зокрема роботу клітин-кілерів, знищуючих ракові клітини, які постійно утворюються в організмі. Саме до таких висновків прийшла медицина на початку ХХ століття. Було встановлено, що радон легко проникає в кров, завдяки чому посилюється її рух, відбувається стимулювання роботи імунної системи і здатність організму протистояти вірусам та інфекційним захворюванням.

Як виявилося, радонова мінеральна вода покращує вуглеводний та мінеральний обмін, регулює водно-сольовий баланс в організмі людини, сприяє виведенню шкідливих речовин, нормалізує функцію щитовидної залози, артеріальний тиск, поліпшує роботу серця і знижує больові відчуття, благотворно впливає на уражені ділянки шкіри, усуває запальні явища, сприяє процесам загоєння.

Наша лікарня – це багатопрофільний лікувальний реабілітаційний заклад, який за бальнеологічними та кліматичними факторами, а також методами комплексної терапії не поступається відомим світовим курортам. І насамперед забезпечує високоефективне лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату, серцевосудинної та нервової систем, гінекологічних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту, шкіри, ендокринної системи та захворювань, викликаних порушеннями обміну речовин.

До послуг хворих – радонові, перлинні, хвойні, морські, двокамерні контрастні та чотирикамерні гальванічні ванни, ванни з підводним ручним душем-масажем, підводне витягування хребта, кишкові та гінекологічні зрошення, різноманітні лікувальні душі, механотерапія та інгаляції з використанням різноманітних ліків та бальзамів, гірудотерапія і багато іншого, що сприяє одужанню пацієнтів, поверненню до повноцінного життя.

Лікувальний комплекс включає в себе також лікувальну фізкультуру, раціональне харчування і психоемоційну корекцію, а чисте, насичене фітонцидами та ефірними сполуками повітря, посилює лікувальний ефект. До речі, цієї осені закупили і висадили понад 200 дерев і кущів.

- Які показання для лікування у бальнеологічній лікарні?

- Лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем, гінекологічних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту, шкіри, ендокринної системи та захворювань, викликаних порушеннями обміну речовин, ще розроблено реабілітаційну програму для тих, хто хворів на ковід. Чимала частка пропозицій і їх реалізація належать Наталії ПУСКАЙ, тож вона й розповість.

- Наталю Борисівно, що це за програма, на кого розрахована, що передбачає?

- Не таємниця, що люди, котрі перехворіли на Covid 19, здебільшого мають проблеми із відновленням здоров’я. Це насамперед фізичний стан організму, але є порушення психологічні, емоційні і таке інше. Ми розробили комплекс, який в найкоротші терміни і з високою ефективністю допоможе людині оздоровитися. Врахували, що під час хвороби уражені органи дихання, тож передбачається в комплексі галотерапія (соляна кімната), фітотерапія, озонотерапія, лікувальні грязі, водні процедури, які підсилюють імунітет, відновлюють емоційний і фізичний стан людини. Продовжуємо шукати нові методики, спеціальні апарати і для лікування опорно-рухового апарату, серцево-судинних патологій, обміну речовин і ендокринної системи. У планах - дві нові процедури для лікування суглобів, усунення больового синдрому. Нещодавно купили новий апарат для лазеротерапії вартістю 12 тисяч євро, маємо гідромасаж ясен, пропонуємо пацієнтам до всіх видів масажу ще й антицелюлітний та лімфодренажний. Але золотий фонд закладу - лікарі, медичні та інші працівники. Мабуть, у всій Україні не знайти більш професійного лікаря, як Петро Андрійович Наконечний. З усіх куточків країни їдуть до нього на лікування. Дякують за фахове лікування, знання, уважне і доброзичливе ставлення до кожного пацієнта Людмилі Дмитрівні Наконечній. Вже й не злічити, скільком хворим допомогла стати на ноги процедурами озонотерапії, професійністю. Заслужено користуються авторитетом і повагою Зоя Миколаївна Клименко, Микола Васильович Кіріченко, Леся Павлівна Ярних. Атмосферу турботи, уваги до всіх пацієнтів створюють медсестри Надія Анатоліївна Дяченко, Алла Володимирівна Філіпенко, молоді, але професійні Руслана Зеленська, Ірина Півоварова, Вікторія Черкас.

Невід’ємними, важливими і незамінними є шановані і неймовірно професійні головна медсестра Марія Василівна Зімарєва, старші медсестри Ольга Миколаївна Корж, Валентина Петрівна Сизова, дієтична сестра Марина Фомушкіна.

-Наталю Борисівно,знаю,що чимало знам»янчан вже відновили здоров»я.Хтось ще збирається.А як з мешканцями сіл?

- Звісно,що наші послуги затребувані. І не тільки послуги.Чи не третина працюючих з Володимирівки,Мошориного. А щодо пацієнтів,то знаємо,сільчани якраз і потребують нашого лікування,бо важка робота істотно впливає на опорно-руховий апарат не найкраще.Тож є періоди,здебільшого восени,коли закінчуються роботи,наш заклад заповнений фермерами.

-Ви з села Богданівки,які бачите перспективи у зв»язку із створенням громади?

-Дуже сподіваюся,що буде багато уваги приділено охороні здоров»я. Потрібні відповідні Програми,де варто передбачити і відновлювальне лікування. Важливо,щоб люди мали доступ до всіх послу з охорони здоров»я,незалежно від місця проживання.Для цього важливі всі фактори: дороги,наявність фахівців,фінансування галузі.Люди заслуговують на кращі зміни.Вірю,що так і буде.Напередодні свят бажаємо всім міцного здоров»я.

Володимир олександрович ДЖУЛАЙ

- Дуже важливо, щоб всі служби працювали безперебійно і бездоганно. Це - запорука того, що буде надано найоптимальніший курс лікування. І другорядних служб у нас немає. Важливо, як працює господарська група, яку економічну стратегію пропонує бухгалтерія. Працюють справжні професіонали - економіст Світлана Григор’єва, головний бухгалтер Антоніна Найденко. Наразі працюємо над створенням реабілітаційної команди, куди входитимуть лікарі провідних спеціальностей, терапевти, інші фахівці. Для кого створюємо спеціальну стратегію? Насамперед для лікування пацієнтів з обмеженими функціями життєдіяльності. Важливими є також заходи, які спрямовані на захист працівників і пацієнтів від ковіду, сезонних застудних захворювань. Закуплено необхідну кількість засобів захисту, всім працівникам зроблено щеплення від грипу. Щоб максимально вберегти від ковіду, кожен пацієнт обов’язково проходить тест. З позитивними результатами відправляємо додому.


авторка - Надія КОЛЕНЧЕНКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: