​Чим глибша пісня, тим ясніш душа

21.01.21 10:00

Народний аматорський фольклорнийколектив «Червона калина» районного будинку культури з 2016 року очолює Євгенія Вікторівна Коваленко. Свої обов’язки та завдання виконує на високому професійному рівні, має належний рівень підготовки, дотримується вимог етики, користується повагою серед колег за щирість, професійність та добропорядність.

Євгенія Вікторівна народилася в мальовничому і колоритному селі Богданівці 21 червня 1970 року. З дитинства любила українську пісню, а прищепила їй цю любов мама Людмила Ткач. Вона не раз чула, як мама тамує сум піснею, і як виражає радість у пісні. Євгенія з дитинства почала співати. Тато Віктор теж підтримував своїх співучих дівчат, грав на духових інструментах. Тож здобуваючи середню освіту у Богданівській школі №1, Євгенія паралельно навчалася і в музичній школі.

У 1989 році закінчила Кіровоградське музичне училище, де здобула спеціальність вчителя фортепіано, викладач концертмейстер. Повернулася до рідного села і працювала у Богданівській музичній школі, навчала дітей грі на фортепіано. З 2012 року працює у Знам’янській музичній школі – клас фортепіано, акомпонує скрипку, сопілку.

Зрозуміла, що музика і пісня – це її життя. Розвивалася творчо, тож вирішила здобути вищу освіту. Закінчила Кіровоградський педагогічний університет ім. Володимира Винниченка, за фахом «вчитель художньої культури».

- Коли мене запросили вести Народний аматорський фольклорний колектив «Червона калина», довго не роздумувала, бо люблю українську пісню, завжди чекаю чогось нового від життя, черпаю енергію від улюбленого заняття, - згадує Євгенія Коваленко. – Спочатку колектив налічував 9 чоловік, зараз 16. Найстаршій учасниці виповнився 81 рік, наймолодшій 65 років. Всі активні, талановиті, гарно співають та з задоволенням поспішають на тренування, діляться ідеями та разом їх реалізовуємо. Офіційно збираємося двічі на тиждень, але коли готуємося до виступу, то частіше. У колективі є солісти, є дует, тріо. Минулого року колектив захистив звання народного, у місті Кропивницькому виконали народну пісню «На калині чорний ворон кряче», записану в селі Богданівці. Учасниці знайшли цю пісню від старожилів, наспівали, а я здійснила аранжування.

Слід відзначити, що колектив досить дружній. Староста Марія Лифар тримає зв’язок з усіма учасницями, оголошує про заняття, організовує зустрічі. Вона запропонувала оновити костюми, всі погодилися і за власні кошти закупили матеріал, а Марія пошила спідниці та очіпки. Як говориться: «маємо бажання, тож працюємо на результат».

Фольклорний колектив «Червона калина»є постійним учасником районних, обласних та Всеукраїнських заходів. Брали участь у ІІ турі районного фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», у Покровському ярмарку на Міжнародній агропромисловій виставці «АгроЕкспо», в обласному святі фольклору «Невичерпні джерела», святкування Дня села Богданівка, в обласному Фестивалі народної творчості «Чута Фест».

За активну роботу та творчість Народний аматорський фольклорний колектив «Червона калина» занесено на районну дошку пошани «Трудова слава».

- Не уявляю себе без музики, без пісні, без фортепіано. Співаю у аматорському ансамблі пісні і танцю «Барвінок», керівник - заслужений працівник культури України Євдокія Мельниченко. Вона дала великі знання і навички, навчила гарно співати, працювати з голосом. За це їй дуже вдячна.

Хотілось би відзначити й те, що син Євгенії Ярослав теж любить пісню, музику. Закінчив Знам’янську музичну школу по класу флейти, пізніше - Кіровоградське музичне училище. Зараз навчається у Кіровоградському педагогічному університеті ім. В.К.Винниченка. Працює у Кіровоградській обласній філармонії, колектив «Зоряни». Приємно, коли робота у задоволення!

Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: