​Андрій Борідченко: «Люди сподіваються, що ці роки будуть позитивними для громади, і ми виправдаємо їх очікування!»

23.01.21 10:00

Новосформована Суботцівська сільсьрада у повному обсязі почала свою роботу. Зроблені ключові призначення, прийнято бюджет на поточний рік, прийнято на баланс установи соціальної та інших сфер. Якими бачить перспективи розвитку території новообраний голова, як налагоджується співпраця – про ці та інші важливі речі говоримо з очільником Суботцівської ОТГ Андрієм Борідченком.

​Андрій Борідченко, автор фото - Ігор Філіпенко
​Андрій Борідченко, автор фото - Ігор Філіпенко
- Андрію Васильовичу, це наша перша розмова після виборів. Давайте почнемо з того, якими були для Вас останні місяці минулого року і початок року нового?

- По-перше, непростими. Рада почала свою роботу у граничні терміни, визначені законодавством. Фактично, ми почали роботу з 9-го грудня. При цьому довелося вирішити багато питань, починаючи з реорганізації самих сільських рад і початку процедури їх ліквідації, закінчуючи створенням нових структурних підрозділів та установ самої ради. Це і дитячо-юнацький центр, і спортивна школа, і відділ освіти, і фінансовий відділ.

Фактично, ми взяли за основу соціальний напрямок. У першу чергу наше завдання було в тому, щоб з нового року все, що працювало на території раніше, продовжило працювати, але вже підпорядковане Суботцівській сільській раді. І нам це вдалося. Ми створили фінансовий відділ, спортивну школу, дитячо-юнацький центр, територіальний центр соціального обслуговування. Жодна з установ не припинили свою роботу. В тому числі музей та бібліотечна система.

Я вважаю, що основне завдання ми виконали. Це потурбувалися про 606 бюджетників, що перебувають на фінансуванні. Крім того, вирішили багато питань з передачі майна Знам’янського району, який ліквідовується. Починаючи з нерухомого майна, закінчуючи автомобілями і технікою. На жаль більшість техніки не має документів і навіть невідомо, де вона фактично знаходиться. Будемо над цим працювати.

- Депутатський склад сформовано, ключові кадрові призначення зроблено. Якою наразі є взаємодія між виконавчими органами та депутатами? Як ви оцінюєте професійний, діловий, лідерський потенціал депутатського корпусу?

- Я вважаю, що взаємодія почалася з першої сесії. Зі свого боку ми максимально забезпечили прозорість проведення засідань депутатів. Вони записуються на відео і викладаються у соціальні мережі на широкий загал. Ніхто нічого не приховує. Це дисциплінує як виконавчі органи, так і самих депутатів. Тому що зараз виборці спостерігають за мною, як за сільським головою і за апаратом, який ми почали формувати, і за тими, кому вони довірили вести громаду найближчі п’ять років. Люди сподіваються, що ці роки будуть позитивними для громади, і ми виправдаємо їх очікування.

- Пройшло вже чотири перші сесії. Як Ви прокоментуєте їх успішність та взаємодію різних фракцій?

- Єдина фракція, яка сформована на даний момент, це фракція партії «Пропозиція», котра офіційно заявила про початок своєї роботи. Від інших політичних сил офіційних заяв ще не надходило. Щодо голосування, то не можна говорити, що по всіх питаннях воно проходить одноголосно. І це логічно. Проте ми можемо точно сказати, що велика політика у гіршому сенсі цих слів – зі скандалами, непорозуміннями, - до нас не дійшла. Розгляд питань відбувається в інтересах громади.

- Розкажіть трохи більше про людей, які призначені на ключові посади у громаді - про ваших заступниць, секретаря?

- Я хотів би розпочати із секретаря сільської ради – це Людмила Олексіївна Грібеннікова. Людина з великим досвідом роботи e місцевому самоврядуванні. Вона розпочинала свою роботу секретарем сільської ради, а останні два скликання очолювала Володимирську сільську раду. Має досвід, і тому вибір зійшовся саме на ній. Її обрали депутати сільради.

Перша заступниця – Анна Вікторівна Блохіна. Не дивлячись на юний вік, вона має серйозний педагогічний досвід роботи, виключні організаторські здібності. Та й, якщо взяти до уваги кількість голосів, які вона здобула на виборах (88 голосів), то це досить серйозна підтримка з боку громади. Тож, молодим у нас дорога, а старші колеги із задоволенням поділяться досвідом.

Ще одна заступниця - це Людмила Григорівна Бойчук. Вона має великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування районного рівня. У Суботцівській громаді вона куруватиме соціальну і гуманітарну сферу. Це їй знайоме, близьке, бо попереднім місцем роботи Людмили Григорівни був Знам’янськи районний відділ освіти.

Секретар виконавчого комітету – це Олена Олександрівна Слюсаренко. Вона має значний досвід роботи в органах виконавчої влади, а виконавчий комітет - це велика відповідальність перед громадою. Тут і реєстрація актів громадського стану, і нотаріальні дії, і забезпечення роботи апарату. Він у нас у сільраді немаленький – загалом є 41 структурна одиниця, котрі будуть працювати на благо людей. До того ж це і розміщення оголошень про проведення конкурсів на заняття вакантних посад, і перевід фахівців, яких можемо перевести без конкурсу. Все це потребує вмінь та навичок.

Відділ освіти у нас очолила колишня начальниця відділу освіти Знам’янської районної державної адміністрації Віта Григорівна Сидоренко. Останні чотири роки вона очолювала подібну структуру у районі і вирішила приєднатися до нашої команди. Я гадаю, що вона працює професійно. Наразі Відділ освіти, а він немаленький, успішно зареєстрований, і при ньому зареєстровані всі структурні підрозділи. Це 9 шкіл, 8 садочків, 8 бібліотек і бібліотечних філій, музей. На даний момент йде процес переведення людей із ліквідованих установ. З усім справляємося.

- На другій сесії йшлося про Районну аптечну мережу. Розкажіть, яке ваше ставлення щодо перспектив та доцільності її існування?

- Це відповідальність, яку ми самі на себе взяли. Будь-яке підприємство має на меті отримання прибутку. Але не в даному випадку. Це підприємство в першу чергу має нести соціальне навантаження. Вони мають по мінімуму забезпечити засобами віддалені села. Жодна велика мережа не зайде в села, де проживає 300 чоловік. А у нас є й такі, де проживають по 50 чи 100 чоловік. Тому це підприємство несе соціальне навантаження і забезпечує ліками всіх, кому це необхідно. У подальшому ми будемо слідкувати за його розвитком та роботою. Можливо, будемо вносити корективи. Але моє бачення таке, що це підприємство має працювати та забезпечувати лікарськими засобами все населення громади, зокрема там, де у нас працюють ФАПи.

- Ви прийняли бюджет громади, зараз вже почалося його виконання. Чи на всі статті, забезпечення яких необхідне у першу чергу, вистачає грошей? Чи залишаються кошти для так званого бюджету розвитку? Кого бачите найбільшими наповнювачами бюджету?

- Бюджет повністю готовий і вже мають пройти перші виплати, перші аванси. Маємо бюджет у розмірі 127 мільйони гривень. З них 92 мільйони – це видатки на соціальну та гуманітарну сферу. Бюджет розвитку на даний момент формуватиметься із перехідних залишків. Зараз в нас номінально 7,5 млн. перехідних залишків, адже виникла заборгованість по Богданівській сільській раді. Там Міноборони не сплатило нам десять мільйонів. Крім того, розраховуємо на сім мільйонів залишків освітньої субвенції, що буде також використана для розвитку навчальних закладів. Також працюємо над тим, щоб збільшити рівень орендної плати за землю. Це допоможе отримати ще два-три мільйони. Виходячи з усього цього, можна говорити, що бюджет розвитку в 2021 році складе близько 20 млн грн.

Наша територія не найбільша, але одна з найбільших. Щодо наповнювачів бюджету, то у Суботцях найбільший виробник – це компанія «Хлібодар». Ми маємо з ними досвід позитивної співпраці. Це може здаватися дрібницею, але коли не було на що придбати новорічні подарунки, то завдяки Руслану Згривцю це питання було вирішено за 20 хвилин. А сума була немаленька – двадцять тисяч гривень, щоб забезпечити подарунками всіх дітей у Суботцівській школі. Продовжуючи існуючі традиції, з ним є домовленість про утримання зимових доріг у разі настання несприятливих погодних. Також, разом з керівництвом «Хлібодара», ми рухаємося вперед у питанні паювання саду.

На території інших сіл варто згадати про компанії, котрі належать до структури власності Романа Моцного. Він робить потужний внесок у розвиток громади. Від утримання доріг до інфраструктурних та соціальних об’єктів. Мова про село Мошорине, де працює компанія «РОС- АГРО». Я вже поспілкувався з виконавчим директором, мав гарну робочу зустріч і гадаю ми продовжимо взаємодію. Я висловив свою підтримку, як сільський голова, будь-яким інвестиційним проектам з їхньої сторони. Гадаю, що більш тісна співпраця - це тільки питання часу. Коли запрацює весь апарат сільради, ми зможемо говорити про конкретні проєкти, котрі будемо втілювати в життя.

На даний момент ще не було часу зустрітися із керівництвом ТОВ «Знам’янська агропромислова компанія», якою керує Сергій Мельник, і яка працює на території Богданівки. Сподіваюся, що найближчим часом ми зустрінемося і обговоримо розвиток території. Знаю, що вони завжди були в епіцентрі підтримки соціальних, освітніх і культурних закладів Богданівки, ніколи не залишалося осторонь проблем і завжди робили фінансовий та матеріальний вклад в розвиток села.

Всі перераховані підприємства, як і десятки інших, успішно працюють на нашій території, наповнюють бюджет, роблять свій внесок у розвиток громади, дають роботу і виплачують паї, тому порозуміння з ними було, є і буде – на благо Суботцівської об’єднаної територіальної громади.

Записала Вікторія Талашкевич



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: