Газ подорожчав. Вихід є – опалювати оселі дровами

27.01.21 10:00

Із нового року газ для населення подорожчав. Однією з причин є те, що попит на енергоресурси взимку різко зростає. Тому, кого нові ціни не влаштовують, експерти пропонують або змінювати постачальника, або економити цей енергоресурс, наприклад, за рахунок утеплення житла, або переходити на альтернативні види палива.

До редакції зверталися наші читачі з запитаннями, чи реалізує Чорноліський лісгосп дрова паливні для населення, чи не підвищилися ціни, саме з цього приводу наша розмова з директором ДП «Чорноліський лісгосп» Олександром Васильовичем Зуєвим.

- Олександре Васильовичу, минулий рік видався досить складним для всіх, як вам працюється в сучасних умовах?

- Дійсно, минулий рік був дуже складним, пандемія коронавірусу внесла свої корективи, майже припинивши експортні операції продукції переробки деревини через введення карантинних обмежень. Багато підприємств вивільняли працівників, відправляли в неоплачувані відпустки. Ми ж намагались зберегти кожного працівника, відправляли у звичайні відпустки, бо дійсно не потребували робочих рук, адже збуту продукції майже не було. Нам вдалося пережити цей складний період, і у третьому кварталі ми стали працювати, як і раніше, відповідно до планів. Стабільно, без затримок, виплачуємо заробітну плату, сплачуємо платежі в бюджети. На мою думку, за результатами минулого року, ми виконали всі заплановані заходи.

- Щорічно ви реалізуєте дрова для населення, яка ситуація в цьому році, чи є продукція і чи не підвищилася ціна?

- Так, дрова реалізуємо, і незважаючи на скрутне становище підприємства та податковий тиск, ми для населення ціни не підвищили. Розуміємо, що зараз складно усім, тож намагаємося бути доступними для людей.

На сьогодні Чорноліський лісгосп пропонує для населення продукцію для опалення, зокрема ми відпускаємо паливні брикети за ціною 2610 грн. за 1 тонну, а їх відходи за ціною 1305 грн за 1 тону. Один кубічний метр відходів лісопиляння реалізуємо за ціною 396 грн., а дрова твердолистяних порід по 570 грн.

У минулому році ми запустили лінію по виготовленню дров колотих, завдяки чому дров’яна продукція стала ще більш доступнішою для споживача, адже вона постійно протягом року є на складі підприємства, з комфортним заїздом з твердим покриттям. Довжина колотого поліна – 0,3 м.

Дрова пиляно-колоті реалізуємо по 609 грн за 1 складочний метр.

- Де можна придбати зазначені види продукції?

- Відходи пиляння можна придбати на складах у Дмитрівському лісництві (с. Плоске) та Нижньому складі (с. Богданівка, вул. Вокзальна 86). Дрова колоті – на складі Знам’янського лісництва ( м. Знам’янка провулок Станційний 11). Паливні брикети та відходи паливних брикетів – на Нижньому складі (с. Богданівка, вул. Вокзальна 86).

При продажі дров колотих, відходів пиляних, паливних брикетів та їх відходів підприємство надає послугу з навантаження продукції на автотранспорт замовника.

Дрова твердолистяних порід, довжиною 1 м реалізують: Чутянське лісництво (с. Гутницька), Дмитрівське лісництво (с. Плоске), Знам’янське лісництво (м. Знам’янка провулок Станційний 11). Відпуск дров твердолистяних порід 1 м проводиться з верхнього складу, тобто безпосередньо з лісосік.

- Якщо людина забирає дрова з лісосіки, чи надає лісгосп автотранспортні послуги з доставки лісопродукції замовникам?

- Послуги з навантаження та доставки споживачу дров твердолистяних порід, однометрових, з лісосіки підприємство не надає. Тому споживачу необхідно заздалегідь подбати про транспорт та вантажників. У нас здебільшого спеціалізована техніка для роботи в лісі, і витрати на транспортування нею лісопродукції до споживача дуже впливатимуть на кінцеву її вартість, тому замовнику вигідніше забирати продукцію власним або найнятим автотранспортом.

- От часто від пересічних людей чуємо таку інформацію: людина замовляє дрова, їх їй привозять, вона платить гроші безпосередньо тій людині, яка їх привезла. Розвантажують продукцію і виявляється, що її значно менше ніж замовили, наприклад замість 7 складометрів виявляється всього 6. Відповідь постачальника наступна: «А що я зроблю, це мене лісники обдурили під час відвантаження дров з лісу». Як це розуміти?

- Вся продукція, яка реалізується в лісгоспі проходить чіткий контроль, адже вона проходить через електронний облік. Майстер лісу, який відпускає продукцію заносить всі дані у кишеньковий персональний комп’ютер прямо під час відвантаження з одночасним друком товарно-транспортної накладної з вказаними на ній даними про відпущений об’єм продукції і її вартість. Тут помилок бути не може. Питання у кого людина замовляє ці дрова? Зараз в районі є багато нечесних ділків, які маючи свою авто техніку і засоби для заготівлі деревини, нищать лісо полоси, вирізаючи всю деревину, яка придатна для використання і пропонують її споживачу. Звичайно на таку продукцію в постачальника немає жодних документів і підтверджень де він її взяв, адже він провів незаконну рубку насадження, що карається законом. Моя порада наступна: під час покупки дров запитуйте в постачальника документи на товар. Крім того, дрова з лісу купують й інші споживачі, які потім перепродають ці дрова з доставкою додому, зробивши собі так званий «власний бізнес». Я ще й ще раз наголошую: лісгосп послуг по доставці дров населенню не надає! Тому відношення до афер, які виникають при доставці дров, не має.

- Олександре Васильовичу, ви є державним підприємством, чи отримуєте підтримку від держави?

– Дійсно, дехто й досі вважає, що ми знаходимось на державному забезпеченні, але це не так. Востаннє підприємство отримувало допомогу від держави досить давно. Сума була незначна і мала чітке спрямування: створення і догляд за новими лісами на деградованих сільськогосподарських землях. Зараз же ми функціонуємо як повністю ринкова одиниця, тобто що виручимо від реалізації продукції, тим і розпоряджаємось. Єдине, чим відрізняємось від звичайного комерційного підприємства, те, що нашим власником є держава, яка у вигляді дивідендів отримує 90% від нашого чистого прибутку. Звичайно, дуже важко розвиватися і модернізуватися, коли в розпорядженні залишається такий незначний ресурс. Виживаємо, адже раніше було закладено дуже міцну матеріально-технічну базу. Вона нам зараз дуже добре допомагає триматися на плаву. Але і всіма фінансовими ресурсами, які у нас залишаються, ми намагаємося розпорядитися розумно, вкладаючи гроші в тому числі і на розвиток підприємства, і на розширення додаткових видів діяльності для покращення матеріальнотехнічної бази та соціальний захист працівників.

– Які маєте плани щодо розвитку підприємства?

– Звичайно, хотілося б проводити модернізацію підприємства, закуповувати нову, більш продуктивну техніку, але реалії життя поки не дають такої можливості. Але зберігаємо надію, що зміни відбудуться на краще і матимемо широкі можливості вирощувати ліс, доглядати за ним та покращувати умови праці.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: