​Леонід Лелека: «На першому місці людина і її якісне медичне обслуговування»

28.01.21 10:00

Жителі села Богданівка мають бути забезпечені достойним медичним обслуговуванням. Селу потрібен кваліфікований лікар. Це найперше, а вже потім дороги, освітлення, вода, вивіз сміття, ремонт будівель. У цьому переконаний Леонід Лелека, мешканець Богданівки, який був членом виконкому Богданівської сільської ради, а нині на заслуженому відпочинку продовжує вболівати за рідне село і своїх співмешканців.

- Леоніде Івановичу, на вашу думку, мешканцям села вкрай не вистачає якісного медичного обслуговування. В чому проблема зараз, немає лікаря?

- Лікаря у нас немає. А, як не крути, медичне обслуговування, це найперше, що потрібно людям. Нинішня реформа стала дуже вразливою. Фактично, крім шкоди, нічого не принесла. Складна схема з сімейними лікарями – їх треба шукати, укладати договір, записуватися на прийом. А потім не завжди лікар може прийняти у той час, коли людині необхідно. Ця реформа, я вважаю, з нелюдським обличчям і думаю так вважають багато людей.

- Леоніде Івановичу, ви родом з Богданівки? Розкажіть трохи про себе.

- Народився у 1952 році, навчався у Богданівській середній школі. Закінчив сільськогосподарську академію у Києві і отримав спеціальність інженера-механіка. У нас була військова кафедра в академії, тому по закінченню нам всім було присуджено офіцерське звання – лейтенант. Я був призваний на військову службу і до 1998 року проходив її на офіцерських посадах. Був командиром військової частини, військовим комісаром. Закінчив військову службу у званні полковника. Потім, коли військова служба закінчилася, повернувся у село Богданівку, де практично виріс. Працював у місцевій військовій частині №1201, майже 18 років, на посаді юриста. Був депутатом сільської ради, членом виконкому Богданівської сільської ради. З 1-го грудня вже на пенсії, відпочиваю.

- Чого вдалося досягнути Богданівській сільській раді за минулу каденцію?

- В минулому році нам вдалося залучити додаткові кошти з військової частини. Ми ввели таку вимогу, як сплата земельного податку. Оскільки військова частина розташована на землях Богданівської сільської ради, ми отримали до сільського бюджету надходження у кілька мільйонів гривень. За рахунок цього зробили дороги й освітлення, планували зробити водопровід. Але знову почалася реформа – децентралізація органів влади і впровадження закону про добровільне об’єднання територіальних громад. Тому, залишок коштів, який був у Богданівській сільській раді, увесь пішов до ОТГ з центром у Суботцях, а це приблизно 4 млн. грн. Тепер всі питання – і водозабезпечення, і дороги, і медицина, і освіта – доведеться вирішувати через ОТГ, через депутатський корпус, представниками якого є і жителі села Богданівки.

- Що думаєте про реформу?

- Яка це буде реформа, люди особливо не розуміють і не вірять в неї, бо до цього вже був налаштований механізм, чітко знали, звідки мають надходити кошти і як їх використати. А тут знову чергова реформа. Тож, як воно буде, поживемо – побачимо.

- Леоніде Івановичу, ви вважаєте, що проблема медичного обслуговування потребує першочергового вирішення у селі. Яка зараз ситуація у Богданівці?

- У Богданівці є амбулаторія, що знаходиться в правому крилі двоповерхової будівлі (це колишнє приміщення школи, яку я закінчив). Потім побудували нову триповерхову школу. А в тій залишилися початкові класи, музична школа. І праве крило цієї будівлі – це Богданівська медична амбулаторія. Це прекрасне приміщення – відремонтоване, світле, тепле, там хороші умови для праці, є новий автомобіль. Але головна проблема саме в тому, що немає лікаря. І коли він буде, хтозна. Тут треба якісь міри приймати – перш за все, забезпечити спеціаліста житлом. Виконком міри приймав – у нас є приміщення, недалеко від центру, колишня аптека. Його хочемо реконструювати, зробити квартиру і надати її лікарю. Щоб він тут проживав. Все для цього є. Одна проблема у кваліфікованому спеціалісті. Це найперше має бути, а вже потім дороги, освітлення, вода, вивіз сміття, ремонт будівель. На першому місці людина і її медичне обслуговування.

- Чи дотримуються мешканці Богданівки правил карантину?

- Люди втомилися від нього. Не зрозуміло, чому цей локдаун дозволяє відпочивати у Буковелі – кататися на лижах, працювати тамтешнім кафе, ресторанам і супермаркетам, у той час, як всі промислові магазини зачинені, і неможливо навіть цвяха купити. Як на мене, це тільки злить народ.

Що ж стосується дотримання правил моїми односельчанами, то на вулицях люди ходять без масок, і це правильно, а в приміщеннях сидять в масках. А чи ефективно все це, питання до спеціалістів.

- Як працюють органи державної влади у карантин?

- З 8 грудня повноваження сільської ради минулого скликання закінчилися. Зараз іде переломний період. В селі планується зробити Центр надання адміністративних послуг. Там буде кілька спеціалістів, староста. Так передбачено законом про добровільне об’єднання територіальних громад закону України про місцеве самоврядування. Зараз іде формування цих структур. Щоб люди не їхали у Суботці за якимось папірцем, це все потрібно. Устаткується і почне працювати.

- А як на рахунок транспортного сполучення з Богданівкою?

- Розташування села досить продумане – і залізничне, і автобусне сполучення є. Два міста поруч – Знам’янка і Кропивницький. Тому проблем немає.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: