​Наталія Гречина: «Медицина – це моє життя!»

05.02.21 10:00

Медична реформа запустила процес змін і сьогодні у центрі системи охорони здоров’я перебуває пацієнт. Але не можна реалізовувати власні права, нехтуючи правами інших. Деякі пацієнти телефонують своєму сімейному лікарю, терапевту або педіатру на мобільний у вочевидь неробочі години. Але на відміну від невідкладної допомоги, послуги, які надають лікарі та лікарки первинної ланки, не відносяться до екстрених.

Одні пацієнти задоволені роботою сімейних лікарів, інші – ні. В чому проблема? В системі роботи, чи особисто в лікареві, а можливо і пацієнти інколи ведуть себе не коректно по відношенню до лікаря. Зайшла на сторінку Medcard 24 і багато приємних відгуків прочитала про сімейного лікаря Наталію Іванівну Гречину.

Цитую відгуки людей.
Олександр: «Лікарка від Бога, уважна, компетентна, коректна».
Данило: «Гарний спеціаліст».
Олена: «Дуже уважна, доступно пояснює, мені сподобався прийом».
Володимир: «Дуже хороший лікар, зрозуміло і доступно подає інформацію».
Лілія: «Освічена та уважна лікарка, завжди відповідально ставиться до своїх обов’язків, декларацій з пацієнтами підписала понад норму, відповідає на телефонні дзвінки, надає консультації».


І таких відгуків дуже багато. Тож, сьогодні наша розмова з Наталією Іванівною Гречиною про те, як обрала вона цю непросту професію, як вдалося адаптуватися в нових умовах роботи, як встигає і планує свій графік роботи, щоб усіх, хто звертається проконсультувати та надати медичну допомогу.

- Наталіє Іванівно, звідки ви родом, де навчалися, як поєднали своє життя з медициною?

- Народилася у місті Макіївці Донецької області, там закінчила школу. Чомусь завжди знала, що буду лікарем-терапевтом. Моя мама Марія Йосипівна працювала медичною сестрою у дитячій лікарні, тож можливо любов до медицини передалась від неї. У 1988 році я закінчила Вінницький медичний інститут ім. М.І.Пирогова. За направленням розпочала свою трудову діяльність у Сабліно-Знам’янській дільничній лікарні, яка функціонувала у селі Володимирівці. Інтернатуру проходила на базі Знам’янської центральної районної лікарні. Працювала лікарем-терапевтом. З січня 1998 року була призначена головним лікарем дільничної лікарні.

У 2000 році на базі Дніпропетровської медичної академії пройшла перекваліфікацію на сімейного лікаря.

З 2013 по 2018 рік очолювала комунальний заклад «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». На даний час працюю завідуючою Сабліно-Знам’янської амбулаторії загальної практики сімейної медицини і за сумісництвом тричі на тиждень веду прийом у Знам’янській амбулаторії.

- Чи забезпечена Сабліно-Знам’янська амбулаторія усім необхідним для надання населенню якісних медичних послуг?

- Амбулаторія працює на території села Володимирівки і обслуговує близько двох тисяч місцевих жителів із сіл Володимирівки, Новороманівки і Сабліного.

Раніше на території діяв цукрозавод, і в 1895 році була відкрита дільнична лікарня з метою обслуговування працівників цукрозаводу. У січні 2015 року вона припинила свою діяльність і була переведена в статус амбулаторії. Двоповерхове приміщення лікарні досить старе і потребувало капітального будівництва, та ще й знаходилося на околиці села. Тож за урядовою програмою «Сільська медицина» у селі Володимирівці була збудована сучасна амбулаторія і з березня 2019 року люди отримують медичні послуги у новому приміщенні.

Переїзд у нову амбулаторію для нас став великим подарунком. Це сучасне, комфортне, обладнане усім необхідним приміщення, для пацієнтів і медичних працівників, до якого зручно і швидко дістатись. Зокрема, за кошти державного бюджету придбано апаратуру телемедицини, електрокардіограф, дермотоскоп, спірограф. Завдяки цим технологіям ми можемо здійснити обстеження серця, шкіри, роботи легень і бронхів, передати обстеження та отримати консультацію вузькопрофільних спеціалістів. Відколи запрацювала амбулаторія, дистанційну консультацію з фахівцями обласних закладів отримали вже багато пацієнтів. Крім того, маємо новий автомобіль швидкої допомоги Renault Duster.

За кошти центру надання первинної медико-санітарної допомоги були придбані меблі, дитячий ростомір, нові ваги та отоофтальмоскоп, який забезпечує якісний огляд та діагностику хвороб вух та очей.

- Чи краще працювати в умовах реформування?

- У новій реформаторській системі медицини є свої переваги, люди самостійно записуються на прийом, через мобільний додаток Medcard 24, або через реєстратора. Лікар має час підготуватися до прийому, оглянути картку пацієнта, вивчити історії хвороб. Але додалося і більше роботи. Буває телефонують з питань захворювання у будь-який час. А лікар – це теж людина, і час для відпочинку теж потрібен.

Зараз вдвічі підвищився рівень захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції, та й коронавірус наганяє страху, тож за медичною допомого звертається досить багато людей. Приймаємо і за попереднім записом, і у порядку живої черги. Лікарі також хворіють, тож доводиться замінювати колег.

Додалося більше роботи у тому випадку, що раніше в амбулаторії працювало чотири медичні сестри і кожна виконувала свій об’єм роботи. Зокрема, медична сестра фізкабінету проводила фізпроцедури, дитяча медсестра обслуговувала лише дітей. Був фельдшер, яка здійснювала перев’язки, робила ін’єкції та вела документацію і медична сестра, яка була на прийомі з лікарем. На даний час за розподілом Міністерства охорони здоров’я на кількість населення зараз працює один лікар, дві медсестри, санітарка та водій.

Тобто медичні сестри здійснюють прийом разом з лікарем, займаються і дорослим, і дитячим населенням, введенням даних в електронну систему, і щепленнями, і ін’єкціями, виконують призначення лікаря. Це звичайно ускладнює роботу, але, можна сказати, що звикли до цього ритму роботи, є певні напрацювання.

- Аналізуючи таку завантаженість, чи вистачає сил на сім’ю, чи маєте якісь захоплення?

- Так, в сучасних умовах дуже складно виділити час для себе. Дякую чоловіку Павлу, який розуміє та допомагає облаштовувати побут. Разом приїхали до Володимирівки, виростили двох доньок, які вже здобули освіту та працюють у Києві. Дуже люблю подорожувати, ще раніше, побувала на Західній Україні, у Львові, у Чернівцях, у селі Зарваниця Тернопільської області. Минулого року через карантинні обмеження не вдалося нові місця. Дуже люблю слухати класичну музику та в’язати, це заспокоює та відволікає від сумних думок та невирішених питань. Більшу частину мого життя займає робота, яку я дуже люблю.

- Скільки пацієнтів з вами уклали декларацій і які це дає переваги?

- Зі мною уклали декларацій понад 2 тисячі 300 пацієнтів – це зокрема жителі міста Знам’янки та сіл: Володимирівки, Сабліно та Новороманівки. Оптимальна кількість пацієнтів для сімейного лікаря становить 1 800, для терапевта — 2 000, а для педіатра — 900.

Лікарів не вистачає на всю кількість населення, тож і укладаємо декларації понад норму, хоча це складає велику навантаженість, але люди повинні мати доступ до безоплатного медичного обслуговування в певних межах, зокрема консультування, діагностика, планова вакцинація, ведення неускладненої вагітності, оформлення довідок, невідкладна допомога, а також низка аналізів і досліджень. За електронним направленням від сімейного лікаря до вузькопрофільного спеціаліста консультація здійснюється безкоштовною.

До Програми медичних гарантій також входить програма реімбурсації «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть отримати медикаменти для лікування серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою.

- Наталіє Іванівно, ви говорили про збільшення кількості хворих, щоб порадили нашим читачам, щоб залишалися здоровими і з гарним самопочуттям?

- Щоб бути здоровим і не хворіти, не потрібні надзусилля, чи роки виснажливих тренувань. Найперше, потрібно займатися профілактикою. Достатньо правильно дихати, харчуватися, спати, не зловживати алкоголем та нікотином, загартовувати свій організм і регулярно давати йому помірні фізичні навантаження. Пити достатньо води. Не чаю, не кока-коли, а саме звичайної води. Зранку варто випити склянку води натщесерце, щоб запустити роботу організму приблизно за півгодини, чи годину до сніданку. Пити треба на добу щонайменше півтора літра води, але варто робити це рівномірними порціями, щоб уникнути обезводнення. Вживання води поліпшує кровообіг та обмін речовин.

Стежте за раціоном. Збалансоване харчування допоможе залишатись здоровим у холодну пору року. Сніданок, обід чи вечерю просто небезпечно замінювати перекусом «на ходу».

Щоб почуватись бадьоро і залишатись здоровим у будь-яку пору року, налагодьте режим сну. Важливо засинати до опівночі і спати близько восьми годин. Крім того, намагайтеся уникати стресу і негативних емоцій. Не переохолоджуйтеся. Якщо з’явилися перші симптоми, то головне – не панікувати, і бажано зразу ж не бігти до лікувального закладу, а проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем і вже діяти за його рекомендаціями.

Щоб убезпечити себе від зараження коронавірусною інфекцією достатньо дотримуватися простих правил, носити маку, тримайтеся однин від одного на відстані 1,5 метра, ніяких рукостискань, потрібно часто мити руки і не торкатися обличчя.

Кожен повинен дбати про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних. А головне – не займайтеся самолікуванням, консультуйтеся з лікарем та приймайте лікувальні препарати за його призначенням.


Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: