​Олег Колюка - про відродження спорту у Суботцях, здорове дозвілля дітей, розвиток спортінфраструктури та ФК «Хлібодар»

18.02.21 10:00

Найцінніше, що є у людини – це здоров’я. І, не забуваючи просту істину, берегти його потрібно змалку. А зробити це неможливо без спорту, тож розвивати його у селі – означає дбати про здоров'я громади.

У власність Суботцівської територіальної громади передано районну дитячо-юнацьку спортивну школу. Тому на сьогоднішній день стоїть питання наповнення її змістом – матеріально-технічне забезпечення, набір тренерів, вихованців, фінансування та інші аспекти, пов’язані з утримання школи. Про все детально розповів Олег Колюка, який тренує у Суботцях футбольну команду «Хлібодар».

- Олеже Сергійовичу, нащо вам витрачати власний час, розвивати спорт у сільській місцевості?

- Чому я переймаюся саме цим питанням? По-перше, я за розвиток спорту на всіх рівнях - від маленького села до великого міста. Адже є такий вираз - гривня вкладена в спорт сьогодні, завтра зекономить десять гривень на охороні здоров’я. По-друге, я балотувався кандидатом у депутати обласної ради по округу, до якого входять і Суботці, люди мене там добре підтримали. Тому у мене моральний обов’язок перед громадою підтримувати її в межах своїх можливостей. А оскільки я з дитинства полюбляю спорт, і футбол зокрема, тож обрав саме цей напрямок для підтримки. Спорт багато в чому сформував мій характер, життєві принципи, тому із задоволенням, на волонтерських засадах радий допомагати громаді.

- Олеже Сергійовичу, яка ситуація зі спортом в Суботцях взагалі, і зокрема з футболом?

- Всі ті спортивні традиції, які існували в Суботцях, та й в інших селах громади, на жаль, майже втрачені. Наприклад, в Суботцях був добре розвинений гирьовий спорт - багато було вихованців, тренерів, які були майстрами спорту, призерами і переможцями багатьох змагань. Але на сьогодні цього вже немає. Є футбольна команда «Хлібодар», але й вона існує завдяки ентузіастам та підтримці спонсорів. Це команда, яку заснували у 2016-му році. Підтримує команду з моменту заснування Руслан Згривець, керівник агрофірми «Хлібодар», але в цьому році сподіваємося і на значну підтримку з боку сільської ради. Серед наших досягнень - чемпіонство району у 2018-му році. Актуальною є ще одна проблема - у нас дуже обмежені можливості комплектувати команду місцевими гравцями. З місцевих лише хлопці старшого віку, а от молоді немає, бо відсутні спортивні секції з футболу, належної уваги останні роки цьому не приділялося. Тобто системного, я би сказав державницького, підходу, до розвитку спорту в селі не було. Є великі сподівання, що створення Суботцівської територіальної громади, наявності більших повноважень громади, в тому числі і в галузі спорту, а також передача громаді ДЮСШ, змінить ситуацію на краще. І деякі практичні кроки в цьому напрямку вже робляться. Це обнадіює.

- Перемога в районному чемпіонаті – це вже достойний результат. Плануєте рухатися далі?

- В останньому чемпіонаті Знам’янського району, який буде дограно через пандемію, лише у березні-квітні цього року, боремося за призові місця. Надалі також обов’язково братимемо участь в футбольних змаганнях. Подивимося, якими вони будуть, бо Знам’янського району вже немає, а нового конкретного формату змагань поки що не запропоновано. Чи це буде чемпіонат Кропивницького району, чи якийсь інший формат. У будь-якому випадку у нас серйозний підхід у підготовці до сезону, комплектуванні команди. В нас є перевірені гравці, які з нами пройшли великий шлях, тож «кістяк» команди зберігається. Це в основному хлопці, які представляють села Суботцівської громади. Будуть і нові гравці, скажімо так, точкове підсилення. В організаційному, матеріально-технічному плані в нас має бути все гаразд, тому що я маю досвід підготовки команди, забезпечення тренувально-змагального процесу, а з боку спонсора і керівництва сільської ради є повне порозуміння щодо підтримки команди. Ми не зупиняємося на досягнутому і дивимося на перспективу - за рік чи два Суботцівська громада має бути представлена в чемпіонаті області з футболу. Також маємо вибудувати систему підготовки спортсменів для змагань за принципом, - вихованці ДЮСШ мають переходити в дорослий спорт і представляти на змаганнях Суботцівську громаду. Футбол в цьому плані має бути прикладом для інших видів спорту, тому потрібно зберегти і розвивати дорослу команду “Хлібодар”, а для учнів ДЮСШ має бути стимул займатися і з часом перейти в головну команду.

- Що плануєте з цим робити?

- У планах створення відділення дитячого футболу на базі Суботцівської ДЮСШ. До цього питання потрібно підійти серйозно. Попередньо вже проведено переговори з тренером з Кропивницького, який готовий взятися за цю роботу. Є абсолютний конструктив і порозуміння з цього питання з боку сільського голови Андрія Борідченка, а також Руслана Згривця, який згодився підтримувати дитячий футбол, та директора ДЮСШ Віктора Слюсаренка. Розпочати набір дітей плануємо десь з початку чи середини березня. Про це повідомлятимемо додатково, буде розміщене відповідне оголошення. Скільки буде груп, діти якого віку будуть займатися, як відбуватимуться тренування - всі ці нюанси будемо ще обговорювати з фахівцями-тренерами. Але попередня домовленість є. І це важливий прорив. Бо від цього залежить здоров’я дітей, їх зайнятість, самореалізація. Ну і, звісно, хочеться, щоб через певний період дорослу команду представляли виключно місцеві гравці.

- Окрім футболу, які ще спортивні напрямки будете розвивати?

- Плануємо і вже, до речі, були проведені переговори з тренером на рахунок секції важкої атлетики. Про все це також повідомлятимемо. В цьому напрямку теж є напрацювання. З часом, за умови наявності, інфраструктури потрібно розвивати “королеву спорту” - легку атлетику Я впевнений, що в нас є багато талановитих, перспективних дітей, які можуть досягати результатів і прославляти нашу громаду в області, Україні. Як приклад, учень Суботцівської школи Ілля Попов в січні цього року посів друге місце та виборов срібну медаль чемпіонату України з легкої атлетики серед юніорів в бізі на 60 метрів. Але реалізувати свій талант він зміг тільки в Кропивницькому, тому що в Суботцях немає умов для цього. Також маємо приділяти увагу і ігровим видам спорту - волейболу, баскетболу, та й іншим видам спорту. Головне щоб було створено нормальні умови та було бажання дітей і батьків.

- Чи підтримує вас місцева сільська рада?

- Як я вже говорив, попередня розмова про це вже відбулася з керівництвом Суботцівської сільської ради. Адже наявність тренерів і бажання дітей і батьків - це добре, але необхідно створити відповідну належну інфраструктуру, якої, на жаль, в Суботцях, та і в інших селах громади, фактично, не має. Колишня районна ДЮСШ, передана тільки на папері, особливої інфраструктури там просто немає. У Суботцях є шкільний стадіон, що перебуває у незадовільному стані і потребує реконструкції. Баскетбольний та волейбольний майданчики теж не годяться для тренувань. А шкільного спортивного залу не достатньо для розвитку сорту. І я обговорював це з сільським головою, підтримують цю ідею вже й деякі депутати сільради. Якщо вже ДЮСШ перейшла на баланс Суботцівської громади, то мають бути збудовані спортивні об'єкти в центрі громади - Суботцях. До речі, варто віддати належне сільському голові і депутатам, що наважилися прийняти спортивну школу у власність громади, адже інші це відмовилися робити. В рамках проєкту розвитку спортивної інфраструктури Суботцівської громади планується збудувати великий футбольний стадіон зі штучним покриттям, з трибунами, роздягальнями та біговими легкоатлетичними доріжками. Це також має бути будівництво баскетбольного та волейбольного майданчиків, встановлення елементів для легкої атлетики, зокрема, для стрибків в довжину та висоту, бігу. Багато новостворених сільських громад в Україні вже пішло по такому шляху і в більшій чи меншій мірі збудували такі об'єкти, інші планують це зробити. В нашій державі останні років п'ять спостерігається справжній бум з будівництва спортивних об'єктів, в тому числі і в селах. Це радує. Проте не має залишитись осторонь від цих процесів і Суботцівська громада. Тому підтримка місцевої влади та її розуміння, що це необхідно зробити, є вкрай важливими. Потрібно вийти з цією ініціативою на сесію сільської ради, щоб депутати її підтримати. Спочатку має відбутися проєктування, а потім втілення його в життя. Зрозуміло, що лише за кошти місцевого бюджету реалізувати такий проєкт буде важко, тому додатково спільними зусиллями будемо звертатися до державних, обласних цільових програм співфінансування.

- Олеже Сергійовичу, чому будівництво спортивного комплексу має відбутися саме в Суботцях?

- Тому що Суботці є центром новоутвореної громади. Логічно, що основна спортивна база має бути в одному місці, там де знаходиться ДЮСШ. Територіально дістатися до Суботців дітям з інших сіл буде простіше. Безумовно, цей проєкт буде втілюватися для дітей усіх сіл Суботцівської громади, а не тільки Суботців, - Богданівки, Трепівки, Казарні, Мошориного і інших сіл. Я знаю, що багатьох дітей возять займатися в Кропивницький або Знам’янку, а в Суботці - це ж ближче і простіше. Також потрібно зберегти і розвивати ті напрацювання, які є в інших селах. В Богданівці, наприклад, також є футбольне і волейбольне відділення. Треба зберегти і розвивати велоспорт в Мошориному. Там дуже гарні результати і багато вихованців. Маємо створити додаткові спортивні секції, дивитися, які потреби є в інших селах.

- Пане Олеже, а як на рахунок реформи децентралізації? Чи позитивно вона впливає на розвиток спорту в сільській місцевості?

- Децентралізація на все впливає позитивно взагалі. Бо якщо говорити про її принцип, він передбачає передачу додаткових повноважень громадам і, відповідно, передачу фінансового ресурсу для вирішення конкретних проблем. Адже місцеві податки, інші платежі та збори, що раніше йшли до державного бюджету, залишаються в місцевому бюджеті. Відповідно, якщо збільшується фінансовий ресурс, громаді на місці легше визначитися, що їм розвивати, в першу чергу. То чому ж не вкладати гроші у спорт? Я переконаний, що децентралізація, безумовно, впливає позитивно на всі сфери життя громад. Маємо скористуватися наданими державою інструментами і покращувати якість життя людей на місцях.

- Як гадаєте, чи вистачатиме фінансів на спорт? В більшості громади першими озвучують проблеми пов’язані з дорогами, транспортом, освітленням, освітою та медициною.

- Безумовно, проблеми з дорогами, освітою, медициною не менш важливі і їх потрібно вирішувати. Але ж не можемо ми вічно перейматися тільки цими проблемами, а спорт, культуру залишати на останньому місці, взагалі не приділяючи їм увагу. Особливо це стосуються сіл, і Суботці в цьому плані були яскравим прикладом. Не приділяючи увагу здоровому, культурному дозвіллю дітей, ми, дорослі, потім бідкаємося, мовляв, в нас діти такі-сякі. А що ми дорослі можемо їм запропонувати…? Якщо ми не виховаємо фізично та культурно розвинене молоде покоління, то кому потрібні, хто берегтиме дороги, парки, інші об’єкти благоустрою. Медицині і освіті здорові, виховані діти тільки в плюс. Це все гармонійно доповнює одне одне. Тому що, крім здоров’я, спорт загартовує характер, тренери окрім спортивної підготовки, забезпечують виховний процес, закладають позитивні життєві принципи дітям, командний дух, взаємоповагу, діти вчаться долати труднощі, перемагати. Ми повинні бути прикладом і створити дітям відповідні умови, а не говорити про те, що у нас втрачене покоління. У дітей свої інтереси - вони повинні мати куди спрямовувати власні енергію і таланти.

- Чи достатньо дітей в селах, щоб заповнити сучасний спортивний комплекс?

- Більш, ніж достатньо. Суботцівська громада - одна з найбільших в нашій області, не рахуючи міські. Єдине, що треба - зацікавити дітей і відірвати їх від гаджетів, інтернету. А тут вже мають постаратися батьки, змотивувати своїх нащадків. Мене в Суботцях батьки і діти вже неодноразово запитували, чи буде нарешті у нас щось відбуватися в напрямку спорту, а значить є така потреба. Тож, влада і громада має активно працювати у цьому напрямку.


Розмовляла Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: