​Її покликання – допомагати людям

11.03.21 10:00

Жительці села Богданівки Надії Дмитрівні Сидоренко виповнилося 73 роки. Вона пропрацювала медичною сестрою 44 роки, має вищу кваліфікаційну категорію. За сумлінну працю та відповідальне ставлення до роботи її світлина була занесена на районну «Дошку Пошани», має Грамоти та нагороди.

Вже десять років пані Надія на заслуженому відпочинку, але односельці й до цього часу звертаються до неї за допомогою. Кому порадить лікування, кому крапельницю поставить, кому укол зробить. Кого просто огорне увагою та розрадить добрим словом.

Про своїх односельців ця жвава жінка відзивається позитивно, для кожного в неї знаходиться добре слово, в людях бачить лише щирі сторони душі. Вона завжди поспішає і має купу справ, не нарікає на долю, не скаржиться на буденність, на хвороби та складність життя.

Надія Дмитрівна народилася у селі Ново-Водяне, закінчила Трепівську загальноосвітню школу, з дитинства мріяла бути медиком. У 1968 році закінчила Кіровоградське медичне училище, здобула спеціальність медичної сестри.

Розпочала свою трудову діяльність у Богданівській дільничній лікарні дитячою медичною сестрою. На той період лікарня обслуговувала населення сіл Богданівки, Кучерівки, Коханівка, Милової і Глибокої Балки, налічувалося понад сто дітей. Надія Дмитрівна здійснювала медичний нагляд за малятами, проводила щеплення. До населених пунктів діставалася, як громадським транспортом та електричкою, так і супутнім транспортом.

У 1999 році різко зменшилася кількість до 33 дітей. У 1975 році лікарня перейшла у статус амбулаторії, а в 1980 році Надія Дмитрівна була переведена на посаду дільничної медичної сестри денного стаціонару. Деякий час працювала фельдшеркою. Багато різних випадків у житті траплялось, дуже засмучувалася, коли хворого не вдавалося врятувати, адже лікарі не всесильні.

- На роботі кожна медична сестра повинна бути постійним посередником між лікарем і всіма його пацієнтами. Спеціаліст повинен спілкуватися з пацієнтами, надавати моральну підтримку і доглядати за ними.

Мені випала чудова можливість працювати з досвідченим і гарним лікарем Тетяною Яківною Трохіною, яка пропрацювала головним лікарем Богданівської амбулаторії 35 років. Багато чого навчилася у медицині саме від неї.

Маючи міцні знання Надія Дмитрівна і сьогодні допомагає людям при різних захворюваннях, хоч добре розуміє, що має ризики і для особистого здоров’я. Наразі складна ситуація в країні з коронавірусною інфекцією, вона дотримується всіх вимог та застережень, комусь порадить дистанційно, як діяти в тій, чи іншій ситуації. Дуже важливо вміти правильно вибрати лікування саме на ранніх стадіях захворювань. Для неї завжди було дуже важливо, щоб навички та знання мали пряме практичне застосування як на роботі, так і в звичайному житті.

Крім медицини Надія Дмитрівна має активну громадську позицію. Завжди у курсі подій, які відбуваються на території села, допомагає вирішувати організаційні питання. Був період коли вона активно працювала з громадською організацією «Богданівка. Час змін», збирали кошти на виконання проекту ЄС/ПРООН по заміні вікон в амбулаторії. Тоді був проект за співфінансування сільського, районного, обласного бюджетів, залучення коштів жителів села, а більшу частину надала міжнародна організація. Проект був втілений у життя, і в амбулаторії замінено вікна.

Пригадала Надія Дмитрівна, як до сторіччя села Богданівки, обласна державна адміністрація подарувала стоматологічний кабінет з повним обладнанням. На той час головою обласної державної адміністрації працював Василь Кузьмович Моцний, і дякуючи йому сільська амбулаторія має сучасний стоматкабінет.

Надія Дмитрівна брала активну участь у зборі коштів на забезпечення тепловізорами учасників АТО. Її призвання – допомагати людям, від цього отримує заряд енергії та черпає сили.

- Для мене дуже важливо, коли ти відчуваєш, що ти потрібний. А ще моє щастя в онуках, здоров’ї та добробуті дітей. Напередодні свята всім жінкам бажаю бути здоровими та радіти кожному дню.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: