​Олексій Кондратенко: «Мошоряни люблять своє село, дбають про його розвиток»

08.04.21 10:00

Успішні громади – це роки наполегливої праці талановитих управлінців-керівників та самих жителів, які не чекають вирішення проблем від когось, а все, по можливості, вирішують самостійно. Не нарікають на недостатнє фінансування та відсутність можливостей, вони просто беруть і знаходять виходи з будь-яких ситуацій. І багато чого залежить від людини, яка стоїть на чолі громади, від правильних та виважених рішень.

Олексій Григорович Кондратенко
Олексій Григорович Кондратенко
Олексій Григорович Кондратенко, в.о. старости села Мошорине, переконаний, що вирішити проблеми можна тільки разом. За багаторічну працю і професійну діяльність він був нагороджений медаллю «За вірність народу України», нагрудним знаком «Патріот Кіровоградщини», має почесну грамоту від асоціації органів місцевого самоврядування. Сам же він зазначає, що нагороди ніколи не сприймав як особисті, а виключно, як нагороди громади.

- Олексію Григоровичу, давайте почнемо з того, як ви оцінюєте зміни, котрі відбулися у селі Мошорине протягом останніх кількох місяців – після об’єднання громади? Які є зміни на краще? Які виклики та проблеми?

- Суботцівська територіальна громада існує лише чотири місяці, тож говорити про великі зміни ще зарано. Але я, як виконуючий обов’язки старости і діловод намагаємося працювати так, щоб люди менше зіштовхувалися з проблемами. Необхідні довідки та консультації надаємо, по мірі можливості, на місці. Відвозимо до Суботців заяви і привозимо жителям села рішення. Звичайно, навантаження велике – з семи працівників сільської ради залишилося двоє. Звільнені працівники нині без роботи, але ще проходять конкурси на заміщення вакантних посад. Сподіваюся, що всі люди, які мають великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, будуть працевлаштовані.

Що стосується викликів, то нині виникла проблема із забезпеченням транспортного сполученням з містом Знам’янка. Керівники громади працюють над вирішенням цього питання. Сподіваюся, що люди скоро зможуть їздити на автобусах у місто. Як і в кожній новоствореній справі, так і в громаді, невирішених проблем і питань багато. І тільки спільними зусиллями громади, людей із Старостинських округів можна подолати труднощі.

- Який потенціал для розвитку має село Мошорине, на вашу думку? Чим воно цінне для людей, котрі тут живуть, і підприємств та установ, які працюють?

- Село Мошорине має давню і славну історію. Виникло воно у 1764 році на місці багатьох поселень. У 1965-му до села Мошорине приєднали село Васине. І відтоді у нас працює Мошоринська сільська рада. На сьогоднішній день в Старостинському окрузі проживає 1845 жителів. Більшість сільских доріг нашого округу з асфальтованим покриттям. Деякі є кам’яними або ж насипними. Село Мошорине газифіковане. Частина жителів користуються водопостачанням. На території працюють підприємство ТОВ «РОС АГРО», фермерські господарства «Сєвєрянін», «Васинське», «Магнат», «Мошоринське». Мешканці села мають можливість відвідувати 12 магазинів.

- Розкажіть, будь ласка, про соціальну інфраструктуру у селі, та яким чином Ви, будучи сільським головою, розвивали цей напрямок протягом останніх років?

- Село Мошорине має розвинену інфраструктуру. Є амбулаторія загальної практики сімейної медицини, у якій працюють лікар і 5 осіб персоналу. Є ФАП в селі Васине, в якому працює один медик. Опорна школа, в якій навчаються 189 учнів. Дошкільний заклад, в якому виховується 45 дітей. Два поштових відділення, які працюють три дні на тиждень, там 4 працівники. Відділення стаціонарного догляду для постійного проживаючих, в якому 24 підопічних і 12 осіб персоналу. У Будинку Культури працюють 5 спеціалістів. Маємо відділення дитячої спортивної школи – дітей тренують два тренери. Окрім цього є у нас сучасний тренажерний зал, дільниця ветеринарної медицини.

- Історія села Мошорине – це історія людей, котрі тут народилися, живуть і працюють. Скажіть, будь ласка, кого Ви вважаєте активом села? На чиїх плечах і таланті тримається місцева громада?

- Історію села творять люди. Нам було і є чим пишатися. Три наших односельчани Герої Радянського Союзу - Кобець Федір Семенович, Маляренко Михайло Сафронович та Кива Олексій Минович. Крім того, Назаренко Всеволод Федотович – Герой Соціалістичної праці. Багато орденоносців. Щороку ми вшановуємо людей, які пройшли Афганістан, пекло Чорнобиля, працівників сільськогосподарського виробництва.

І я хочу висловити велику вдячність медичним працівникам, які працюють в амбулаторії, пенсіонерам, медикам, які працюють у Знам’янці і в селі Володимирівка, але допомагають жителям нашого села. Зараз вони на передньому фронті. Нехай помагає їм Бог. Висловлюю вдячність педагогам школи і дитячого дошкільного закладу, в яких створені гарні умови для підростаючого покоління.

Я пишаюсь нашими місцевими артистами. 21 лютого у Мадриді був он-лайн фестиваль, вони там зайняли призові місця, одержали грант. Перед цим в Болгарії зайняли призові місця. Пишаюся нашими спортсменами-велосипедистами. Наші вихованці є чемпіонами України. Спочатку вони тренуються в селі, а потім їдуть в Білу Церкву, але продовжують виступати за наш клуб – «РОС АГРО». Серед вихованців є майстри та кандидати в майстри спорту, призери всеукраїнських та міжнародних загань.

Дякую також працівникам соціальної сфери, сільгоспвиробникам, приватним підприємствам. За підтримку, яку вони надають для розвитку села. Усім небайдужим жителям села, які допомагають мудрими порадами і власною працею підтримувати порядок. Хочу зауважити, що всі рішення обговорювалися та приймалися колегіально, на сесіях сільської ради, засіданнях виконкому, постійних комісій. Виконані роботи перевірялися технаглядом і комісіями. Вдячний людям, з якими працював і конкретно кожній людині.

- У селі Мошорине потужна ветеранська організація. Розкажіть, будь ласка, як відбувається співпраця місцевої влади та активістів цієї спільноти?

- Велику підтримку маю з боку Ветеранської ради, до складу якої входять авторитетні люди з усього села. Вони швидко реагують на потреби жителів своєї дільниці, повідомляють про це мені або працівникам установ – лікарні чи сільської ради. До Ветеранської ради входять люди практично з усієї території села. Це 20 жіночок активісток. Всі разом ми вирішуємо проблеми. Останній рік на рахунку ради чимало добрих справ. Нині вони працюють над створенням музейних кімнат села Мошорине. Одна з них, «Світлиця», вже відчинила свої двері для мешканців села і гостей. Про досягнення можна говорити довго, але ще багато невирішених питань. Зроблено не мало, але ще більше планів на майбутнє.

- Згадуючи минулорічні вибори у рамках реформи децентралізації, про які здобутки, досягнення можна говорити у плані представлення інтересів мешканців села Мошорине на рівні об’єднаної територіальної громади?

- Від нашого села пройшов один депутат – Петро Гетьманець. Але говорити про те, що сподіваємося тільки на нього, або ж нарікати на те, що мало наших депутатів, не можна. По Новороманівці пройшов наш мошорянин – Олександр Коробченко. Серед депутатів є такі люди, які будуть відстоювати й інтереси нашого села, бо вони наші знайомі або ж родичі. Село – це така унікальний осередок суспільства, де всі родичі в якомусь коліні. Переконаний, що така співпраця дасть позитивні результати.

Давайте поговоримо про плани. Що необхідно було б зробити у селі найближчим часом – протягом року, двох, трьох – щоб зробити життя людей більш комфортним, а майбутнє всього Мошориного – більш перспективним?

- За останні десять років у селі відбулися зміни на краще. Зроблено ремонти в дитячому садку, школі, амбулаторії, територіальному центрі, Будинку Культури, адмінбудинку. За кошти ТОВ «РОС АГРО», генеральним директором якого є Роман Моцний, збудовано спортивний міні стадіон та сучасний тренажерний зал. Побудувані також зупинки, базар, облаштувані пам’ятні знаки Героям Радянського Союзу, Герою соціалістичної праці, чорнобильцям.

Окрім цього, проведено реконструкцію алей, закладено парк, збудовано міні котельню, за сприяння нардепа Олеся Довгого встановлено дитячий майданчик, а за сприяння Руслана Згривця збудовано літню сцену. В селі Васине відремонтовано сільський клуб і закуплено музичну апаратуру. У 2020-му році здійснено ремонт дороги «Мошорине-Васине», а поточні ремонти здійснюються систематично.

У 2019-му розпочаті проекти по реконструкції водогону і утеплення дошкільного закладу. У 2020-му їх не завершено, тож у планах на 21-ий завершити ці та реалізувати ще три проекти – ремонт будинку культури, заміна покрівлі і утеплення стін школи.

Я майже все своє життя працював на керівних посадах. Завжди намагався допомагати людям полегшувати їх життя, захищати їх інтереси. Якщо громада довірить мені далі очолювати Старостинський округ, то я запропоную обрати раду Старостинського округу з числа авторитетних людей села на громадських засадах, як дорадчий орган. Бо тільки разом можна вирішувати питання жителів села.

Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: