​Cоціальні послуги надаються за новими стандартами!

22.04.21 10:00

На території Суботцівської сільської ради створено комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг». Про основні завдання та роботу закладу розповідає директорка центру Любов Олександрівна Лаптєва.

Любов Олександрівна Лаптєва
Любов Олександрівна Лаптєва
- Любов Олександрівно, це нова установа, які відділення вона поєднує?

- При комунальній установі працює три відділення: відділення соціальної допомоги вдома, стаціонарне відділення для постійного проживання та відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю. Надаємо послуги перукаря, взуттьовика з ремонту взуття, соціальне таксі.

Працює 25 соціальних робітників, які обслуговують 210 осіб на території сіл: Суботці, Казарня, Трепівка, Володимирівка, Богданівка, Мошорине та інших сіл, які входили до складу сільських рад.

Соціальні робітники обслуговують громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності і потребують сторонньої допомоги в домашніх умовах. Зокрема допомагають у приготуванні їжі вдома, придбанні та доставці товарів з магазину, медикаментів за кошти громадян, які обслуговуються. Виклик лікаря, надання допомоги у проведенні періодичних медичних оглядів та госпіталізації, відвідування хворих у закладах охорони здоров’я, організація консультацій лікарів та інших спеціалістів. Допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни, дотриманні особистої гігієни.

Оформлення документів на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та інших видів соціальної допомоги, внесення платежів. Допомога в обробітку присадибних ділянок (не більше ніж 0,02 гектара). Оформлення документів на санаторно-курортне лікування, влаштування до стаціонарного відділення. Та ряд інших послуг, які складаються індивідуально для кожного отримувача соціальних послуг. У разі потреби в отриманні послуг жителі можуть звернутися до соціальних робітників, фахівців соціальної роботи, які знаходяться у кожній сільській раді.

- Скільки осіб проживає у стаціонарному відділенні та чи забезпечені всім необхідним?

- У стаціонарному відділенні, яке функціонує на території села Мошорине проживає 19 осіб, а розраховано на 25 місць. Завідує відділенням Ольга Дмитрівна Марущук. Підопічних забезпечують чотириразовим харчуванням, одягом, побутовими речами та надають медичні і соціальні послуги.

Умови для проживання досить гарні: просторі і світлі кімнати, нові меблі. Є все необхідне для комфортного проживання. Тепло і зручно. Окрім умебльованих житлових кімнат, у відділенні є їдальня, побутові кімнати з пральними та сушильними машинами, пресами для прасування білизни, оснащені санітарні кімнати, сучасно обладнаний харчоблок. Також є кімнати відпочинку з телевізорами та м'якими меблями. Гарно облаштована присадибна територія.

- На що спрямована робота відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю?

- В основному - це проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб, чи сімей, які належать до вразливих груп населення. Надання сім’ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують, та у розв’язанні їх соціально-побутових проблем. Також працівники відділення забезпечують соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. Інформують населення про сімейні форми виховання дітей.

Здійснюють соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування таких покарань на підставах, передбачених законом. Фахівці тісно співпрацюють з соціальними психологами, ювенальним відділом управлінням превентивної діяльності ГУ НП у Кіровоградській області

- Які плани на майбутнє?

- Плани на рік сформовано, і вони повністю передбачають забезпечення надання соціальних послуг. Бачимо перспективи розвитку громади, тож комунальний заклад працюватиме стабільно, а ми виконуватимемо всі покладені обов’язки та забезпечуватимемо повноцінну роботу.

Всі працівники гарні фахівці, переважна більшість працює давно і має досвід, тож завдяки їх відповідальності та добрим серцям у ці важкі часи громадяни отримують допомогу та не почуваються самотніми. Користуючись нагодою хочу подякувати благодійним організаціям, церквам різних конфесій, жителям громади за не байдужість до людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями.

Запрошую всіх до благодійної співпраці, адже можливо ваша допомога, а можливо увага і щире слово зігріє душі стареньких, розвіє самотність, поселить у серцях радість та надію.


авторка:
Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: