​Секрет довголіття від Марії Іванівни Головко

17.06.21 10:00

Найстаршою жителькою села села Суботці є Марія Іванівна Головко, якій 27 серпня виповниться 95 років. На її долю випало нелегке життя: голодомори і війна, важка праця по відновленню країни.

Народилася Марія Іванівна у селі Казарні у багатодітній родині, їй було лише 15 років, коли розпочалася Друга світова війна. Допомагала солдатам, разом з однолітками вичерпували з окопів воду, підносили снаряди.

Після війни працювала у місцевому колгоспі дояркою, телятницею, на різних роботах. У 1950 році вийшла заміж за Миколу Володимировича, разом виростили та виховали п’ятьох дітей. Має Марія Іванівна 13 онуків та 12 правнуків. Це її гордість та захищена старість. Бо всі люблять її, прислухаються до порад та зігрівають любов’ю та турботою. На даний час проживає разом з донькою Тетяною Власенко у селі Суботці. Не зважаючи на свій поважний вік не може сидіти без роботи, допомагає по господарству. Часто згадує роки молодості та надає мудрі поради. Люблять її й односельці за добру вдачу, щирість та доброзичливість.

На питання, у чому її секрет довголіття посміхнулася і мовила:

- Перший секрет – це постійна праця. Й самій не віриться, що вже стільки років прожито! Більшість із них минуло у важкій роботі. Господарство завжди утримували чимале та й робота у колгоспі забирала багато часу.

Про ранки зі співом жайворонків, сивий туман над лугом, кукурікання півнів на світанку з приємною і загадковою посмішкою може годинами розповідати Марія Іванівна. Це була її молодість, найкращі роки життя. Можливо, й хотілося б поспати довше, але доводилося прокидатися о третій ночі, бо працювала дояркою. Тож треба було подоїти корів на фермі, здати молоко й швиденько бігти додому. До шостої ранку встигала подоїти вручну ще й свою корівку. Нагодувати курей, гусей, поросят, бичків, а потім на город - прополоти овочі, просапати картоплю, буряки, кукурудзу. Їсти приготувати, випрати білизну, приділити увагу дітям, чоловікові… Життя сільських жінок-трудівниць ніколи легким не було, а доярок тим паче.

Марія Іванівна не розуміє людей, які сьогодні нарікають на життя. «Кажуть люди, що зараз тяжко жити, але якщо порівняти з тим, що було колись, то це величезна різниця. І можна тримати велике господарство, та ніхто вже не хоче важко працювати» – говорить вона. - Зараз людям допомагають, пральні машинки автомати, мультиварки, є газ, вода. А тоді ми про таке навіть і мріяти не могли. Бо не було того. Все вручну: і дров заготовити та нарубати, і плиту розтопити та одяг випрати, і хліб самі пекли, ще й вишивати встигали. Хоч і важко було, але то золоті роки були, бо роки молодості, мрій, сподівань і планів».

Другий секрет – це домашня натуральна їжа, вирощена і приготовлена власноручно, третій секрет довголіття – здоровий спосіб життя і четвертий – це оптимізм та любов до людей.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: