​Радісний вираз обличчя лікаря – початок одужання хворого

22.06.21 10:00

День медичного працівника – свято не тільки для медиків, воно всенародне, бо стосується кожної людини. Споконвіку більше за скарби та всілякі надбання цінувалося здоров’я. А тому професія лікаря завжди була однією з найнеобхідніших і найшанованіших. Так склалося, що працівники первинної ланки опинилися на передовій у боротьбі з новою хворобою, коронавірусною інфекцією, яка розповсюдилася по всьому світу.

Про те, як працюється медикам у такий період та які медичні послуги отримують жителі, розповідає директор КНП «Знам’янський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Руслан Володимирович Пушкаренко.

- Скільки працівників нині налічує установа і яку мережу закладів охоплює?

– У КНП «Знам’янський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» працює 147 працівників, з яких – 27 лікарів, 74 працівників середнього медперсоналу, це – медичні сестри, фельдшери, 15 – молодшого медперсоналу та інші. Заклад надає медичну допомогу у чотирьох територіальних громадах: Знам’янська, Дмитрівська, Суботцівська та Пантаївська.

Структура налічує 11 сільських та міську амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 20 фельдшерських пунктів. Всі амбулаторії загальної практики сімейної медицини знаходяться у належному стані, здійснені ремонти та повністю забезпечені відповідно до табеля оснащення, у тому числі й службовими автомобілями.

На даний час задекларовано 43 тисяч 249 осіб, що складає 88% до загальної кількості населення. Більшість лікарів, незважаючи на навантаження, набрали пацієнтів понад норму обсягу медичної практики, яка складає для лікаря-педіатра 900 декларацій, для сімейного лікаря 1800 декларацій і для терапевта 2 тисячі, для того, щоб більшу кількість людей охопити деклараціями. Адже розуміємо, що людям необхідний доступ до пакетів державної програми медгарантій.

- Руслане Володимировичу, скільки лікарів не вистачає і які заходи вживаєте по їх залученню?

- На сьогодні наш заклад потребує близько 10 лікарів. Оголошуємо про вакансії через суспільне телебачення, на власному сайті та у соцмережах. Постійно проводимо моніторинг вакансій по всій Україні та запрошуємо молодих спеціалістів. Спільно з громадами проводилася робота по залученню лікарів, надання їм соціальних гарантій у вигляді 30 тисяч підйомних, забезпечення службовим житлом та щомісячної надбавки до заробітної плати. На таких умовах залучили двох молодих фахівців у Дмитрівську та одного у Мошоринську АЗПСМ. Вивчили лікарку-інтерна, яка вже працює сімейним лікарем. На даний час закінчують навчання два лікаря-інтерна, які працюватиму у нашому закладі сімейними лікарями. Також залучили чотирьох сумісників на неповну зайнятість. Вони також задекларували населення та надають первинну медичну допомогу. Ми перебуваємо у постійному пошуку лікарів, але, на превеликий жаль, така досить складна ситуація з недостатністю лікарів склалася по всій країні.

- З якими викликами у роботі довелося зіткнутися у зв’язку з пандемією коронавірусу?

- Працівники первинної ланки охорони здоров’я на даний час безпосередньо вживають заходи щодо проведення діагностичного та лікувального процесу. У зв'язку з цим, вони ж і перебувають під загрозою інфікування коронавірусною інфекцією. У період інтенсивного спалаху, було дуже важко, не вистачало спеціалістів, адже лікарі теж хворіли. Але хочу відзначити, що у всіх вистачило витримки пройти ці випробування. Здійснювали тестування хворих та контактних осіб і надавали належну медичну допомогу, як задекларованим пацієнтам, так і тим, хто не має сімейного лікаря.

Персонал хоч і був готовий до пандемії коронавірусу і професійно, і морально, однак медики все одно зіткнулися з цілою низкою складнощів: ненормований робочий графік, перевтома, нестача матеріального забезпечення та відсутність психологічної підтримки. Не всі пацієнти розуміють складнощі у роботі медиків, тому буває досить важко емоційно. Справляємося ми тільки за рахунок підтримки один одного і радіємо, коли у нас є можливість комусь допомогти.

- Як проходить вакцинація?

- Наш заклад став одним із десяти перших в області, на базі якого була створена мобільна бригада з вакцинації жителів Знам’янщини та Олександрійщини. Днями отримали 600 доз вакцини Astra Zeneca. Вакцинуємо осіб, які вже отримали першу дозу. Вакцинація є добровільною і безкоштовною. Записатись на лист очікування можна у свого сімейного лікаря або за телефоном: 050-329-84-36.

Днями вручили перше Міжнародне свідоцтво людині, яка пройшла повний курс вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19та виявила бажання отримати свідоцтво.

- З яким настроєм підходите, до свого професійного свята?

- З позитивом, не зважаючи на всі труднощі та виклики часу, працівники закладу продовжують надавати медичну допомогу та вакцинувати населення. Користуючись нагодою, хочу подякувати і від лікарів, і від пацієнтів, і від себе особисто за розуміння та підтримку всім керівникам громад та депутатському корпусу, які завжди йдуть на зустріч і допомагають у вирішенні будь-яких питань у сфері охорони здоров’я. Сподіваюся на подальше взаєморозуміння та плідну співпрацю, щоб якість надання медичних послуг була на належному рівні. Також вдячний підтримці колективу за відданість та наполегливість у роботі, за готовність до впровадження змін у наданні населенню орієнтовної медичної допомоги.

Вітаю всіх медичних працівників з професійним святом. Бажаю міцного здоров’я, стресостійкості, добробуту та затишку в оселях.


Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: