​Лікар не має ні найменшого права на помилку

24.06.21 10:00

У наш сучасний і насичений різними подіями час: події на Сході, корновірусна інфекція, реформи в медицині, перенасичення інформацієюяк хорошою так і не дуже, локдауни, карантини, брак грошей, люди стали емоційно-знервовані, часто нарікають на всіх і вся, особливо страждають медичні працівники.

Чому саме вони? Бо це найзатребуваніша професія. Адже всі люди звертаються за медичною допомогою, а буває і по декілька разів на рік, бо коли хвороба наступає, то лише вони можуть допомогти подолати її, зберегти життя. Але ми часто забуваємо, що вони такі ж самі люди, як і ми, переживають і радісні, і прикрі хвилини у житті, але на роботі повинні відключати емоції, бути сильні духом, бо не мають ні найменшого права на помилку.

Мабуть найвищою нагородою для лікаря є подяка від людей. Житель села Володимирівки Олександр Степаненко, житель села Суботці Роман Бригилевич та жителі міста Знам’янки Тамара Ковальова, Валентина Коломищенко, Валентина Ткачук, Любов Короленко, Віталій Куженко звернулись з проханням подякувати працівникам кардіологічного відділення КНП «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка, які вдень і вночі рятують життя, відновлюють здоров’я, лікують пацієнтів не лише медичними препаратами, а й підбадьорливими словами, щирими усмішками та теплом своїх сердець.

Не зважаючи на таку складну професію лікаря-кардіолога у кардіологічному відділенні працюють чарівні і тендітні жінки-лікарки: Валентина Володимирівна Тарасова, Юнія Олександрівна Харченко та Олена Петрівна Ставицька; одинадцять медичних сестер, чотири санітарки та одна молодша сестра. Проходить інтернатуру лікар-інтерн Олег Олександрович Кривозуб.

Кардіологічне відділення розраховане на 40 ліжок та забезпечене необхідною медичною апаратурою, обслуговує жителів Суботцівської, Дмитрівської, Знам’янської та Пантаївської територіальних громад. Понад 20 років очолює відділення Валентина Володимирівна Тарасова, вона мудрий керівник та досвідчений лікар. Народилася у місті Бердянську, мріяла стати лікарем з дитинства, тож гарно і наполегливо вчилася, щоб здійснити свою мрію. Після закінчення Запорізького медичного інституту, у 1988 році за направлення приїхала до Знам’янки, тут пройшла інтернатуру і працює лікарем-кардіологом. Багатьом пацієнтам врятувала життя, повернула віру. Її поважають у колективі за виваженість, щирість, дисциплінованість, вона досить уважна як до своїх підлеглих так і до хворих. За це її поважають і на роботі, і в житті, а також цінують як висококваліфікованого лікаря-кардіолога.

Кожного ранку Валентина Володимирівна Тарасова здійснює огляд хворих у кардіологічному відділенні, призначає лікування, а потім приймає пацієнтів у поліклінічному відділенні, згідно графіка разом із медичною сестрою Тетяною ОлексіївноюПавловською.

Олександр Степаненко був вражений увагою завідуючої відділенням та розповів про випадок, коли вона врятувала від третього інфаркту молодого чоловіка.

«Валентина Володимирівна перебувала біля нього і вдень, і вночі, поки не прийшов до тями та зараз знаходиться на стаціонарному лікуванні і дуже вдячний їй за врятоване життя, - розповідає Олександр Петрович Степаненко. - Другий випадок, коли привезливвечері із села Суботці тяжкого хворого Романа, але лікарка не пішла з відділення, поки не надала медичну допомогу та не призначила лікування. Пацієнти які лікувалися у неї, вдячні за врятовані життя та бажають їй добра та щастя».

Лікарка-кардіолог Олена Петрівна Ставицька закінчила Івано-Франківський медичний інститут і з 1991 року працювала у центральній районній лікарні, у цьому ж році проходила тут інтернатуру Юнія Олександрівна Харченко. З кожним роком вони набували досвіду, підвищували свій фаховий рівень і вчилися у будь-якій ситуації бути стресостійкими.

«Адже найтяжче у нашій професії відключати емоції, - розповідає Юнія Олександрівна, - коли розумієш, що хвороба сильніша за медицину, знання, досвід, апаратуру та лікувальні засоби. Але коли пацієнту допомогли і він посміхається, ти відновлюєшся разом з ним».

На даний час Ю.О.Харченко та О.П.Ставицька працюють у міській лікарні і в цьому році виповнилося по 30 років лікарського стажу. Ці дві чарівні і привабливі лікарки володіють такими рисами характеру, як доброта, чесність, вміння вчасно реагувати у критичній ситуації. А головне їх впевнений погляд і тепла посмішка додають сили пацієнтам, які щиро вдячні їм за знання, вміння, складну, але потрібну роботу.

Окрему вдячність висловили старшій медсестрі Анні Олександрівні Жебеленко, медсестрам Анастасій Миколаївні Остапенко, які з відповідальністю виконують розпорядження лікаря та слідкують за хворими. А також молодшим медичним сестрам Марині Сергіївні Ковалевич та Тетяні Миколаївні Коваленко.

Медичні працівники – це люди, які повертають здоров'я та рятують життя. І ми теж повинні їх підтримувати морально, бо це їм вкрай необхідно.


Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: