​Фестиваль «Мамина весна»

23.07.21 10:00

Дводенний соціально-мистецький захід «Мамина весна», ініційований громадською організацією «Культурно-спортивне об’єднання інвалідів» під керівництвом Олександра Іськова, відбувся вже в 113-тий раз у місті Гайвороні задля вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Були запрошені члени сімей загиблих учасників АТО з Гайворона, Знам’янки Кіровоградська обл.), Сміли (Черкаська обл.) та Бершаді (Вінницька обл.).
Суботцівську громаду на фестивалі представив аматорський хореографічний колектив «Angi-go», Мошоринського сільського будинку культури, керівниця Анжела Кіслінська.

- Учасників заходу з інших областей гостинно зустріли в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Чайка» на мальовничому березі Південного Бугу, - поділилася враженнями Анжела Олегівна. – Широкомасштабний фестиваль, був дуже гарно спланований, виступи та хореографічні композиції на патріотичну тематику брали за душу. У таборі перебували діти з особливими потребами. Тож, з дозволу керівника закладу учасники хореографічного колективу «Angi-go», ввечері після робочої частини, організували для дітей розважально-ігрову програму.

Перше знайомство з організаторами проєкту відбулося у бібліотеці міського центру культури та дозвілля. Після вшанування хвилиною мовчання загиблих учасників АТО, Олександр Іськов та т.в.о. військового комісара Роман Бобко подякували батькам за виховання патріотів і запевнили, що докладатимуть всіх зусиль, щоб загиблих героїв та їхні родини не забували.

На заході із Знам’янської міської територіальної громади була присутня мама загиблої Каті Носкової – Ніна Іванівна Носкова, а із Дмитрівської сільської територіальної громади мама загиблого Миколи Бутенка – Надія Іванівна Бутенко.

Колектив Мошоринського будинку культури разом з гайворонцями, представниками органів місцевого самоврядування, трудових колективів, військового комісаріату та учасниками АТО долучились до пам’ятної ходи та мітингу у Сквері Перемоги.

Настоятелем храму Преображення Господнього ПЦУ отець Іван провів заупокійну літію за душами загиблих героїв, а учасники заходу поклали квіти до пам’ятних знаків героям-захисникам. По завершенню мітингу бажаючі відвідали краєзнавчий музей і ознайомились з історією гайворонської залізниці та міста, помилуватись старовинними витворами та експонатами сучасних митців.

Після короткого відпочинку, надвечір, на міському пляжі відбулись заходи з вшанування загиблих - «Запали свічку», в рамках яких пролунали авторські патріотичні вірші і пісні учасників АТО Олега Клітинського та заслуженої артистки естрадного мистецтва України Галини Міколяш. Аматорський хореографічний колектив «Angi-go», Мошоринського сільського будинку культури виконав декілька хореографічних композицій, розповіли вірші на патріотичну тематику та під тужливу піснею «Гей, пливе кача» пустили на води Бугу вінки із запаленими свічками.

Другий день фестивалю розпочався на пероні залізничного вокзалу презентацією брендового напису «Мамина весна» на вузькоколійному тепловозі «ТУ-2» та відкриттям туристичного маршруту «Гайворон – Бершадь». По завершенню в міському центрі культури і дозвілля відбувся фестиваль естрадної пісні за участі місцевих і запрошених виконавців.

Директорка Мошоринського будинку культури Анжела Кіслінськавиконала ряд патріотичних пісень, якими розтривожила душі присутніх.

Присутні члени родин загиблих воїнів подякували організаторам та учасникам заходу за увагу та висловили побажаннями не припиняти благодійні заходи і поширювати проєкт «Мамина весна» по всій Україні.

Керівник громадської організації «Культурно-спортивного об’єднання інвалідів» Олександр Іськов розповів, що у 2015 році Міністерство культури України створило Координаційну Раду «Зброя культури», для організації заходів у зоні АТО. За цей період громадською організацією проведено 46 концертів у шпиталях, військових частинах, навчальних закладах та на різних підприємствах України.Висаджено 13 га плодового саду, встановлено 112 пам’ятних знаків, стел, пам’ятників.

Одним із пріоритетів діяльності громадської організації «КСОІ» являється проведення соціально-культурних заходів для учасників АТО, мешканців суміжних територій, поранених у госпіталях та військових у місцях тимчасової дислокації.

Вперше у березні 2015 року у місті Києві був проведений Благодійний соціально-культурний захід «Мамина весна» для воїнів АТО та їх матерів, який був організований та проведений за участю переможців та учасників Міжнародного пісенного фестивалю дітей та молоді з особливими потребами «Я вірю».

- Крім фестивалів громадська організація «КСОІ» проводить мистецько-благодійні соціальні заходи для захисників Вітчизни та їхніх матерів, - розповідає Олекандр Іськов. - Такі заходи пройшли у Волинській, Кіровоградській, Київській, м.Київ, Житомирській, м.Житомир, Чернівецькій, Львівській, Черкаській, Херсонській областях України.

- У 2019 році у місті Знам’янці був проведений соціальний проект «Мамина весна» для сиріт, малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, яким вручили подарунки, солодощі, а концертну програму подарував народний артист України Василь Данилюк, соліст-вокаліст Чернівецької обласної філармонії.У школі-інтернаті для дітей з інвалідністю висаджено 100 плодових дерев. У заході взяв участь батько загиблого героя Віктора Голого – Анатолій Голий.

У 2020 році разом з матерями загиблих героїв Знам’янки - Віктора Голого та Сергія Капелюхи відкрили перший брендовий електропоїзд на станції Шевченково з написом «Мамина весна».

- Користуючись нагодою, хочу подякувати депутатці обласної ради Наталії Ревенко за надану фінансову допомогу у проведенні 113 фестивалю, голові Суботцівської сільської територіальної громади Андрію Борідченку, старості Володимирівського старостинського округу Олексію Кондратенку, які забезпечили участь у фестивалі такого яскравого хореографічного колективу «Angi-go», Мошоринського сільського будинку культури.

Наступну "Мамину весну" планується провести восени у селі Богданівка, де вже висадили 30 яблунь біля дитячого садочку.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: