«Президентська булава»: Кіровоградщина у колі єдності регіонів

05.08.21 10:00

Щоб об’єднати регіони України, необхідно розкрити промисловий, економічний, культурний та туристичний потенціал кожного з них, визначити, як вони можуть максимально між собою взаємодіяти аби впевнено і активно розвиватися. Таку місію взяли на себе два народних депутати, які є представниками Сходу нашої держави – Владлен Неклюдов та Володимир Воронов.

Їм належить ідея об’єднання України «Президентською булавою». Саме цей символ передається з рук в руки трохи більше року. Символічно акція стартувала минулого літа в Слов’янську і вже встигла побувати на Донеччині, Волині, Рівненщині, Одещині, Хмельниччині, Миколаївщині в Києві і тепер вже й на Кіровоградщині.

До нашого регіону її привіз народний депутат України від партії «Слуга Народу» Олександр Дануца. Саме на його запрошення днями Кропивницький відвідали народні обранці – Владлен Неклюдов, Володимир Воронов, Юрій Кузбит, Олена Лис, В’ячеслав Медяник та Олександр Літвінов.

Своє знайомство з Кіровоградщиною депутати розпочали візитом на науково-виробниче підприємство «Радій», що здійснює роботи з проєктування, розробки, виготовлення, випробування та впровадження сучасних автоматизованих систем управління технологічними процесами для атомних електростанцій, науково-дослідних ядерних реакторів, теплових електростанцій, інших промислових підприємств та об'єктів.

В процесі екскурсії по підприємству Олександр Дануца зазначив: «Зараз ми знаходимося з вами на унікальному об’єкті, рівних якому немає у Східній Європі. Це не просто стратегічне для нашої країни підприємство, тут відбуваються неймовірні речі – зібрано найсучасніші розробки, про які кожна сучасна держава має дбати, тут працюють унікальні спеціалісти, ретельно зберігаються всі багаторічні інтелектуальні надбання. І нині це підприємство потребує нашої з вами підтримки, як законотворців, потребує підтримки держави. Я сподіваюся, що потреби цього унікального підприємства не залишаться поза увагою і ми об’єднаємося навколо їх вирішення».

Народних депутатів також зустріла та привітала Марія Чорна, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації: «Кіровоградщина – не просто географічно розташована у центрі України, до нас ведуть усі дороги. У нас найродючіші чорноземи, найвищі врожаї, ми відкриті до інвестицій і розвитку свого регіону».

Її підтримав і народний депутат Олександр Дануца: «Я би хотів, щоб сьогодні ви побачили унікальні речі, яких більше немає в Україні. Переконаний, наші гості, які тут ще ніколи не були, вже зрозуміли, що Кіровоградщина дуже непростий регіон і особливий тим, що це центр України. І не лише в географічному сенсі, а й в технологічному також. І, до речі, пані Марія Чорна згадала про наші чорноземи. Я зазначу, що у музеях Франції, де зберігаються еталони різних речей, саме наш чорнозем, з Кіровоградщини, є тим самим еталоном».

І не чорноземом єдиним, атомними та ядерними здобутками дивували народних обранців на Кіровоградщині. Під час панельних дискусій було презентовано здобутки національної програми Президента України «Велике будівництво», досягнення та проблеми децентралізації Кіровоградської області, туристичні «магніти», рекреаційні зони регіону.

Народним депутатам розповіли, що, в рамках програми президента «Велике будівництво» до кінця нинішнього року на Кіровоградщині буде збудовано, реконструйовано чи відремонтовано більше двох дестяків об’єктів в різних галузях і різних куточках області. Cеред них: будівництво дитячих садків та облаштування прилеглих до них територій у Голованівську та селі Черняхівка, Кропивницького району. Вже цього року заклади зможуть відвідувати дві сотні сільських дітей, які отримають комфортні умови для навчання і розвитку. А це ще й нові робочі місця для місцевих жителів. Відбудеться реконструкція корпусів дитсадків у селищі Добровеличківка та в місті Знам’янка. Будівлі утеплять, замінять покрівлі, встановлять енергоефективні технології, що дасть змогу щороку економити на опаленні сотні тисяч гривень, обладнають для вільного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями.

Будуть проведені капітальні ремонти будівель шкіл у містах Мала Виска та Долинська, відбудеться реконструкція будівлі головного осередку – обласного центру дитячої та юнацької творчості у Кропивницькому. Саме працівники та вихованці цього закладу реалізовують півтора десятки обласних, всеукраїнських та міжнародних проєктів. Усі чотири поверхи будівлі, загальна площа якої перевищує 8 тисяч квадратних метрів, матимуть нові вікна і двері, покрівлю, підлогу, інженерні мережі. У центрі вперше з’являться ліфти. Вражатиме реставрація однієї з найстаріших та найкрасивіших будівель Олександрії – міського Будинку культури, глядацька зала якого розрахована на майже п’ять сотень людей. Небачені до цього масштаби відновлення об’єктів у Кіровоградській області. І це тільки початок.

Що стосується децентралізації, то очільники територіальних громад, які були запрошені на зустріч, розповіли про здобутки своїх громад, проблеми та шляхи їх вирішення, звернулися до народних депутатів щодо необхідності законодавчих змін у процесі децентралізації.

&ft5 До присутніх також звернувся Михайло Бєжан, заступник Кропивницького міського голови:«Я хочу передати вітання від міського голови. Дякую підприємству «Радій», яке нас гостинно сьогодні приймало. Кропивницький, як і Кіровоградщина загалом, відкриті для реалізацій найсміливіших проектів. Ми сподіваємося на вашу підтримку у вирішенні найболючіших для нас питань. Вірю, разом нам все вдасться».

А потім народні депутати відвідали обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву та культурну перлину регіону – музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького. Саме там, на площі перед театром, відбулася символічна передача булави.

Народні депутати від Кіровоградщини – Олександр Дануца та Юрій Кузбит, спільно з Марією Чорною, головою Кіровоградської обласної державної адміністрації, Михайлом Бєжаном, заступником Кропивницького міського голови, депутатами обласної ради Ігорем Волковим, Юрієм Дроздом, Андрієм Яровим, депутатками Кропивницької міської ради – Ольгою Ковальової-Алокілі та Анною Зарічною, передали булаву на Харківщину, народному депутату Олександру Літвінову.

«Президентська булава» поїхала у Харківську область, на «Слобожанщину», у мальовничий край лісів і степів. А звідти мандруватиме далі. Україна об’єднується не байдужими до її майбутнього людьми.

&ft4 Народний депутат, Владлен Неклюдов, зазначив, що їхній спільний з Володимиром Вороновим проєкт об’єднає країну, а депутати матимуть можливість розкрити для себе потенціал кожної області, зафіксувати проблеми та спільно знайти їх вирішення. «Ми будуємо міст дружби між сходом та заходом, між північчю та півднем», - додав Владлен Неклюдов.

А Володимир Вороновзауважив: «Ми бачимо багато розбіжностей і негативу в коментарях на телеканалах, але, коли починаєш спілкуватися з людьми з різних куточків країни розумієш, що українці зі сходу і заходу – за майбутнє, за процвітання, за розвиток і мир».

Олександр Дануца, на запрошення якого депутати приїхали у Кропивницький підсумував: «Президентська булава – це чудова об’єднуюча ініціатива, що «зшиває» країну із заходу до сходу. Кіровоградщина вже восьмий регіон, в якому побував цей символ. Я, як представник регіону, отримав її на Хмельниччині, в Кам’янець-Подільську, і ось зараз передаємо її на Харківщину. Важливою частиною цього заходу, крім того, що ми показали туристичний та інвестиційний потенціал нашого регіону, є те, що ми, спільно з народними депутатами, керівництвом облдержадміністрації, керівництвом обласного центру, керівниками територіальних громад та райрад, змогли поспілкуватись та обговорити перебіг реформи децентралізації».


фото - Ігор Демчук та Олександр Козловський



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: