​Паломництво Західною Україною

06.08.21 10:00

Настоятель Української Греко-католицької Церкви Успіння Пресвятої Богородиці у селі Володимирівці отець Іван Проць щорічно, починаючи з 2008 року, організовує для всіх бажаючих паломництво Західною Україною, прощу до матері Божої Зарваницької.

І цього року, 24 паломника з сіл Володимівки, Мошориного, міста Знам’янки відвідали Кам’янець-Подільську та Хотинську фортеці, кришталеву печеру у селі Кривче та Джуринський водоспад у селі Нирків. Взяли участь у Загальнонаціональній прощі у селі Зарваниця.

Учасниця прощі Вікторія Волкодав розповідає:

- Два дні духовного розвитку. Нашу команду паломників вразила архітектурна копія Єрусалиму та неймовірна кількість людей, приблизно 125 тисяч! Востаннє бачила стільки народу на День гумору в Одесі, хтозна вже якого року. Не оминули цю подію і деякі відомі політики.

А одного дня була перевірка на витривалість. Непростий підйом стежкою Довбуша до гори Маковиці, яка зустріла наших прочан дощем та блискавкою, яка всіх добряче налякала.

Отже знімали стрес у сироварні, дегустували сири та мед. Підкріпившись банашем та варениками з сиром, вирушили вниз. Як бонус - рибалка на фермі форелі та сонце у подарунок.

По дорозі додому відвідали чоловічий монастир, де нашій групінавіть дозволили подзвонити у церковні дзвони! А це виявилося не так і легко! Враження було неймовірне, всі були у захваті.

Наступного дня пішов дощ.Запланований підйом на Говерлу не відбувся. Але, як говориться: «у природи немає поганої погоди», тож наша група відправилась у подорож культурними пам'ятками. Це були Криворівня, музей Івана Франка, Михайла Грушевського, гуцульського побуту «Верховина»,акторів фільму «Тіні забутих предків», православна дерев'яна церква, якій понад 300 років, дуже старий кам'яний австрійський залізничний міст. А ще в Яворові наших паломників намагалися навчити робити лижники – це ковдри з вовни. Провела майстер-клас з виготовлення вовняних ковдр майстриня Ганна Копильчук. А ввечері відігрівалися у чанах із запашними травами.

В останній сьомий день подорожі група побувала у Чернівцях, місто, яке можна назвати маленьким Парижем.

Паломники на чолі з отцем Іваном відвідали славнозвісний Національний університет, прогулялися вуличками міста, площею Ольги Кобилянської, вознесли молитву до ікони Богоматері для тих, хто втратив надію. Побачили сонячний годинник, будинок-корабель, церкву з «п'яними» куполами, відвідали магазин солодощів та музей під відкритим небом....

Це була неймовірна подорож!Незабутні сім днів!

Вся група висловила велику вдячність отцю Івану за можливість відвідати цей неймовірний гуцульський край.

Отець Іван розповів, що Марійський духовний центр у Зарваниці, присвячений Пресвятій Богородиці є однією з найвизначніших католицьких святинь світу і найбільшою святинею Української Греко-Католицької Церкви. Із усіх святих куточків України Зарваниця збирає щороку найбільше прочан, кількість яких іноді сягала й 2-х мільйонів паломників! Проща до Зарваниці – це не лише покаянна дорога для кожного окремого християнина. Вона об’єднує людей в єдину молитовну спільноту, дарує відчуття підтримки, дає нагоду і самому безкорисливо послужити ближньому, тут сповнюється Христовий заповіт: «Щоб усі були одно».

- А також метою цього заходу було побачити гарні куточки нашої країни, неперевершену красу природи, ознайомитись з історично-культурною спадщиною нашого народу, - говорить отець Іван.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: