​Біля скіфського кургану лунали чумацькі пісні

10.08.21 10:00

На Кіровоградщині за підтримки Українського культурного фонду записують чумацькі пісні, повідомляє сайт "З перших уст". Це таким чином у місті та області попрацювала творча група проєкту «Чумацькі пісні».

Експедиція невелика за тривалістю, але дуже важлива з огляду на те, що охоплюється одразу декілька значних розвилок чумацьких шляхів. Це можливо зробити у Кіровоградській області, де в давнину перетиналися чумацькі й козацькі дороги, та й зараз тут розташовано кілька стратегічних залізничних вузлів, інформує старший викладач Кропивницького інституту державного та муніципального управління Віталій Шадрін.
Саме там вирішили знімати матеріал для трьох серій проєкту та записати три різні чумацькі пісні.

"Млиночок" з міста Кропивницький – фольклорний ансамбль, у виконанні якого ми сьогодні почули пісню, де поєднуються козацькі та чумацькі мотиви – "Ох і не стелися, хрещастий барвінку...". Особливо надихаючими та символічними в цій пісні виявилися слова двох заключних строф, у яких чумак сповнений рішучості відновити своє втрачене добро (вози, ярма, занози) та знову піти до Криму у пошуках солі", – зазначиив пан Шадрін..

Цікавим було і місце запису – біля давнього скіфського кургану, дослідженням якого у XVIII ст. була розпочата скіфська археологія.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: