​Душевний фільм про життя

20.08.21 10:00

Днями у Трепівці відбулася прем’єра документального фільму про… Трепівку. Стрічку зняв програміст Едгар Пріма, який народився у Трепівці, і все дитинство пройшло у цьому мальовничому селі.

- Трепівка – це те місце куди я лину своїми думками і спогадами. Коли хочеш відпочити від метушні сучасного стрімкого життя, я закриваю очі і опиняюся у Трепівці», - розповідає Едгар. – Місцеві жителі до мене відносяться дуже гарно, тепло, по-родинному. За три місяці, поки знімав фільм, так прикипів душею і звик до всього, що дуже тяжко залишати село мого дитинства та юності, людей, які мені стали рідними, і повертатися додому. У мене було дуже багато помічників, які допомагали в усьому. Це Поліна Балдич, яка перша відгукнулася на мій пост у фейсбуці взяти участь у зйомці фільму. Вона дуже добре знає, як поводитися зі знімальною технікою, тож вела зйомки, коли я брав інтерв’ю у людей. Найменший помічник – це школяр Павло Терещенко, який завжди погоджувався допомогти, коли б я й йому не зателефонував.

Моменти фільму
Моменти фільму
Значну допомогу та підтримку отримав від вчителя географії та історії Трепівської школи Олександра Морощука, який записував звук та організував мешканців села для зйомок у школі, лікарні, на елеваторі, у полі. Від допомагав з підбором гарних місцин. Разом виготовляли декорації, для зйомок дня Івана Купала – навіть збирали квіти та плели вінки.

- Едгар дуже позитивний, відповідальний і добрий, - ділиться враженнями Поліна. – Він скидав мені план і я чітко розуміла, що будемо знімати. Гарну базу фотовідеозйомки отримала у фото-відео-гуртку «Пошук», де навчалася з 5 класу.

Перегляд фільму
Перегляд фільму
- Едгара полюбили всі жителі Трепівки, за щирість і добропорядність. Він свою знімальну апаратуру возив на спеціально облаштованому візку під назвою ЕД-Продакшин. Тож, пенсіонер Віктор Волошин, спостерігаючи, як Едгар щодня гуркотів селом зі своїм візком, запропонував йому покористуватися його мотоциклом на весь період зйомок. І швидше, і легше.

На перегляд фільму, який організували під відкритим небом зібралися майже всі жителі села, приїздили із сусідніх сіл та міста Кропивницького. Неймовірна тиша тривала під час перегляду, здавалося навіть природа притихла і переглядала фільм, в якому відображено буденне життя селян, краса українського краю, казкові ранки і таємничість вечорів, народні звичаї і традиції.

Староста Трепівського старостинського округу Володимир Сливка подякував Едгару за увагу до території.

Катерина Матко і Едгар Пріма
Катерина Матко і Едгар Пріма
- Створення фільму – це приклад великої любові до рідного краю. І те, що Едгар прибрав сміття у лісосмузі – це варте величезної поваги, а головне слід замислитися, хто ми є насправді, коли смітимо там, де живемо, - змусив замислитися присутніх Володимир Миколайович. - Сміття, яке роками збиралося у лісосмузі Едгар завіз на подвір’я будинку, де проживали його дідусь і бабуся, де воно чекає на вивезення.

- Скільки себе пам’ятаю у дитинстві, лісосмуга завжди була чистою, маю надію, що жителі села оберігатимуть її від засмічення і дбатимуть про свою територію, - говорить Едгар.

По завершенню ільму Едгар подякував та побажав всім головного – знайти свою стежину в житті, а ті хто знайшов – не втратити її.

Перегляд фільму
Перегляд фільму

Текст - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: