​Світ через об’єктив

02.09.21 10:00

У селі Трепівці фото-відеогурток «Пошук» Суботцівського центру дитячої та юнацької творчості, який діє на базі місцевої школи, веде Олександр Морощук. Він працює у цій же школі вчителем географії та історії. Дванадцять років тому він приїхав до Трепівки і полюбив це гарне село, знайшов справу до душі. Роботи його вихованців у цьому році зайняли три призових місця на Міжнародному рівні.

- Фотогурток у Трепівці з’явився наприкінці 60-років, – розповідає Олександр Сергійович. - Засновником його був Лука Миколайович Карпов. Учні тоді фотографували на плівковий фотоапарат і проходили весь процес малювання світлом, використовуючи хімічні реактиви, проявляючи і створюючи фотографію. Під керівництвом Луки Миколайовича фотогурток проіснував до 1990 року. У роки Незалежності фотосправу відновив Іван Гнатович Бєлоус. При ньому вихованці уже фото-відео-студії «Пошук» займали призові місця на Міжнародних конкурсах, Всеукраїнських та обласних змаганнях. Під вмілим керівництвом Івана Гнатовича, гуртківці побували у всіх регіонах, відкриваючи для себе світ, себе в ньому і звичайно ж Україну.

Нова сторінка історії фото-відео-гуртка відкривається у 2015 році, де Олександр Сергійович продовжує справу своїх попередників. На фотосвітлинах вихованці відображають яскраві пейзажі, чорнобілі портрети та миттєвості повсякденного життя.

Навчальний рік фото-відео-гуртка «Пошук», починається на початку вересня. Осінньої погожої днини керівник гуртка зі своїми вихованцями йдуть до лісу, у поле, і обговорюють фарби кольорів, безкрає небо та бездоганну красу природи.

- Цікаво спостерігати як сприймають світ природи діти, адже дорослому – це неосяжно, в силу своєї зайнятості та серйозності, - розповідає Олександр Сергійович. - Якби осінь була людиною, яке б у неї було обличчя? - запитую у дітей і пропоную одним гуртківцям тут і зараз зобразити це, іншим – вибрати місце зйомки. Я дуже люблю свою роботу, спілкування з дітьми та впроваджувати педагогічну практику Василя Сухомлинського «Школа під Голубим Небом». Коли діти працюють на свіжому повітрі і відтворюють казковий і неперевершений світ природи. А вже в класі ми займаємося відбором та редагуванням фотографій.

У Міжнародному фотоконкурсі «Світ закладів позашкільної освіти» вихованці фото-відео-гуртка «Пошук» Олексій Кодема, Ганна Чорноморець та Поліна Балдич здобули Дипломи І ступеня.

Підводячи підсумки 2020/21 навчального року у позашкіллі, вихованці фото-відео-гуртка «Пошук» мають гарні здобутки на Всеукраїнському та обласному рівнях. За творчі роботи у конкурсах: «Єврофест 2021» та «Туризм єднає», Поліна Балдич виборола І місце, а Олексій Кодема – третє.

«В об'єктиві юного натураліста» Уляна Бондар посіла І місце, а Катерина Терещенко та Олександр Кущук ІІ місце за відеоролик.

У конкурсі «Моя Україно!», пейзажі Поліни Балдич та портрет Катерини Терещенко посіли ІІ місця.

У районному фотоконкурсі за чудові роботи Уляна Бондар виборола І місце, Дарина Головко – ІІ, Катерина Терещенко – ІІІ.

В обласному етапі Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста – 2021» у номінації «Краща фоторобота, Уляна Бондар зайняла І місце.

Також гуртківці взяли участь у челенджі до Дня Довкілля «Прикрась шкільне подвір’я та збережи екологію», «Мій ековчинок, або що я зробив для своєї землі», «Подаруй життя непотрібним речам», «Земля на долоні» та «Очистимо планету від сміття», де також зайняли призові місця.

- За традицією, кожне останнє заняття фотогуртка «Пошук» - ми робимо звітну фотовиставку. Коли вже пройшли всі конкурси, онлайн та оффлайн уроки, де відвідувачі можуть бачити світлини гуртківців, - розповідає Олександр Сергійович. У цьому році приємно вразила фотовиставка «Відкриття», Юлії Савельєвої.

Олександр Сергійович любить мандрувати Україною разом зі своїм п’ятирічним сином Іллею та дружиною Ольгою, він відчуває красу природи серцем, помічає непомічене і кожний красивий куточок нашої багатогранної України залишається неймовірно красивими фотосвітлинами на згадку.


Текст - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: