​Сучасна освіта. Нові контексти

04.09.21 10:00

Освітяни Суботцівської територіальної громади провели розширену педагогічну нараду. Начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Суботцівської ТГ Світлана Марікуца підвела підсумки минулого навчально року та ознайомила з пріоритетними напрямки діяльності та завдання на перспективу.

Привітали педагогічних працівників громади голова Суботцівської ТГ Андрій Борідченко та його заступниця Людмила Бойчук.

Рік, що настав символізує собою епоху науки та знань, високих технологій та інновацій, соціальних і культурних трансформацій. Все це вимагає відповідного рівня освіти. І головне наша завдання - підвищення якості знань та створення комфортних, безпечних умов для навчання і виховання дітей.

Освітянська мережа Суботцівської громади складається 9 закладів загальної середньої освіти, з них 4 опорні навчальні заклади та 5 філій, у яких здобували освіту 1470 учнів; 8 дошкільних закладів, де виховувалося 293 дитини, центр дитячо-юнацької творчості, 2 музичні школи та дитячо–юнацька спортивна школа. Навчально-виховний процес забезпечували 322 педагогічних працівника. У цьому навчальному році до першого класу зараховано 138 першокласників.

За сумлінну працю відзначено вчительку Богданівського ОНЗ - Олену МиколаївнуКовальову. ЇЇ учень Олександр Ніколайченко та учениця Дарія Литвинчук зайняли ІІ та ІІІ місця у Міжнародного мовно-літертурному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. За виховання духовно та фізично розвиненого юного покоління відзначено вчителя Богданівського ОНЗ Володимира ІвановичаСтукала. Його учні стали переможцями в обласному етапі Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Джура».

Подякували за багаторічну працю і відповідальне ставлення до роботи Марії Григорівні Чекан та Тетяні Михайлівні Чорній, які очолювали ОНЗ Мошоринська та філію Володимирівська ЗШ.

Минулого рокурейтинг складання зовнішнього незалежного оцінювання показав не досить високі результати, дистанційне навчання під час пандемії внесло свої корективи.

За Постановою Кабінет Міністрів наповнюваність класів становить 15 учнів, виходячи з цього, з освітньої субвенції вилучено 4 млн 111 тис. грн. На основі цього було переведено учнів 10-11 класів філій Богданівська ЗШ та Володимирівська ЗШ до ОНЗ Богданівської ЗШ та Мошоринської ЗШ. Відповідно до Постанови КабМіну, чисельність учнів у якій 25 і менше, припиняє фінансуватися з державного бюджету, тому було закрито Топилянський та НовороманівськийНВК. Усі учні підвозитимуться до опорних шкіл, а вчителі працевлаштовані.

Для забезпечення регулярного безоплатного підвезення учнів та педагогічних працівників навчальних закладів придбано два шкільні автобуси, на суму 3 млн 240 тис. грн., які до середини вересня отримають ОНЗ Богданівська ЗШ та філія Володимирівська ЗШ.

Велика увага приділяється дошкільній освіті. Відкрито інклюзивну групу у дошкільному закладі «Колобок», с.Суботці, відновлено роботу дошкільних закладів «Колосок» с. Сабліне та «Ромашка» с. Казарня.Відкрито два дошкільні заклади: «Джерельце» с. Новороманівка та «Калинка» с. Топило.

Активно розвивається й позашкільна освіта. Гуртковою роботою Суботцівського центру дитячої та юнацької творчості охоплено 780 учнів. Минулого навчального року працювало 35 гуртків. Визнано 50 призерів Всеукраїнських, обласних конкурсів, фестивалів та змагань. Невід’ємною у цих перемогах є заслуга керівників та керівниць гуртків: Юлії ОлександрівниПогрібняк, Василя ІвановичаРебедайла, Олександра ВасильовичаМарченка, Тетяни Іванівни Ігнатьєвої, Віталія ВалерійовичаВоровського, Тамари ГеронтіївниВоровської, Олександра СергійовичаМорощук та Анни ЮріївниІсаєнко.

На території громади працюють Богданівська та Суботцівська музичні школи, де навчається понад 270 дітей, які за підсумками вибороли 92 призових місця у Всеукраїнських, обласних та Міжнародному конкурсах. Викладачки переможців - Ірина ЛеонідівнаТуровська і Тетяна МиколаївнаФедорова.

Структурною складовою системи позашкільної освіти, що сприяє виявленню обдарованої молоді, розвитку її здібностей є мала академія наук (МАН). Своїми здобутками юні науковці переконали всіх в тому, що наш край має обдаровану молодь та в обласному етапі-захисті наукових робіт здобули три призових місця. Керівниці: Анна СтепанівнаІванова (ОНЗ Трепівка), Лариса Вікторівна Крюченко (філія Казарня).

У дитячо–юнацькій спортивній школі навчається 15 вихованців, які показали неперевершені результати завдяки сумлінній праці тренерів-педагогів та наполегливості дітей. Здобули 49 призових місць у Всеукраїнських змаганнях, на чемпіонатах України вибороли дві золоті медалі, одну срібну та вісім бронзових.

Роман Винник є чемпіоном України убагатоденній гонці з велосипедного спорту. Роман Чумаченко - чемпіон України в командному заліку з маунтенбайку «Індивідуальна гонка на час». Ренат Григорян бронзовий призер чемпіонату України в груповій гонці на шосе. Їх тренер Вадим МиколайовичКива. Чотири вихованця спортивної школи навчатимуться у центрі Олімпійської підготовки та є членами основної команди національної збірної України.

Відділ освіти, культури молоді та спорту Суботцівської сільської ради визначив пріоритети діяльності на наступний навчальний рік: спрямовувати роботу на створення умов для забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти; забезпечити інтеграцію дітей з особливими освітніми потребами, шляхом створення умов для їх навчання в інклюзивних класах; втілювати у життя реформу системи шкільного харчування; забезпечити інформатизацію та комп'ютеризацію освітнього процесу та підвищувати рівень знань учнів.

Святкову концертну програму підготували працівники і працівниці Суботцівського будинку культури.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: