​Навчила любити українську мову та шанувати рідне слово

11.10.21 10:00

Цього року День учителя для Наталії Анатоліївни Шаповал, вчительки української мови та літератури, директора Макариської школи, є подвійним святом, бо співпало з її Днем народження.

Її любов до роботи, талант навчати і виховувати, дав міцні зерна, які проросли в її учнях, і вони продовжили її справу: закінчили педагогічні університети і продовжують використовувати методи навчання своєї вчительки в багатьох навчальних закладах різних областей України. Але приємно те, що багато її учнів працює в навчальних закладах Суботцівської громади, сіють добре, мудре вічне. Колишні дві учениці працювали в Топилянському НВК.

Її донька, Світлана Миколаївна Марікуца, теж обрала професію вчителя, розпочинала свою трудову діяльність у Макариській школі, а на сьогодні вже очолює відділ освіти, культури, молоді та спорту Суботцівської територіальної громади.

Наталія Анатоліївна народилася в Одеській області, після закінчення Олександрійського педагогічного училища за направленням приїхала працювати у мальовниче село Макариху, яке за 46 років стало для неї рідним. Шість років пропрацювала у Макариському дошкільному закладі, подобалася робота, допитлива малеча, але мрія працювати вчителем – не полишала. Тож вступила до Одеського державного університету ім І.І.Мечникова на факультет філології.

Так склалося, що у 1980 році школа залишилася без мовника, і Віталій Миколайович Ніколаєнко, який на той час працював директором, а зараз його добре знають, як депутата Суботцівської сільської ради, запропонував Наталії Анатоліївні роботу вчителя української мови та літератури. Погодилася, хоч було не легко поєднувати і роботу, і навчання, і виховання маленького сина. Але встигала, бо мала велике бажання реалізувати свої сили і можливості.

За роки її роботи вчителькою та класною керівницею, вона багато цікавинок та новинок запровадила у школі. Проводилися тематичні тижні, вечори і лінійки, учні випускали стінгазети, брали участь у конкурсах на краще написання віршів та художніх творів. За ініціативи та під керівництвом Наталії Анатоліївни при школі був створений «Музей Народознавства», де було зібрано багато цінних матеріалів про жителів села - учасників Другої світової війни, про воїнів-афганців, про саме село, про звичаї і традиції людей. Повністю одна з класних кімнат була облаштована у стилі колишньої української світлиці з піччю, колискою, верстатом та речами побуту.

Наталія Анатоліївна вела драматичний гурток, де акторами були учні школи.

Виповнилося рік, як Наталія Анатоліївна вийшла на заслужений відпочинок, але життя набуло інших яскравих фарб у її житті. Зараз навчає та виховує своїх онуків, які її частенько відвідують, а вона має можливість приділити їм більше уваги, поки батьки на роботі.

Не забувають її учні, завжди телефонують цікавляться її життям та запитують мудрих порад.


Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: