Олексій КОНДРАТЕНКО: «Спільними зусиллями робимо територію привабливою і комфортною для жителів»

12.10.21 10:00

Село Мошорине славиться своєю мальовничою природою, цікавим історичним минулим, щирими та працьовитими людьми. З кожним роком село міцніє, розвивається та осучаснюється. До Мошоринської сільська ради входило два села: Мошорине та Васине.

З поточного року село Мошорине входить до Володимирівського старостинського округу Суботцівської територіально громади, старостою призначили Олексія Григоровича Кондратенка, який працював сільським головою два скликання – це десять років відповідальної роботи і тверда довіра людей.

Тепер у нього роботи додалося і коло обов’язків розширилося, бо до округу входить п’ять сіл: Володимирівка, Сабліне, Новороманівка, Мошорине, Васино.

Зустріли Олексія Григоровича на території села Мошорине, тут він виріс, тут його коріння, тут він вчився працювати з людьми, находити спільну мову, домовлятися і розвивати рідний край.

За роки його роботи і зупинки автобусні з’явилися, і базар людям облаштували. До 250-річчя села було виготовлено і герб, і прапор Мошориного, тобто село має свою символіку!

- Мені приємно, що Мошорине змінюється і змінюється на краще, — щиро говорить наш співрозмовник, проводячи екскурсію центром села. - Упорядкований сільський клуб, керівниця Анжела Кислінська. Вона значну роботу прикладає для розвитку культурного життя села, залучає молодь, діють вокальні та хореографічні групи. Наші творчі колективи знані вже за межами України.

Генеральний директор ТОВ АФ «Хлібодар» Руслан Федорович Згривець допоміг облаштувати літню сцену на площі перед сільським будинком культури. В цьому році за фінансової підтримки ТОВ АФ «Хлібодар», ТОВ «РосАгро», ФГ «Магнат», ТОВ «Васинське», ФГ «Сєвєрянін», ФГ «Мошоринське» провели широкомасштабний захід «Медовий Фест». Медову продукцію для розіграшу лотереї та конкурсів надав місцевий пасічник О.А.Сідельник. Саме Олег Анатолійович Сідельник, три роки тому, у день Медового Спаса, започаткував гарне свято, яке стало традиційним. Цього року на свято зібрались жителі Суботцівської сільської ради. Завдяки таким заходам популяризуємо свою територію, як туристично-привабливу. У нас є культурні надбання, історичні цінності.

Активними членами первинної ветеранської організації на чолі з Людмилою Вікторівною Єрьоменко, створений музей історичного минулого нашого села. Де зібрано побутові речі наших попередників, документи, фотоматеріали про минуле. Проводяться цікаві екскурсії.

Неподалік Будинку культури, де раніше був звичайний пустир, на якому лише бур’яни росли, створили парк. Близько 60 соток очистили від непотребу і посадили дерева. А наші помічники — члени Мошоринської ветеранської організації облаштували клумби, де з ранньої весни до пізньої осені милують очі перехожих своїм різнобарв’ям квіти. Вони ж проявили ініціативу та висадили калинову алею. Народний депутат Олесь Довгий придбав дитячий майданчик. Тепер у нас затишний парк відпочинку, де квітнуть квіти і дають красу та прохолоду дерева, а не місце випасу худоби, як це було раніше. Тож вигляд села змінюється!

За допомоги народного депутата Олеся Довгого зроблено досить багато: встановлені вуличні тренажери та закуплено музичне обладнання для будинку культури. Та й у самому Будинку культури замінили вікна й двері, покрівлю відремонтували, тепер плануємо зробити фасад. Залучено кошти з державного бюджету для встановлення котельні на твердому паливі у дитячому садку «Барвінок». Завдяки сприяння народного депутата отримали кошти в сумі 1,5 мільйона та відремонтували дорогу, яка сполучає село Мошорине та Васино, також з держбюджету залучені кошти на ремонт водогону. Відремонтовано амбулаторію, проведено утеплення та встановлено вікна у дитячому садку, в школі здійснено перекриття даху, відремонтовано спортзал та інше.

Посильну допомогу відчуваємо від ТОВ «РосАгро», вони сприяють розвитку велоклубу «Рос Агро» дитячо-юнацької спортивної школи, придбали велосипеди та забезпечують транспортом для виїздів на змагання. Також за кошти товариства у центрі села облаштувано сучасний тренажерний зал з колишнього напівзруйнованого приміщення, де люди займаються безкоштовно.

Минулого року за кошти ТОВ «РосАгро» та ФГ «Сєвєрянін» проведено поточний ремонт вулиці Центральної.

Приємно, що є потужна команда, яка працює на єдиний результат, - зазначив Олексій Григорович.

У селі Мошорине встановлено три пам’ятні знаки Семену Климовському, видатному земляку, автору відомої пісні «Їхав козак за Дунай»: два на місці проживання відомого земляка та у центрі села, біля сільської ради.

Алею Слави, яка була збудована на початку 70-х років, продовжили - увіковічнивши в Мошориному й пам’ять чотирьох Героїв села — трьох Героїв Радянського Союзу і Героя Соціалістичної праці, встановивши на їхню честь меморіальні дошки та збудувавши пам’ятний знак героям-чорнобильцям. Поруч — пам’ятний знак 500 односельцям, що не повернулися з Другої світової війни, і безіменним воїнам, що загинули, звільняючи село від фашистів.

За даними матеріалами Мошоринського сільського музею у 1930 році на території села Мошорине діяло п’ять колгоспів: імені Фрунзе, Перше Травня, Великий почин, Шлях Жовтня, П’ятирічка. У 1959 році об’єдналися у два колгоспи: імені ХХ з’їзду КПРС та імені ХХІ з’їзду КПРС, у 1965 році був створений колгосп «Октябрь», а з 2003 року працював колгосп «Жовтень». За цей період працювало п’ять голів колгоспу та дев’ять сільських голів. Зазнало село і часи розквіту і занепаду, але зараз час приємних змін на краще.

Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: