​«Мамина Весна»: У Мошориному встановили пам’ятний знак на честь матерів воїнів АТО

25.10.21 10:00

Громади Кіровоградщини приєднуються до Благодійного мистецько-соціального проєкту "Мамина весна" для воїнів АТО та їх матерів. Так, до Дня захисника України в селі Мошорине було відкрито пам’ятний знак та висаджено алею яблунь. Про це розповів Олексій Григорович Кондратенко, староста Володимирівського старостинського округу.

- Олексію Григоровичу, розкажіть, будь-ласка, про цей пам’ятний знак, про висаджену алею.

- Цей пам’ятний знак ми встановили в честь матерів захисників України. Зроблено це в рамках Всеукраїнського соціально-культурного проєкту «Мамина весна», за підтримки голови громадської організації "Культурно-спортивне об'єднання інвалідів" Олександра Іськова. Одним із засновників проєкту є також Заслужений артист України Василь Данилюк. В нас проходив вже 115-ий захід. До цього я був у Смілій та Гайвороні, де цей проект вже був реалізований. Там висаджували яблуні, тож ми такожпідтримали цю традицію – біля Будинку культури у селі Мошорине посадили алею яблунь, а також туї та ялини, що були надані державним підприємством "Чорноліський лісгосп". На захід запросили і воїнів АТО, і їх матерів. Зокрема, була присутня мати загиблого Віктора Ярмошевича, пані Галниа, їй вручили подарунок та матеріальну допомогу. Разом з онучкою вона також посадила яблуню.

- Хто фінансово підтримав цю ініціативи чи це зроблено за кошти місцевого бюджету?

- Кошти надав підприємець Руслан Федорович Згривець. А виготовилипам’ятний знак своїми силами.

-Чия була ідея приєднатися до цієї всеукраїнської акції?

- Ця ідея давно ходила кругом нас. Про громадську організацію «Мамина весна», яка працює вже два роки, я дізнався рік тому. Так склалося, що наших артистів, на чолі з Анжелою Кіслінською, керівником місцевого Будинку культури, спочаткузапросили у Гайворон на концерт, де вже було реалізовано цей проєкт. А потімми їздили у Смілу. Там, до речі, була чудова українська співачка Ніна Матвієнко, яка особисто нашій Анжелі Олегівні Кіслінській вручила відзнаку «Заслужений діяч естрадного мистецтва України». Вже після цієї поїздки, ми вирішили зробити щось подібне у Мошориному. Адже у нас є пам’ятні знаки Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної праці,а є пам’ятки, присвячені 25-ти річчю Чорнобильської трагедії, а тепер от«Мамину весну» реалізували. Без уваги залишився лише Афганістан. Я обіцяв хлопцям-афганцям, тожобов’язково встановимо ще одну пам’ятку. Є у нас і Алея Слави, якою я займався 10 років. Мені це цікаво і я хочу продовжити. Адже правильно кажуть – як не пам’ятатимемо минулого, то не буде і майбутнього.

До розмови також приєдналася Анжела Кіслінська, керівниця Будинку культури у селі Мошорине. Вона додала:

«Коли ми їздили цього літа виступати в Гайворон, там саме було відкриття напису «Мамина весна» на локомотиві, вузькоколійці, а також відбувалися урочистості. Так вшановували учасників бойових дій на Сході України. І ми дізналися, що ці знаки встановлено практично по всій Україні. А у нас у Мошориному такого не було. Тож, вирішили, що буде доречно створити пам’ятну стелу саме для учасників бойових дій на сході України. Запросили воїнів-учасників АТО, їх матерів, дітей, гостей села і висадили алею-сад фруктових і хвойних дерев. Одним словом, започаткували хороше діло. Це був єдиний захід для Володимирського старостинського округу, до якого залучили усіх, хто мав змогу приїхати. Наш староста,Олексій Григорович, кожній мамі подарував квіти, а Галині Ярмошевич вручили грошову нагороду. Олександр Володимирович Іськов також привіз їй нагороду грошову, а лісники подарували кошик з фруктами. І взагалі привітали всіх матерів та учасників АТО урочистим концертом, що відбувся в нашому Будинку культури».


Записала Ася Цуркан, більше фото дивіться у галереї




Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: