​Дров на всіх не вистачає: в чому проблема?

01.11.21 10:00

Через зростання розцінок на блакитне паливо та електроенергію дедалі більше побутових споживачів переходять на дрова. Щорічно дрова для населення за доступними цінами реалізував ДП «Чорноліський лісгосп», що змінилося цього року і чи вистачить на всіх дров’яного палива, наша розмова з директором ДП «Чорноліський лісгосп» Олександром Зуєвим.

- Перед початком опалювального сезону у лісгоспі була достатня кількість дров, вистачило б для всіх бажаючих і не лише з нашого регіону. Дров’яну деревину купували всі хто мав у цьому потребу. Підприємство і націлювало свою роботу для забезпечення населення альтернативними видами палива. Для цього була на нижньому складі в селі Богданівці відкрита лінія по виготовленню брикетів з тирси; у Знам’янському лісництві встановлено дровокол, для забезпечення населення дровами колотими. На даний час відчувається великий дефіцит дров.

- Олександре Васильовичу, в чому проблема?

- Одна і з головних причин – це те, що з різким зростанням цін на газ та електроенергію населення все більше почало переходити на альтернативні види палива для опалення будинків, в тому числі на дров’яну деревину і цей різкий попитцього року припав саме на вересень і жовтень.

Окрім цього в минулому році були внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України №555 «Про затвердження санітарних правил в лісах України». Згідно яких відтепер в лісах історико-культурного призначення, заповідних територіях, забороняється здійснювати відвід дерев в рубку уражених суддинними та некрозно-раковими хворобами (поперечним раком, судинним мікозом), дерев з плодовими тілами дереворуйнівних грибів, а також старих сухостійних дерев. Окрім цього на ділянках вибіркових санітарних рубок залишають дерева, які виконують важливі біоценотичні функції (старі дуплясті, з відшарованою корою; найстаріші; сухостійні з відламаною кроною (стремпи); з розлогою кроною та боковими гілками, перпендикулярними або близько перпендикулярними стовбуру дерева; вивернуті разом з кореневою системою (виворотні); з гніздами птахів; сховищами кажанів).

Раніше ці всі дерева під час санітарних рубок ми вилучали і реалізували на паливо для населення. Тепер цією постановою обмежили критерії по яких дерева призначаються в рубку. Ще у 2007 році було заборонена самозаготівля дров, сушняка населенням, цим займалися лісівники, а тепер і нам заборонили.

Також на території лісгоспу є три об’єкти природо-заповідного фонду загальнодержавного значення на площі майже 3,5 тис га. На цих територіях діє ще жорсткіший порядок здійснення заходів з формування і оздоровлення лісів, оскільки окрім того що вже зазначалося, діє повна заборона по ліквідації захаращеності, заборона проведення будь-яких суцільних рубок, а вибіркові рубки здійснюються в межах лімітів, які щороку повинні затверджуватися Міністерством захисту довкілля України та видаватись дозволи департаментам екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу. Це все затяжний процес отримати дані дозволи, і лісгосп вже третій рік не здійснює там заготівлю взагалі. Адже проведення елементарної ліквідації захаращеності – це кримінальна справа.

- Це стосується всіх лісів?

- Говорю лише про ДП «Чорноліський лісгосп». Встановлено єдині вимоги до поділу лісів на категорії, умови та ознаки віднесення їх до таких категорій, а також виділення особливо захисних лісових ділянок з режимом обмеженого лісокористування, і кожен лісгосп має свій поділ. У Чорноліському лісгоспі 72 відсотки лісів відносяться до першої категорії – це ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення.

- Чому прийшли до цього рішення?

- Як вважають екологи всі ці дерева повинні залишатися для забезпечення життя біоценозу, що сформувався в лісовому середовищі. Щоб жили мурашки, бактерії, гриби, шкідники та інше. Ліс вимирає, падає, на місці виростають супутні рослини, а не дуб. Це у майбутньому призведе до істотної зміни якісного складу наших лісів.

- Чи здійснюєте рубки, коли ліс досяг віку стиглості?

- Рубок головного користування у нас по лісгоспу взагалі немає. Усі ліси виключені з промисловості.

- То чи будуть дрова для населення та чи є реалізація дров на експорт?

- Якщо зробити аналіз заготівлі деревини за 9 місяців, то в минулому році лісгоспом було заготовлено 31 тис. куб.м деревини з якої 19,5 тис. куб.м - це була дров’яна деревина, а в 2021 році заготовлено 29 тис. куб.м деревини та відповідно 18,6 тис. куб.м – дров’яної. Як бачимо зменшення заготівлі дров склало 900 куб.м, але минулого року на залишку було 11 тис. куб.м, а зараз на залишку 100-150 куб.м дров, і це фактично денна заготівля. Тобто зростання ціни на газ спричинило різкий попит на дрова.

- Ходять чутки, що ліс іде на експорт, тому й не вистачає дров…

- Ніякої реалізації дров за кордон лісгосп не здійснює! Особисто мною було заборонено всім лісництвам відпуск дров за межі діяльності лісгоспу, а це за межі бувших Знам’янського та Олександрівського районів. На сьогодні лісгосп завершує роботи по відведенню та обстеженню ділянок на території заказника в Богданівському лісництві та після затвердження наукового обґрунтування необхідності проведення даних заходів направить дані матеріали до Міндовкілля України для отримання ліміту з метою проведення рубок у 2022 році. У той час завершились роботи по обстеженню та призначенню в рубки ділянок під суцільні санітарні, а це площа 16 га. Для прикладу - площа лісгоспу 19232 га, з яких стиглих і перестійних насаджень 1494,2 га.

Чому наголошую на площу суцільних рубок і порівнюю з площею лісгоспу, тому що останнім часом на адресу лісівників лине шквал обурень від населення, буцімто лісгосп знищує ліси і нічого не залишає для майбутніх поколінь. Щодо стану ведення лісового господарства та перспективи розвитку я хотів би поспілкуватись окремо. Також разом з спеціалістами лісозахисного підприємства провели обстеження насаджень для проведення санітарних вибіркових рубок. Зараз готуються документи на затвердження переліків з формування і оздоровлення лісів і найближчим часом лісгосп розпочне по них заготівлю деревини на яких переважна кількість - це дров’яна деревина.

Тому, на болюче питання - чи будуть дрова для населення, говорю відверто - будуть, але не одразу всім сьогодні і завтра, тому що як процес заготівлі так і погодні умови впливають на наявність дров’яної деревини так і на їх реалізацію.

- І все ж таки, для тих, хто хоче придбати дрова, яка вартість і куди звертатися?

- З 7 жовтня у зв’язку із значним попитом на дров’яну деревину, з метою зменшення спекуляції перекупщиками дров, Держлісагентством було прийнято рішення: по перше, реалізацію дров’яної деревини проводити за заявами від споживачів. По друге, на індивідуальний код дозволено отримати не більше 15 кубічних метрів дров’яної деревини на рік. Всі подані споживачем документи вносяться в єдину базу ЛІАЦ та обробляються протягом трьох робочих днів. Лише після обробки даних споживача відкривається можливість оформлення товарно-транспортної накладної та відпуску деревини споживачу.

Лісгосп проводить реалізацію дров’яної деревини лише за її наявності. Всі дрова реалізуються з верхніх складів, тобто з ділянок де проводилась їх заготівля.

Щодо вартості дров’яної деревини: на сьогоднішній день вартість одного кубічного метра дров становить 636 грн. Тут попрошу звернути увагу на одиниці виміру і не плутати кубічний метр зі складочним. Перевідний коефіцієнт складочного метра в кубічний – 0,7. То ж в 1 скл.м. лише 0,7 кубічних. Відповідно і вартість 1 скл.метра буде значно менша і становитиме 441 грн. з ПДВ. Це вартість продукції без вартості навантажування і вивезення.

Щодо слухів від перекупщиків дров, стосовно того, що лісівники вдвічі підняли ціну на дрова, скажу наступне: з 1 жовтня ціни на дрова зросли лише на 36 грн за 1 куб.м. Дрова колоті коштують - 1140 грн. за 1 куб.м., а брикети паливні - 3000 грн. за 1 куб.м.

Вкотре застерігаю і наголошую бути обережними при виборі постачальника дров, щоб не потрапити на гачок шахраїв. Всі розрахунки за лісопродукцію проводяться безпосередньо в бухгалтеріях лісництв. Спосіб розрахунку готівковий або безготівковий (через банківські pos-термінали, які є в лісництвах, карткою будь-якого банку). Кошти потрапляють на розрахунковий рахунок підприємства. Лісгосп жодним чином не вимагає і не бере передоплату за замовлення дров.

Всі документи на придбану лісопродукції та прибуткові касові ордери (за умови готівкового розрахунку) та чеки (у разі безготівкового розрахунку) видаються на руки споживачу безпосередньо у бухгалтеріях лісництв.

ПРИДБАТИ ДРОВА МОЖНА В ЛІСНИЦТВАХ:

Дмитрівське лісництво – с. Плоске, вул. Козацька, 36-а. Знам’янське лісництво – м. Знам’янка, пров. Станційний, 11. Чутянське лісництво – с. Гутницька, вул. Лісна, 41. Нижній склад – с. Богданівка, вул. Вокзальна, 86.

Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: